Türkiye muhasebe standartlarının faktoring işlemleri muhasebesine etkileri ve iskontolu faktoring işlemlerinin bir işletmede uygulanması
Effects of Turkish accounting standards on accounting of factoring transactions and application of discounted factoring transactions at a factoring company
  1. Tez No: 344792
  2. Yazar: FEVZİYE KALIPÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT EKERGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faktoring, İskontolu Faktoring İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi, Türkiye Muhasebe Standartları, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Factoring, Accounting of Discounted Factoring Transactions, TurkishAccounting Standards, Turkish Financial Reporting Standards
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
İşletmeler, özellikle yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren ticarette yaşanan giderek artan rekabet nedeniyle alternatif finansman tekniklerine ihtiyaç duymaya başlamıştır. İhtiyaç duyulan finansman kaynağının uygun şartlarla ve istenilen sürede sağlanabilmesi için yeni teknikler geliştirilmiştir. Bu amaçla kullanılmaya başlanan tekniklerden biri de faktoringdir.Ekonomide yaşanan dışa açılmanın bir sonucu olarak 1980'li yıllardan itibaren faktoring işlemleri Türkiye'de de uygulanmaya başlanmıştır. Öncelikle bankalara bağlı olarak faaliyete geçen faktoring kurumu, sektörde yaşanan gelişmelerle birlikte bağımsız tüzel kişilik sahibi faktoring şirketleri olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Faktoring şirketlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) bağlanmış olması bu kurumlara verilen önemin bir göstergesi olmakla birlikte Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte ise faktoring işlemleri kanun kapsamına alınmıştır. Kanun ile birlikte şirketlerin kuruluş ve faaliyetlerini finansal kuruluş ciddiyetine yakışır bir biçimde yürütebilecekleri yasal altyapı ile etkin gözetim ve denetim sistemi oluşturulmuştur.Bu çalışma ile Türkiye Muhasebe Standartları'nın faktoring işlemleri muhasebesine etkilerinin neler olduğu ve iskontolu faktoring işlemleri muhasebesinin bir faktoring şirketinde ne şekilde uygulandığının gösterilmesi amaçlanmaktadır. Standartların uygulanmasıyla faktoring işlemleri muhasebesinin çeşitli şekillerde etkilendiğinin tespit edilmesinin yanı sıra iskontolu faktoring işlemlerinin faktoring şirketi tarafından muhasebeleştirilmesinde literatürde ve uygulamada bazı farklılıklara da rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the second half of the twentieth century, alternative financing techniques have begun to emerge for businesses due to the ever increasing competition in world trade. New techniques are developed in order to meet the financing needs of businesses at appropriate terms and within the required period of time. Factoring is one of those techniques that is being used for this purpose. Factoring is being applied in Turkey as a result of international expansion in economy after 1980's. Factoring activities, which were initially carried on within banks, are then started to be maintained as factoring companies that have separate legal entities. Connection of factoring companies to Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) is an indicator of importance given to these companies. Factoring operations are included in the law after the“Act of Leasing, Factoring and Financing Companies”. A legal framework and an effective supervision and auditing system, in which companies may be established and operate in accordance with the dignity of a financial institution, are created with this law. This study aims to show that what effects of Turkish Accounting Standards on accounting of factoring transactions are and how accounting of discounted factoring transactions are applied in a factoring company. Besides, determination of some changes in accounting of factoring transactions after application of accounting standards, it is observed that there are some differences between literature and application in context of accounting treatment of discounted factoring transactions by factoring companies.