Türkiye'deki profesyonel futbol kulüplerinin alt yapılarındaki antrenörlerin iş doyum düzeylerinin incelenmesi
A research on the job satisfaction levels of the trainers working at the infrastuctures of professional football clubs in turkey
  1. Tez No: 219702
  2. Yazar: HAKKI ULUCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. EMRE EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, antrenör, alt yapı
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye'deki profesyonel futbol kulüplerinin alt yapılarında çalışan antrenörlerin iş doyum düzeylerinin tespit edilerek kişisel ve örgütsel açıdan farklılıklarının incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 2006-2007 sezonunda Türkiye'de profesyonel futbol liglerinde müsabakalara katılan ?Süper Lig, 2. Lig A Grubu, 2. lig B Grubu ve 3. Lig? kulüplerinde çalışan 390 alt yapı antrenörü oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak, iki bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formunun birinci bölümünde antrenörlerin sosyo-demografik özelliklerini belirlemek için 17 sorudan oluşan genel bilgi formu kullanılmıştır. İkinci bölümde, antrenörlerin kişisel ve örgütsel açıdan iş doyumunu ölçmek amacıyla `Minnesota İş Doyum Ölçeği' kullanılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılık (cronbach alfa) katsayısı 0.89 olarak bulunmuştur. Verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzdelik ilişkisiz ?t? testi; çoklu karşılaştırmalarda, ?tek yönlü varyans? analizi kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişki ve farklarda 0,05 önem düzeyi dikkate alınmıştır.Araştırmada sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: Antrenörlerin genel olarak iş doyumlarının iyi düzeyde olduğu; antrenörlerin çalıştığı kulübün kategorisinin, sahip oldukları belge türü, medenî durum, yaş, kıdem, lisanslı futbol oynama durumu ve futbol oynama düzeyleri değişkenlerine göre iş doyum düzeylerini farklılaştırmadığı; antrenörlerin çalışma koşulları açısından; kulüp yönetimlerinin altyapıya ayırdığı bütçenin, tesislerin yeterliliğinin, çalışma malzemelerinin ve bilimsel yayınları takip etme değişkenlerine göre antrenörlerin, iş doyum düzeylerini farklılaştırdığı; kulüplerin fiziksel ortam ve yardımcı hizmetlilerin açısından genel olarak yetersiz olduğu ve lig kategorisi düştükçe bu tesislerin sayılarının azaldığı; lig kategorisi düştükçe takımların yaş kategorilerinde katıldığı lig sayısında azaldığı; antrenörlerin, yöneticilerin kulüp yönetim tarzlarını ve kulüplerin çalışma şartlarını bazen tatmin edici boyutta buldukları ve çalıştıkları kulüplerden aldıkları ücretleri çoğunlukla tatmin edici bulmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to ascertain the job satisfaction levels of the trainers working at the infrastructures of professional football clubs in Turkey and analyze the differences in terms of individual and organizational aspects. The sample of the research has comprised 390 infrastructure trainers in the Professional Football Leagues in Turkey in the season of 2006 and 2007In this study, data has been collected by means of a questionnaire consisting of two parts. In the first part of the questionnaire, a general information form consisting of 17 questions has been used. In the second part, ?Minnesota Job Satisfaction Scale? has been used The scale?s cronbach alfa has been found 0.89 in the reliability study. In the analysis of the data, frequency, the percentage, the unrelated `t? test and the analyze of `single variance? has been used. 0,05 importance has been taken into consideration.As a results: It has been determined that job satisfaction of the trainers is at a good level in general. There hasn?t been any meaningful difference in terms of the variables related to the category of the club they work at, the certificates they have, their marital status, age ect, but has been a meaningful difference among the levels of their job satisfaction in terms of the variables related to the budget that the management of the club prepares for the infrastructure, the adequacy of the establishment in the infrastructure, the practicing materials and their pursuing rate of the articles concerning their fields. It has been ascertained that there is an inadequacy of the changing rooms, inadequacy of material suppliers of the clubs and the trainer shelters in general and the lower the league category is, the less these establishments are found. Moreover, they cannot even be found in some of the clubs. It has been observed in the distribution according to the leagues the clubs attend that the lower the league category becomes, the less the teams attend the league categories in accordance with the age categories; determined that trainers consider management styles of the club managers and working conditions of the clubs sometimes satisfactory; seen that the trainers have found the fees they take from the clubs they work at inadequate.The keywords: job satisfaction, trainer, infrastructure