Finansal kiralama ve faktoring şirketlerinin vergilendirilmesi
Taxation of leasing and factoring companies
  1. Tez No: 861281
  2. Yazar: BÜŞRA GÖZAÇIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM UTKU ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: faktoring, finansal kiralama, vergi kanunları
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmada finansal kiralama ve faktoring şirketlerinin vergi kanunları karşısındaki durumları incelenmiştir. Faktoring ve finansal kiralama, banka kredilerine ulaşmakta güçlük çeken işletmeler için alternatif birer finansal enstrümandır. Yaşanılan ekonomik krizler, yeni finansman yöntemi arayışlarını da beraberinde getirmiş ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler finansal kiralama ve faktoring sektörlerine ilgi duymaya başlamıştır. Sektörlere olan ilgi birçok şirketin kurulmasına neden olmuştur. Her geçen gün işlem hacmi artan sektörlerin münhasır kanun ihtiyacı ise 6361 sayılı Finansal Kiralama Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu ile giderilmiştir. Bu şirketlerin işletmelere sağladıkları finansman desteğinin ve sektörlerin desteklenmesi amacı ile birtakım vergisel indirim ve teşvikler de zaman içinde yürürlüğe girmiştir. Çalışmamız ile faktoring ve finansal kiralama şirketlerinin vergi kanunları karşısındaki durumları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the status of factoring and financial leasing companies under tax laws has been examined. Factoring and financial leasing serve as alternative financial instruments for businesses struggling to access bank loans. Economic crises have led to the search for new financing methods, and especially small and medium-sized enterprises have started showing interest in the financial leasing and factoring sectors. This interest has led to the establishment of many companies. The growing transaction volume of these sectors necessitated a specific law, which was fulfilled by the Law No. 6361 on Financial Leasing, Factoring, Financing, and Saving Financing Companies. Over time, various tax reductions and incentives have been implemented to support the financing provided by these companies to businesses and to bolster the sectors. This study examines the status of factoring and financial leasing companies in the face of tax laws. factoring, financial leasing, tax laws