Kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği: Atatürk Üniversitesi örneği
Women's employment and gender inequality: The case of Atatürk University
  1. Tez No: 861033
  2. Yazar: TUĞBA KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, Kadın İstihdamı, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Sosyal politika, Employment, Women's Employment, Gender Inequality, Social policy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma ile kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği başlığı altında; kadınların iş bulma süreçlerinde karşılaştıkları problemler, istihdam edilme sürecinde yaşadıkları eşitsizlikler, maruz kalınan mobbingler ve toplumun kültürel yapısının çalışma hayatında yer alan kadın üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, Atatürk Üniversitesi'nde çalışmakta olan 20 kadın akademisyenle nitel araştırma yöntemi doğrultusunda derinlemesine görüşme sağlanarak açık uçlu sorularla, sorunların belirlenmesine çalışılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler tema ve kategorilere ayrılarak analitik yaklaşımla kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği arasındaki sorunsal ilişkinin ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Çalışma ile katılımcıların toplumsal cinsiyet rollerinin kariyerlerinde olumsuz etki oluşturduğu, mobbing ve cam tavan uygulamalarının çalışma hayatlarında karşılaştıkları temel sorunlar arasında yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda çalışma hayatında kadın yöneticilerin daha yüksek düzeyde rol almaları ve toplumun geleneksel düşünce yapısının eğitici farkındalıklarla modern anlayış doğrultusunda değişiminin sağlanması bu problemin çözümüne katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, under the leadership of women's employment and gender inequality; The problems faced by women in finding a job, the inequalities they experience in the employment process, the mobbing they are exposed to, and the effects of the social and cultural structure on women in choosing to work have been investigated. In the research, 20 female academics working at Atatürk University were interviewed using the qualitative research method and the target was reached through interviews with open people. The data obtained from the participants are divided into themes and parts and analytical treatment is aimed at revealing the problematic relationship between women's employment and gender inequality. Gender roles in working life have had negative effects on their careers, and mobbing and glass ceiling practices have been shown to be among the main problems they face in their working lives. This flexible working change, women taking higher roles and the exchange of traditional thought structure of the society with freedoms and modern understandings will contribute to the solution of this problem.