Stres inkontinans cerrahisi uygulanan hastalarda ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası anksiyete ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety and quality of life pre-operation and post-operation in patients who had stress incontinence surgery
  1. Tez No: 861262
  2. Yazar: GAMZE ALTINER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ÖZER GÜÇLÜEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Stres İnkontinansı, Yaşam Kalitesi, Anxiety, Quality of Life, Stress Incontinence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Stres tipi inkontinans, en yaygın görülen üriner inkontinans türüdür. Stres inkontinans günümüzde istem dışı az ya da çok fark etmeksizin idrar kaçırma olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı stres inkontinans cerrahisi uygulanan hastalarda ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası anksiyete ve yaşam kalitesi düzeylerini değerlendirmektir. Karşılaştırmalı ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde Sağlık Bakanlığı Hastanesinde üroloji ve kadın doğum servislerine stres inkontinans cerrahisi için yatan kadın hastalar oluşturmuş ve 65 kadın hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçekler SEAPI-QMM İnkontinans Yaşam Kalitesi Skorlaması, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeğidir. Katılımcılara ameliyat öncesi serviste, ameliyat sonrası süreçten bir ay sonra poliklinikte olmak üzere ölçekler doldurtulmuştur. Çalışmaya katılanların %76,9'unun evli olduğu, %63'ünün 45-59 yaş aralığında olduğu, %43,1'inin ilköğretim mezunu olduğu, ekonomik durumları incelendiğinde %70,8'inin geliri giderini karşıladığını, %38,5'inin ev hanımı olduğu, %61,5'inin kilolu olduğu, %55,4'ünün komorbid hastalığı olduğu, %50,8'inin sigara kullandığı, %75,4'ünün normal doğum yaptığı, %52,3'ünün üç ve üzeri doğum yaptığı, %52,3'ünün iri bebek doğurduğu, %60'ının kürtaj olduğu, %52,3'ünün menopoza girmediği bulgularda gösterilmiştir. Durumluk Kaygı Ölçeği, Sürekli Kaygı Ölçeği ve İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği ortalama puanlarının ameliyat sonrasında, ameliyat öncesine göre daha düşük olduğu, ameliyat öncesi İnkontinans Yaşam Kalitesi Skoru ile Durumluk Kaygı ve Sürekli Kaygı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, ameliyat sonrası İnkontinans Yaşam Kalitesi Skoru ile Durumluk Kaygı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı orta dereceli ilişki olduğu saptanmıştır. Çalışmadaki sonuçlara göre stres inkontinans tanılarında anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların bir arada değerlendirilmesinin önemli olduğu, stres inkontinansı yaşam kalitesi göstergelerine ilişkin iyileştirici çalışmalar yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Stress incontinence is the most common type of urinary incontinence. Stress incontinence is now defined as involuntary leakage of urine, whether more or less involuntary. The aim of this study is to evaluate preoperative and postoperative anxiety and quality of life levels in patients undergoing stress incontinence surgery. It is a comparative and descriptive study. The population of the study consisted of female patients hospitalized for stress incontinence surgery in the urology and gynecology services at the Ministry of Health Hospital in Istanbul, and 65 female patients were included in the study. The scales used in the study are the SEAPI-QMM Incontinence Quality of Life Score and the State and Trait Anxiety Scale. The participants had the scales filled out in the ward before the surgery and in the outpatient clinic one month after the post-operative period. 76.9% of the participants in the study were married, 63% were between the ages of 45-59, 43.1% were primary school graduates, and when their economic situation was examined, 70.8% said their income covered their expenses, 38.5% of them were housewives, 61.5% were overweight, 55.4% had comorbid diseases, 50.8% were smokers, 75.4% had a normal birth, 52.3% had three triple births. It was shown in the findings that 52.3% of the women gave birth to babies above or above, 52.3% of them gave birth to large babies, 60% of them had an abortion, and 52.3% of them did not enter menopause. The mean scores of the State Anxiety Scale, Trait Anxiety Scale and Incontinence Quality of Life Scale were lower after surgery than before the surgery, there was no significant relationship between the preoperative Incontinence Quality of Life Score and State Anxiety and Trait Anxiety, and the postoperative Incontinence Quality of Life Score and State It was determined that there was a positive, statistically significant, moderate relationship between anxiety. According to the results of the study, it is recommended to evaluate psychological disorders such as anxiety and depression together in the diagnosis of stress incontinence, and to carry out remedial studies on stress incontinence quality of life indicators.