COVİD-19 geçiren hemşirelerin psikososyal açıdan etkilenme durumlarının incelenmesi
Examination of psychosocial effects of nurses who had COVİD-19
- Tez No: 861579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCAN KENDİRKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, COVID-19, Hemşire, Korku, Psiko-Sosyal, Anxiety, COVID-19, Fear, Nurse, Psycho-Social
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma hemşirelerin COVID-19 döneminde psikososyal açıdan etkilenme durumlarını incelemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlandı ve gerçekleştirildi. Bu çalışma Artvin ili Merkez ilçesinde Artvin Devlet Hastanesi'nde çalışan COVID-19 hastalığını geçiren hemşirelerle yapıldı. Çalışmanın verileri etik kurul ve kurum izinlerini takiben 10 Haziran 2022-30 Ağustos 2022 tarihleri arasında yüz yüze anket yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Artvin ili Merkez ilçesinde Artvin Devlet Hastanesi'nde çalışan COVID-19 hastalığını geçiren 18 yaş ve üstü 144 hemşire oluştururken örneklemini ise evreni bilinen örneklem yöntemi ile hesaplanan 92 hemşire oluşturdu. Veriler, Kişisel Bilgi Formu (EK-1), Beck Depresyon Envanteri (EK-2), Olayların Etkisi Ölçeği-Gözden Geçirilmiş (EK-3), COVID-19 Korku Ölçeği (EK-4) ile toplandı. Verilerin analizinde SPSS (2023) programı kullanıldı. Araştırmada kullanılan anketlerde yer alan soruların; frekans ve yüzdelik dağılımları, korelasyon, T-Test ve ANOVA ile elde edilmiş ve yorumlanmıştır. Bu çalışmada katılımcıların %43,5'inin 26-35 yaş aralığında, %83,7'sinin erkek, %59,8'inin evli oldukları belirtilmiştir. Öte yandan örneklemin büyük bir bölümü (%60,9) ailesi ile yaşadıklarını ifade ederken, çocuk sahip olmayanların %55,4'lük bir oranla en yüksek sayıya sahip olduğu gözlemlenmiştir. Katılımcıların meslekte geçirdikleri süre açısından en fazla %34,8 ile 1-5 yıl arası çalışanlar oluştururken, en az % 10,9 ile 1-11 yıl arası çalışanlar olduğu tespit edilmiştir. Son olarak katılımcıların yaklaşık %92,4'ü herhangi bir psikiyatrik tanı varlığı almadıklarını belirtirken, COVID geçirip geçirmedikleri ile ilgili %83,7 ile en yüksek 1 defa geçirenlerin olduğu bulunmuştur. Cinsiyet durumları ile COVID-19 korku düzeyleri arasında kadın çalışanlarda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu, ailesiyle yaşayanlar ve arkadaşlarıyla yaşayanlar arasında ailesiyle yaşayanların COVID-19 korku düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklar olduğu, Beck depresyon düzeyleri açısından da aileyle ve tek başına yaşayan katılımcılar arasında ailesiyle yaşayan katılımcıların istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda; hemşirelere stres yönetimi, duygusal dengeleme ve olumsuz duygularla başa çıkma becerileri konusunda destek sağlanmalıdır. Hemşirelere COVID-19'un psikososyal etkileri konusunda bilgi verilmeli ve nelerle karşılaşabilecekleri hakkında eğitim verilmelidir. Bu, stresle başa çıkma stratejileri, sağlıklı iletişim becerileri, duygusal destek kaynakları ve benzeri konuları içerebilir. Hemşirelere COVID-19 geçiren diğer sağlık çalışanlarıyla deneyimlerini paylaşabilecekleri destek grupları veya forumlar sunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bu study was planned and carried out in a descriptive and cross-sectional type in order to examine the psycho-social impact of nurses during the COVID-19 period. This study was conducted with nurses who had COVID-19 disease working in Artvin State Hospital in the Central district of Artvin province. The study covers the period between 23 March 2022 and 30 November 2022, and the data of the study were collected through a face-to-face survey between 10 June 2022 and 30 August 2022, following the ethics committee and institutional permissions. The population of the study consisted of 144 nurses aged 18 and over, working in Artvin State Hospital in the Central district of Artvin province, and the sample consisted of 92 nurses whose population was calculated with the known sampling method. Data were collected with Personal Information Form (Appendix-1), Beck Depression Inventory (Appendix-2), Effect of Events Scale-Revised (Appendix-3), COVID-19 Fear Scale (Appendix 4). SPSS (2023) program was used in the analysis of the data. The questions in the questionnaires used in the research; frequency and percentage distributions were obtained and interpreted by correlation, T-Test and ANOVA. In this study, it was stated that 43.5% of the participants were between the ages of 26-35, 83.7% were male and 59.8% were married. On the other hand, while a large part of the samples tated that they lived with their family, 60.9%, it was observed that those who did not have children had the highest number with 55.4%. In terms of the time spent by the participants in the profession, it was determined that while 34.8% of them were working between 1-5 years, at least 10.9% of them were employees between 1-11 years. Finally, while approximately 92.4% of the participants stated that they did not receive any psychiatric diagnosis, it was observed that 83.7% of the participants had the highest one-time experience regarding whether they had COVID or not. There was a significant difference between gender status and COVID-19 fear situations for women, there were significant differences in the COVID-19 fear level of those living with family and those living with friends, Beck's relationships with family on the day he was in sheltered status and relationships with family among those living alone. A statistically significant difference was detected. Nurses should be informed about the psychosocial effects of COVID-19 and should be educated about what they may encounter. This may include strategies for coping with stress, healthy communication skills, sources of emotional support, and so on. It is recommended that nurses be offered support groups or forums where they can share their experiences with other healthcare professionals who have had COVID-19.