Engelli kadınların doğum öncesi (prenatal) bakım alma durumları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Conditions of taking prenatal care of disable women and determination of affecting factor
- Tez No: 861371
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ SÜZER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum Öncesi Bakım, Engelli, Kadın, Prenatal Care, Disability, Women
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırma engelli kadınların doğum öncesi bakım alma durumları ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye Sakatlar Derneği ve Ankara Engelli Kadın Derneğine üye olan, son bir yıl içinde doğum yapmış 60 kadın kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Kadınları Tanıtıcı Bilgi Formu aracığıyla katılımcılara elektronik ortamda iletilerek toplanmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS for Windows version 25.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 33.32 ±7,34; evlilik yılı ortalaması 8,25±6,30' dur. Kadınların en çok (%38,3) bedensel engelinin bulunduğu ve çoğunun (%63,3) doğuştan engelli olduğu belirlenmiştir. Kadınların %93,3 ünün doğum öncesi bakım aldığı, %48,2'sinin bakım alırken engelinden kaynaklanan sorun yaşadığı, en çok iletişim sorunu (%47,6) yaşadıkları, doğum öncesi izlemler sırasında verilen eğitimlerde engellerine uygun materyallerin kullanılmadığı (%67,9) saptanmıştır. Sonuç olarak engelli kadınların doğum öncesi bakım alma oranlarının yüksek olmasına rağmen bakım alırken engellerinden kaynaklı sorunlar yaşamaktadır. Hemşireler engelli kadınların ihtiyaçlarına yönelik bireyselleştirilmiş doğum öncesi bakım verme bilgi ve becerisine sahip olmalı, kadınların engel türüne özel materyalleri kullanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a descriptive study in order to determine the prenatal care status of women with disabilities and the factors affecting them. The sample of the study consisted of 60 female women who are members of the Turkish Association for the Disabled and the Ankara Association of Disabled Women and who have given birth in the last year. The data of the study were collected by transmitting them to the participants electronically through the Women's Introductory Information Form. SPSS for Windows version 25.0 package program was used for statistical analysis. The mean age of the women participating in the study was 33.32 ±7.34; The average number of marriages is 8.25±6.30. It was determined that most of the women (38.3%) had physical disabilities and most of them (63.3%) had congenital disabilities. It was determined that 93.3% of the women received prenatal care, 48.2% had problems due to their disability while receiving care, they had the most communication problems (47.6%), and materials suitable for their disabilities were not used in the trainings given during prenatal follow-ups (67.9%).