Depresyon tanısı olan ergenlerde otistik özelliklerin intihar düşünce ve intihar davranışı ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between autistic features and suicidal ideation and suicidal behavior in adolescents diagnosed with depression
  1. Tez No: 861496
  2. Yazar: DUYGU BİLGİLİ CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSER ŞENSES DİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otistik Özellikler, İntihar, Ergen, Depresif Bozukluk, Autistic Features, Suicide, Adolescent, Depressive Disorder
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 12-18 yaş aralığında yer alan depresyon tanısı olan ergenlerde otistik özellikleri incelenmek, otistik özellikler ile intihar düşünce ve davranışı, akran zorbalığına uğramış olmak ve ruminatif düşünceler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızın örneklemi, 12-18 yaş aralığındaki Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde depresyon tanısıyla takipli olup intihar düşüncesi/planı/girişimi olan (Suisidal Depresyon-SD) 40 ergen, depresyon tanısıyla takipli olup intihar düşüncesi/planı ve intihar girişimi olmayan (Suisidal Olmayan Depresyon-SOD) 36 ergen ve 36 sağlıklı ergenden oluşmaktadır. Tüm katılımcılara psikiyatrik tanı ve komorbid tanıları değerlendirmek amacı ile araştırmacı tarafından Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli uygulanmıştır. Klinik görüşmede intihar düşünce ve planı bildiren hastalar, Beck Depresyon ölçeği (BDÖ) 9. maddesinde intihar düşüncesi bildiren hastalar ve son 3 ay içerisinde intihar girişimi olanlar klinisyen tarafından Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği uygulanarak değerlendirilmiş, ölçeğin tarama kısmından gerekli puanı karşılayanlar, intihar düşünce ve davranışı mevcut olan (SD) ergenler olarak çalışmaya alınmıştır. Tüm ergenler için ebeveyni tarafından Sosyodemografik Veri Formu ve Otizm Spektrum Anketi (OSA) doldurulmuştur. Ergenler tarafından ise BDÖ, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Ruminatif Tepkiler Ölçeği (RTÖ), Çocuk/Ergen Zorbalık Ölçeği (CABS) doldurulmuştur. Araştırmaya dahil edilen tüm gençler ve ebeveynlerinden“Bilgilendirilmiş Onam Formu”alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza SD grubunda 40, SOD grubunda 36 ve sağlıklı kontrol (SK) grubunda 36 olmak üzere toplam 112 ergen dahil edilmiştir. Tüm gruplar OSA toplam puanı ve alt ölçek puanları açısından karşılaştırıldığında, SD olgularının SK olgularına göre daha yüksek puana sahip olduğu tespit edilmiştir. Gruplar BDÖ ve BAÖ toplam puan ortalamalarına göre karşılaştırıldığında, BDÖ ve BAÖ puanları SD grubunda SOD ve SK grubuna göre, SOD grubunda ise SK grubuna göre daha yüksek olarak saptanmıştır. 3 grup RTÖ toplam puan ortalamalarına göre karşılaştırıldığında, RTÖ toplam puanları SD grubunda SOD ve SK grubuna göre, SOD grubunda ise SK grubuna göre daha yüksek olarak saptanmıştır. CABS puanı açısından değerlendirildiğinde SD olgularının SOD ve SK olgularına göre daha yüksek puan aldığını gösterilmiştir. Çalışmaya alınan tüm olguların korelasyon analizleri incelendiğinde, OSA puanları ile BDÖ, BAÖ, CABS, İDÖ toplam ve alt ölçek puanları arasında pozitif yönlü ilişki gösterilmiştir. Ayrıca İDÖ ile BDÖ, BAÖ, RTÖ ve CABS puanları arasında pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda depresyon tanısı olan intihar düşünce ve girişimi mevcut ergenlerde otistik özelliklerin sağlıklı kontrollerden daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Ayrıca otistik özellikler ile intihar düşüncelerinin, ruminatif düşüncelerin ve akran zorbalığının ilişkili olduğu gösterilmiştir. Otistik özelliklerin depresyon semptomları olan kişilerde intihar riskini arttırabileceği dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra klinikte otistik özelliklerin depresyonu olan ergenlerde risk belirleyici olarak kullanılması için otistik özelliklere yönelik spesifik ve sensitif ölçme yöntemlerine ve otistik özellikler ile intihar arasındaki ilişkiyi netleştirmeye yönelik daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine autistic features in adolescents diagnosed with depression between the ages of 12-18 and to evaluate the relationship between autistic features and suicidal thoughts and behavior, being subjected to peer bullying, and ruminative thoughts. Materials and Methods: The sample of our research consists of 40 adolescents, aged 12-18, who are followed up with a diagnosis of depression and have suicidal thoughts/plans/attempts (Suicidal Depression-SD) at Ankara Bilkent City Hospital Child and Adolescent Mental Health and Diseases Clinic, who are followed up with a diagnosis of depression and have suicidal thoughts. It consists of 36 adolescents with no plans and no suicide attempts (Non-Suicidal Depression-NSD) and 36 healthy adolescents. In order to evaluate psychiatric diagnoses and comorbid diagnoses, the Affective Disorders and Schizophrenia Interview Schedule for School-Age Children - Present and Lifetime Form was administered to all participants by the researcher. Patients who reported suicidal thoughts and plans in the clinical interview, patients who reported suicidal thoughts in the 9th item of the Beck Depression Inventory (BDI), and those who attempted suicide in the last 3 months were evaluated by the clinician by applying the Beck Suicide Ideation Scale (BSSI). Those who met the required score from the screening part of the scale were evaluated with suicidal thoughts and behavior. They were included in the study as current (SD) adolescents. For all adolescents, the Sociodemographic Data Form and Autism Spectrum Questionnaire (AQ) were completed by their parents. BDI, Beck Anxiety Inventory (BAI), Ruminative Response Scale (RRS), Child/Adolescent Bullying Scale (CABS) were completed by the adolescents.“Informed Consent Form”was taken from all young people included in the study and their parents. Results: A total of 112 adolescents were included in our study, 40 in the SD group, 36 in the NSD group and 36 in the healthy control (HC) group. When all groups were compared in terms of AQ total score and subscale scores, it was determined that SD cases had higher scores than HC cases. When the groups were compared according to the BDI and BAI total score averages, BDI and BAI scores were found to be higher in the SD group than in the NSD and HC groups, and in the NSD group than in the HC group. When the 3 groups were compared according to the RRS total score averages, the RRS total scores were found to be higher in the SD group than in the NSD and HC groups, and in the NSD group than in the HC group. When evaluated in terms of CABS score, it was shown that SD cases received higher scores than NSD and HC cases. When the correlation analyzes of all cases included in the study were examined, a positive relationship was shown between AQ scores and BDI, BAI, CABS, BSSI total and subscale scores. Additionally, a positive relationship was detected between BSSI and BDI, BAI, RRS and CABS scores. Conclusion: In our study, it was shown that autistic features were higher in adolescents diagnosed with depression and having suicidal thoughts and attempts than in healthy controls. It has also been shown that autistic features are associated with suicidal thoughts, ruminative thoughts and peer bullying. It should be noted that autistic features may increase the risk of suicide in people with depression symptoms. In addition, in order to use autistic features as risk markers in adolescents with depression, there is a need for specific and sensitive measurement methods for autistic features and more research to clarify the relationship between autistic features and suicide.