Ekstübasyon sırasında PEEP ve basınç destekli ventilasyonun solunum sistemi komplikasyonları üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of PEEP and pressure support ventilation on respiratory system complications during extubation
- Tez No: 861497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ekstübasyon, Basınç Destekli Ventilasyon, PEEP, Emergence, Extubation, Pressure Support Ventilation, PEEP, Emergence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Cerrahi sonrası entübasyon tüpünün çıkarılıp hastanın mekanik ventilatörden ayırarak yapılan ekstübasyon işlemi sırasında anestezistler çeşitli komplikasyonlarla karşılaşmaktadır. Daha önce ekstübasyon sırasında basınç destekli ventilasyonun postoperatif atelektaziyi azalttığı gösterilmiş olup biz de yaptığımız çalışmada ekstübasyon sırasında basınç destekli ventilasyon ve PEEP model- lemesinin diğer solunum sistemi komplikasyonlarına etkisini gözlemlemeyi amaçladık. Çalışmamıza laparoskopik kolesistektomi geçirecek ASA skoru 1-3 olan hastalar dahil edildi. Başlangıç modu olarak mekanik ventilatörde PCV modu seçilen hasta grubunda emergence (ayılma) sırasında senkronizasyon açılıp P-SIMV moduna geçildi ve hastanın ayılma ve ekstübasyon süreci bu modla tamamlandı. Kas gücü yerine gelen ve sözel komutlara uyan hastalar uyanık olarak ekstübe edildi ve ortaya çıkan komplikasyonlar kayıt altına alındı. Çalışmaya dahil edilen 199 hastanın %18,59' unda en az bir solunum sistemi komplikasyonu görüldü. Literatürde yapılan farklı çalışmalarda bu oran %11-48 arasında değişmekte olup bu rakamlar çalışmamızın sonuçlarıyla benzer olarak değerlendirildi. Ayrıca çalışmamızda hiç laringospazm görülmedi. Persitan öksürük ve emergence ajitasyon insidansı literatürdeki diğer çalışmalara göre daha az sıklıkta görüldü. Hastaların hiçbirinde majör komplikasyonlardan sayılan re-entübasyon, yoğun bakım yatışı vb. görülmedi. Çalışmamız tek merkezli prospektif bir çalışma olup daha fazla randomize kontrollü çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Anesthetists encounter various complications during the process of extubation, where the endotracheal tube is removed after surgical procedures, leading to the patient being separated from the mechanical ventilator. Previous studies have demonstrated that pressure support ventilation during extubation reduces postoperative atelectasis. In our study, we aimed to observe the effects of pressure support ventilation and PEEP modeling during extubation on other respiratory system complications. Patients with ASA scores of 1-3 undergoing laparoscopic cholecystectomy were included in the study. The initial mode selected on the mechanical ventilator was PCV mode for the patient group. During emergence (awakening), synchronization was initiated, transitioning to the P-SIMV mode, and the patient's awakening and extubation process were completed in this mode. Patients who regained muscle strength and responded to verbal commands were extubated while awake, and any resulting complications were recorded. In our study, at least one respiratory system complication was observed in 18.59% of the 199 patients included. Different studies in the literature report this rate between 11-48%, and these figures were evaluated similarly to the results of our study. Additionally, no instances of laryngospasm were observed in our study. The incidence of persistent cough and emergence agitation was less frequent compared to other studies in the literature. Major complications such as re-intubation and intensive care unit admission were not observed in any of the patients. Our study is a single-center prospective study, and further randomized controlled studies are needed.