Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin pedagojik problemlere ilişkin farkındalıklarının incelenmesi
Examination of physical education and sports teachers' awareness of pedagogical problems
  1. Tez No: 861589
  2. Yazar: ŞENER MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET SUHA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Pedagojik Problemler, Farkındalık, Physical Education and Sports Teachers, Pedagogical Problems, Awareness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin pedagojik problemlere ilişkin farkındalıkları incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu olarak Türkiye'nin farklı illerinde görev yapmakta olan 1035 beden eğitimi öğretmenine ulaşılmıştır. Araştırmada“Beden Eğitimi ve Sporda Pedagojik Problem Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22 programında analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine göre ölçek ve alt boyut puanları bakımından anlamlı farklılıklar saptanmamıştır. Lisansüstü mezunlarının akademik kaygı, kilo ve özgüven eksikliği, ders algısı alt boyut puanları lisans mezunlarına göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Yaş grupları arasında, 20-30 yaş aralığındaki bireylerin akademik kaygı, öğrencilerin kilo ve özgüven eksikliğinden kaynaklanan problemler, psikolojik ve özel durumlardan kaynaklanan sorunlar alt boyut puanlarının ve pedagojik sorun farkındalığı ölçeğinin toplam puanlarının da daha yüksek olduğu görülmüştür. Mesleki deneyim süresi arttıkça, önyargı, fiziksel ve fizyolojik engellerinden kaynaklanan problemlere yönelik farkındalık düzeyi alt boyutundaki puanların arttığı belirlenmiştir. Köy/kasaba ve lise düzeyinde görev yapan öğretmenlerin, belirli alt boyutlarda daha yüksek puanlar aldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, şehirler arasında öğretmenlerin pedagojik ve öğrenci sorunlarında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak yapılan analiz neticesinde ölçek toplam puan ortalamalarının 64,66 olduğu saptanmış ve beden eğitimi öğretmenlerinin pedagojik farkındalıklarının orta düzeyde oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, physical education and sports teachers' awareness of pedagogical problems was examined. The relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the research. As the study group of the research, 1035 physical education teachers working in different provinces of Turkey were reached.“Pedagogical Problem Awareness Scale in Physical Education and Sports”was used in the research. The data obtained from the research were analyzed in the SPSS 22 program. According to the analysis results, no significant differences were detected in terms of scale and subscale scores according to gender and marital status variables. Postgraduate graduates' academic anxiety, weight and lack of self-confidence, and course perception subscale scores are significantly higher than undergraduate graduates. Among the age groups, it was observed that the subscale scores of academic anxiety, problems caused by students' weight and lack of self-confidence, problems arising from psychological and special situations, and the total scores of the pedagogical problem awareness scale were higher for individuals between the ages of 20 and 30. It was determined that as the duration of professional experience increased, the scores in the sub-dimension of awareness of problems arising from prejudice and physical and physiological disabilities increased. It was observed that teachers working at village/town and high school levels received higher scores in certain sub-dimensions. Additionally, it has been determined that there are differences in teachers' pedagogical and student problems between cities. As a result, as a result of the analysis, it was determined that the total score average of the scale was 64.66 and it was determined that the pedagogical awareness of physical education teachers was at a medium level.