Ceza muhakemesinde kanun yararına bozma (CMK m. 309-310)
Appeal for the sake of law in the criminal procedure law (CPC Art. 309-310)
  1. Tez No: 861816
  2. Yazar: ONUR DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza Muhakemesi, olağanüstü kanun yolu, kesin hüküm otoritesi, kanun yararına bozma, kanun yararına bozma nedenleri, Criminal procedure law, remedy of appeal, final judgment authority. grounds for appeal
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğin araştırılıp bulunması, hukuki barışın tesisi ve adaletin sağlanmasıdır. Ancak bu amaçlar arasında bir denge olması gerekmektedir. Bu dengenin bozulması durumunda ceza muhakemesi işlevsiz kalacaktır. Muhakeme sonuncunda verilen kararın da hukuka uygun olması gerekmektedir. Fakat hukuki barışın sağlanması için de ceza muhakemesinin bir noktada son bulması elzemdir. Muhakemeyi sonlandıran kesin ve değerliliği olan nihai karara kesin hüküm otoritesi denilmektedir. Kesin hüküm otoritesini ortadan kaldırdığından ancak hükme etkili ve başka türlü giderilmesi mümkün olmayan hukuka aykırılıkların varlığı halinde gidilebilecek bir yol olan kanun yararına bozma, her türlü hukuka aykırılığın öne sürülüp incelenmesine elverişli bir kanun yolu olmayıp dar kapsamlıdır. Çalışmamızın ilk bölümünde, temel olarak ceza muhakemesinin tanım ve amacına ve bu bağlamda ceza muhakemesi içinde kanun yollarının önemine yer verilmiştir. Bu bölümde kanun yollarının başvuru koşulları irdelenmiş, kanun yolları başvurusunda hata, vazgeçme ve başvurunun geri alınması ele alınmıştır. Akabinde kanun yollarına başvurunun etkileri üzerinde durulmuş, kanun yararına bozma kanun yolu ve ceza muhakemesi hukukumuzda bulunan diğer olağanüstü kanun yolları karşılaştırılmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise öncelikle kanun yararına bozma yolunun ceza muhakemesindeki yeri, tanımı ve amacı açıklanmaya çalışılmıştır. Sonrasında kanun yararına bozma yoluna başvuru koşulları, inceleme usulü, başvurudan vazgeçilmesi ile kanun yararına başvurmanın etkileri alt başlıklar halinde incelenmiştir. Kanun yararına bozma nedenlerinin tahdidi olarak yer aldığı CMK m.309/4'te yer alan dört bent öğreti ve Yargıtay kararları ışığında değerlendirilmiştir. Çalışmamızın son alt başlığında ise kanun yararına bozma kanun yolu özelindeki tartışmalı konular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Criminal procedure law aims to investigate and find the material fact, to establish legal peace and to ensure justice. However, there needs to be a balance between these goals. If this balance is disrupted, criminal procedure will become dysfunctional. The decision made as a result of the trial must also be in accordance with the law. However, in order to ensure legal peace, criminal proceedings must end at some point. The final and valuable decision that ends the trial is called final judgment authority. Since appeal for the sake of law eliminates the authority of final judgment, it can only be applied in case of illegalities that are effective in the decision and cannot be eliminated in any other way, and this legal remedy is not a control method convenient for asserting and examining all kinds of illegalities and is narrow-scoped. In the first part of our study, the definition and purpose of criminal procedure law and the importance of legal remedies in criminal procedure are discussed. In this section, the application conditions of legal remedies are examined, and errors, abandonment and withdrawal of the application are discussed in the application of legal remedies. Subsequently, the effects of resorting to legal remedies were emphasized, and the legal remedy of appeal for the sake of law and other extraordinary remedies were compared. In the second part of our study, our main subject, the remedy of appeal for the sake of law, was examined in detail within the framework of the general issues we tried to explain in the first part. In this section, firstly, the place, definition and purpose of the method of appeal for the sake of law in criminal procedure has been tried to be explained. Afterwards, the conditions for applying for the sake of law, the examination procedure, abandoning the application and the effects of applying for the sake of law are examined under subheadings. The four clauses in CPC Article 309/4, which limit the reasons for reversal in the interest of law, were evaluated in the light of the doctrine and the decisions of the Supreme Court. In the last sub-heading of the study, the controversial issues in the legal remedy of appeal for the sake of law are evaluated.