Ara lezyonlu koroner arter hastalığı nedeniyle invaziv fonksiyonel değerlendirme yapılan hastalarda fraksiyonel akım rezervi değerleri ile kardiyovasküler sonlanımlar arasındaki ilişki
The relationship between fractional flow reserve values and cardiovascular outcomes in patients who had invasive functional evaluation due to coronary artery disease with intermediate lesion
  1. Tez No: 861531
  2. Yazar: MUSTAFA DOĞUŞ GÖKÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTULUŞ KARAÜZÜM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Fractional Flow Reserve, miyokard infarktüsü, ölüm, Coronary artery disease, Fractional Flow Reserve, myocardial infarction, death
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada ara lezyonlu koroner arter hastalığı nedeniyle invaziv fonksiyonel değerlendirme olarak FFR yapılan hastalarda majör kardiyak olumsuz olayları ortaya koymayı amaçlayarak sınırda normal olarak bilinen FFR değeri 0,81-0,85 arasında medikal tedavi kararı verilen hastaların orta ve uzun dönem takiplerinde ölüm ve majör kardiyovasküler olumsuz olayları araştırmayı planladık. Metod: Çalışmaya Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde 2016-2023 tarihleri arasında kardiyoloji kliniklerinde ara lezyonlu koroner arter hastalığı nedeniyle tetkik edilirken FFR uygulanan 353 hasta retrospektif olarak dahil edildi. Bulgular: Çalışmada hastaların ortalama yaşı 62,7±9,5 idi. Çalışmaya dahil edilen hastalardan FFR değeri 0,81 altında olanların PTCA işleminde kullanılan stentlerin 87'si (%75,0) evorilumus kaplıydı. Hastaların 237'sinde (%74,8) HT, 154'ünde (%48,6) DM vardı ve 89'u (%29,6) ise aktif sigara kullanmaya devam eden hastalardı. Erkeklerde revaskülarizasyon gereksinimi oranı kadınlara göre de anlamlı yüksekti (%13,7 vs. %4,2; p=0,028). Hastaların diğer ek kronik hastalık, sigara kullanımı, kullanılan ilaç dağılımlar ile ortalama yaş ve laboratuvar test sonuçlarının ortalama ve standart sapma değerleri gruplar arasında benzer saptandı. LAD minimum lümen çapı FFR değeri ≤0,80 olan hastalarda anlamlı olarak düşüktü (p=0,003). Hastaların RCA hedef lezyon uzunluğu ≤0,80 grubu hastalarda anlamlı olarak yüksekti (p=0,001). CX minimum lümen çapı ≥0,86 grubu için anlamlı yüksekti (p=0,042). Hastalarımızın 3 yıllık takiplerinde FFR değeri ≤0,80 olanların 0,80 üzerinde olanlara göre majör olumsuz kardiyak olaylar anlamlı yüksekti (p=0,026). 3 yıllık takip içerisinde hastaların FFR değeri ≤0,80 olan hastaların 0,81-0,85 arasında olan hastalar ve ≥0,86 olan hastalara göre majör olumsuz kardiyak olaylar anlamlı yüksekti (p=0,045). Bu hastaların FFR değeri 0,81-0,85 FFR değerindeki hastalarda ≥0,86 olanlara göre ME anlamlı yüksekti (p=0,045). Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda 0,81-0,85 FFR grubu hasta popülasyonunun FFR tekniği ile birlikte OCT gibi plak morfolojisini inceleyen tetkiklerle birlikte değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to reveal major cardiac adverse events in patients who underwent FFR as an invasive functional evaluation due to coronary artery disease with intermediate lesions. We aimed to determine the risk of death and death in the mid- and longterm follow-up of patients who were decided on medical treatment between the FFR value known as borderline normal (0,81-0,85). Methods: 353 patients who underwent FFR while being examined for intermediate lesion coronary artery disease in cardiology clinics at Kocaeli University Research and Application Hospital between 2016 and 2023 were included in the study retrospectively. Results: The mean age of the patients in the study was 62.7±9.5 years. Among the patients included in the study, 87 (75.0%) of the stents used in the PTCA procedure in patients with FFR values ≤0,80 were everolimus coated. Of the patients, 237 (74.8%) had HT, 154 (48.6%) had DM, and 89 (29.6%) were active smokers. The rate of need for revascularization was also significantly higher in men than in women (13.7% vs. 4.2%; p=0.028). The distribution of other comorbidities, smoking, medication use, mean age, and mean and standard deviation values of laboratory test results were similar between the groups. The LAD minimum lumen diameter was significantly lower in the group ≤0,80 (p=0.003). RCA target lesion length was significantly higher in the group ≤0,80 (p=0.001). CX minimum lumen diameter was significantly higher in the group ≥0,86 p=0.042). In our patients who completed three years of follow-up, major adverse cardiac events were significantly higher in patients with FFR values ≤0,80 than in those with FFR values of above 0.80 (p=0.026). Major adverse cardiac events were significantly higher in patients with FFR values between ≤0,80, either 0,81-0,85 or ≥0,86 (p=0.045). MI was significantly higher in patients with an FFR of 0,81-0,85 compared to group of ≥0,86 (p=0.045). Conclusion: In conclusion, in our study, we think that it is important to evaluate the patient population in the 0.81-0.85 FFR group with the FFR technique together with examinations that examine plaque structure such as OCT.