İcra suçları
Enforcement crimes
- Tez No: 861647
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İcra, icra suçları, tazyik hapsi, disiplin hapsi, yaptırım, Execution, enforcement crimes, repressive imprisonment, disciplinary imprisonment, sanction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Toplumsal yaşamın gereği olarak insanlar bir arada yaşamaktadır. Bir arada yaşanılması beraberinde birçok hukuki işlemi meydana getirmektedir. Çoğu hukuki işlemin temelini ya da sonucunu alacak borç ilişkisi oluşturmaktadır. Borç ilişkisine aykırı davranılması hallerinde ise ihkak-ı hak yasağının bir gereği olarak cebri icra hukuku devreye girmekte ve alacaklının alacağına hızlı ve basit şekilde kavuşmasını sağlarken yükümlülüklere aykırı davranan borçluya şartların oluşması halinde birtakım yaptırımlar yüklemektedir. Neticesinde yaptırıma bağlanan eylemler, cebri icra hukuku da denilen icra ve iflas hukukunda düzenlenmiş olup öğreti ve uygulamada“icra suçları”şeklinde adlandırılmaktadır. İcra suçları, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 16. Babında Cezai Hükümler başlığı altında hüküm altına alınmıştır. Kanunun bu babında hem hapis veya hapis ve adli para cezasını gerektiren fiiller hem de disiplin hapsi, tazyik hapsi ve hapisle tazyik cezasını gerektiren fiiller düzenlenmiş olup çalışmamızın konusunu her iki yaptırımı gerektiren fiiller oluşturmaktadır. Çalışmanın temel amacını, icra suçlarının hukuk düzeni bakımından ortaya konulması ve yargı kararları ışığında temelde yatan borç ilişkisi sonucu ortaya çıkan icra suçlarının unsurları itibari ile incelenmesi oluşturmaktadır. Bu çalışmamızda İİK'da yer alan bütün suçlar değil sadece icra hukukunu ilgilendiren (iflas suçları hariç) icra suçları incelenmiştir. Ayrıca konu ile ilgili Yargıtay kararlarından sıkça bahsedilmiş olup çalışmanın daha iyi özümsenmesine ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun yaptırım içeren hükümlerinin Yargıtay kararları ışığında incelenmesine önem verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a requirement of social life, people live together. Living together brings about many legal procedures. A debt relationship forms the basis or outcome of most legal transactions. In cases of non-compliance with the debt relationship, compulsory enforcement law comes into play as a requirement of the prohibition of rights of recovery and ensures that the creditor receives his receivable quickly and simply, while imposing certain sanctions on the debtor who violates his obligations, if the conditions are met. As a result, the sanctioned actions are regulated in enforcement and bankruptcy law, also called compulsory enforcement law, and are called“enforcement crimes”in doctrine and practice. Enforcement crimes are prosecuted under the heading of Penal Provisions in Chapter 16 of the Enforcement and Bankruptcy Law No. 2004. In this section of the law, acts requiring both imprisonment or imprisonment and judicial fines, as well as acts requiring disciplinary imprisonment, coercive imprisonment and repressive punishment with imprisonment are regulated, and the subject of our study is the acts requiring both sanctions. The main purpose of the study is to present enforcement crimes in terms of the legal order and to examine the underlying debt relationship in the light of judicial decisions. In this study, only enforcement crimes that concern enforcement law (except bankruptcy crimes) were examined, not all crimes included in the EBL. In addition, the Supreme Court decisions on the subject have been frequently mentioned and importance has been given to better assimilate the study and to examine the sanction-related provisions of the Execution and Bankruptcy Law No. 2004 in the light of the Supreme Court decisions.