Dijital ebeveynlik: Çocukların bilinçli medya tüketicisi olmasında dijital ebeveynlerin rolü
Digital parenting: The role of digital parents in making children conscious media consumers
  1. Tez No: 861042
  2. Yazar: DİLAN ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ZİNDEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Ebeveynlik, Arabuluculuk, Dijital Yerli Ebeveyn, Dijital Göçmen Ebeveyn, Digital Parenting, Mediation, Digital Native Parent, Digital Immigrant Parent
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnternet ve dijital teknolojiler geliştikçe insan yaşamındaki birçok olguyu da beraberinde değiştirip, dönüştürmektedir. Bu noktada ebeveynlik kavramı söz edilen değişim ve dönüşümden fazlasıyla etkilenen bir kavram olarak karşımıza çıkmakta ve günümüzde dijital ebeveynlik olarak tanımlamaktadır. Bu değişim yalnızca kavramsal olarak yaşanmamış, dijital ebeveynliğe geleneksel ebeveynlik pratiklerinden farklı anlamlarda yüklemiştir. Dolayısıyla bu çalışmada çocukların bilinçli medya tüketicisi olmasında dijital ebeveynlerin rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda araştırmanın örneklemi 15 ilkokul, 15 lise çağında çocuğu olan ebeveynden oluşmaktadır. Yarı yapılandırılmış e görüşme yöntemi ile çalışmaya katılmayı kabul eden toplamda 30 ebeveynden“demografik bilgi formu”ve 17 sorudan oluşan görüşme formundaki soruları yanıtlamaları istenmiştir. Çalışmanın sonucunda incelenen veriler dijital ebeveynliğin rolleri kapsamında beş başlık altında ele alınarak değerlendirilmiş ve çocukların bilinçli medya tüketicisi olmalarında dijital ebeveynlerin sahip oldukları çeşitli faktörlerin etkisinin azımsanmayacak kadar önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
As the internet and digital technologies develop, they change and transform many phenomena in human life. At this point, the concept of parenting emerges as a concept that is highly affected by the change and transformation mentioned and is today defined as digital parenting. This change has not only been experienced conceptually, it has given digital parenting different meanings than traditional parenting practices. Therefore, this study aimed to examine the role of digital parents in helping children become conscious media consumers. In this regard, the sample of the research consists of parents with 15 primary school and 15 high school age children. A total of 30 parents who agreed to participate in the study using the semi-structured e-interview method were asked to answer the questions in the“demographic information form”and the interview form consisting of 17 questions. As a result of the study, the data examined were evaluated under five headings within the scope of the roles of digital parenting, and it was determined that the effects of various factors that digital parents have on children's becoming conscious media consumers are significant.