Şermin Yaşar'ın çocuk kitaplarında kişiler arası çatışma ve çatışma çözme süreci
Interpersonal conflict and the conflict resolution process in Şermin Yaşar's children's books
- Tez No: 861796
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA DEMİRTAŞ TOLAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Çatışma, Kişiler Arası Çatışma, Şermin Yaşar, Children's Literature, Conflict, Interpersonal Conflict, Şermin Yaşar
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Çocuk edebiyatı, çocukların gerçek hayatta yaşadığı ve yaşaması mümkün olan birçok olayı ve durumu konu edinmektedir. Çocuklar için yazılan nitelikli eserler onların düşünme becerilerini, dil becerilerini geliştirir. Bunun yanında bu eserler kişilik gelişimi ve sosyal gelişim için de önemli bir yere sahiptir. Toplumsal yaşamın farklı süreçlerinde kişiler, çeşitli nedenlerle görüş ayrılıkları yaşayabilmektedir. Bu görüş ayrılıkları da kişiler arasında bazı çatışmalara sebep olabilmektedir. Çocuk kitapları, içerisinde yer alan kurgular vasıtasıyla çocukların dil becerilerine, bilişsel, duyuşsal, sosyal ve ahlaki gelişimlerine destek olduğu gibi çocukların çatışmalara karşı bilinç kazanmalarına ve çatışma çözme süreçlerine de katkı sağlamaktadır. Bütün bunlardan hareketle bu araştırmada çocuk edebiyatının çağdaş yazarlarından Şermin Yaşar'ın 2016-2021 yılları arasında çıkmış 16 çocuk kitabı, kişiler arası çatışma çözme süreçleri bakımından incelenmiş; kitaplardaki çatışmaların sebep, çözüm ve sonuçlanma biçimleri araştırılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesinden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda Şermin Yaşar'ın 16 çocuk kitabında 399 adet kişiler arası çatışma tespit edilmiştir. Bu çatışmaların sebebinin en fazla farklı değerlerden (238) kaynaklandığı, bunu karşılanmayan psikolojik gereksinimlerin (137) takip ettiği görülmüştür. Yaşanan çatışmaların çözümünde en fazla güç kullanma (149) çatışma çözme biçiminin kullanıldığı, bunu sırasıyla geri çekilme (102), diğer unsurlar (65), uyma (57), uzlaşma (23), iş birliği (3) çatışma çözme biçimlerinin izlediği tespit edilmiştir. Yaşanan çatışmaların en fazla kazan-kaybet (267) ile sona erdiği, bunu sırasıyla diğer (73), kazan-kazan (35) ve kaybet-kaybet (24) sonuçlarının takip ettiği görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, kitaplardaki çatışmaların çoğunlukla güç kullanma, geri çekilme, uyma gibi çatışma çözme biçimleriyle çözüme kavuştuğu, kazan-kaybet ile sona erdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Children's literature deals with many events and situations that children experience and can experience in real life. Quality works written for children improve their thinking skills and language skills. In addition, these works also have an important place for personality development and social development. In different processes of social life, people may experience differences of opinion for various reasons. These differences of opinion can also cause some conflicts between people. Children's books not only support children's language skills, cognitive, affective, social and moral development through the fictions they contain, but also contribute to children's awareness of conflicts and conflict resolution processes. Based on all this, in this research, 16 children's books published between 2016 and 2021 by Şermin Yaşar, one of the contemporary writers of children's literature, were examined in terms of interpersonal conflict resolution processes; The causes, solutions and conclusions of the conflicts in the books were investigated. Document review, one of the qualitative research methods, was used in the research. Descriptive analysis method was used to analyze the data. At the end of the research, 399 interpersonal conflicts were identified in Şermin Yaşar's 16 children's books. It was observed that the cause of these conflicts mostly stemmed from different values (238), followed by unmet psychological needs (137). It was determined that the most used conflict resolution style was the use of force (149) in resolving conflicts, followed by withdrawal (102), other elements (65), compliance (57), compromise (23), and cooperation (3). It was observed that the most conflicts ended with win-lose (267), followed by other (73), win-win (35) and lose-lose (24). When the findings obtained from the research were evaluated, it was determined that the conflicts in the books were mostly resolved through conflict resolution methods such as using force, retreating, and complying, and ended in win-lose.