Azerbaycan'da ve Türkiye'de vergi bilinci karşılaştırılması: Üniversite öğrencileri üzerinde bir alan araştırması
Comparison of tax awareness in Azerbaijan and Turkey, a survey research on university students
  1. Tez No: 861434
  2. Yazar: İLKİN ABDULLAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Türkiye'de Vergi Bilinci, Azerbaycan'da Vergi Bilinci, Vergi Algısı, Vergi Bilinci, Tax, Tax Awareness in Turkey, Tax Awareness in Azerbaijan, Tax Perception, Tax Consciousness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Devlet, hizmetlerini sunmak için ihtiyaç duyduğu gelirleri çeşitli yollardan elde eder. Bu anlamda vergiler, kamu hizmetleri için önemli bir gelir kaynağıdır. Başka bir deyişle vergi, devletin topladığı ve halkın ödemekle yükümlü olduğu bir kavramdır. Ayrıca verginin ekonomik yükünün artması ve vergilendirmenin amacından sapması gibi durumlar, kamuoyunda vergilendirme konularına ilişkin farklı düzeylerde farkındalık ve algı oluşmasına yol açmaktadır. Bu nedenle çalışmamda üniversite öğrencileri arasındaki vergi bilinci düzeyi analiz edilmiştir. Ankete dört yüz üniversite öğrencisi katılmıştır. Anket hem Türkçe hem de Azerice olarak uygulanmıştır. Anket, Türkiye ve Azerbaycan'daki vergi tutumlarını karşılaştırmak üzere tasarlanmıştır. Bu amaçla, iki ülkenin vergi sistemleri, vatandaşlarının vergi tutumları ve vergi bilinci göstergeleri belirlenmiştir. Anket sonuçları, öğrencilerin devletin vergi toplamasının doğru olduğunu düşündüklerinde ve vergi ödeme konusunda olumlu düşündüklerinde vergi anlayışlarında farklılık olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The state obtains the revenues it needs to provide its services in various ways. In this sense, taxes are an important source of income for public services. In other words, tax is a concept that the state collects and the people are obliged to pay. In addition, situations such as increasing the economic burden of tax and deviating from the purpose of taxation lead to the formation of different levels of awareness and perception of taxation issues in the public. For this reason, the level of tax Deciency among university students has been analyzed in my study. Four hundred university students participated in the survey. Azerbaijani Turkish version of the questionnaire was applied in both Turkish and Azerbaijani languages. The survey was designed to compare tax attitudes in Turkey and Azerbaijan. For this purpose, the tax systems of the two countries, the tax attitudes of their citizens and tax awareness indicators have been determined. The survey results showed that there were differences in students' tax understandings when they thought that it was right for the state to collect taxes and when they thought positively about paying taxes.