Kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk
Mandatory mediation in disputes arising from lease relationship
- Tez No: 861846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Taraflar arasında, farklı nedenlerden kaynaklı olarak çeşitli uyuşmazlıklar meydana gelmektedir. Toplumsal huzurun bozulmaması için ortaya çıkan bu uyuşmazlığın sona erdirilmesi gerekmektedir. Bu uyuşmazlığın çözümü -kural olarak- devletin elinde tuttuğu yargı erkinin bir sonucu olarak, mahkemeler tarafından yerine getirilmektedir. Ancak son yıllarda, taraflar arasında ortaya çıkan uyuşmazlığın çözüme kavuşması için yeni alternatif uyuşmazlık çözüm yolları geliştirilmiştir ve bunun bir sonucu olarak arabuluculuk da pek çok devletin hukuk sisteminde yerini almıştır. Ülkemiz de arabuluculuk yönteminin uygulandığı devletler arasında yer almak için bu konuda kanunî düzenlemeler kabul etmiştir. Hukuk sistemimizde ilk olarak ihtiyarî olarak uygulanan arabuluculuk, yapılan kanunî düzenlemelerle birlikte bazı uyuşmazlıklar bakımından zorunlu hâle getirilmiş ve bu uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabuluculuk yoluna başvurulması dava şartı olarak kabul edilmiştir. Son dönemde yapılan kanunî düzenlemelerle birlikte istisnalar hâriç olmak üzere kira uyuşmazlıkları da dava açmadan önce arabuluculuk yoluna başvurmanın zorunlu olduğu uyuşmazlıklar arasındaki yerini almıştır. Ülkemizde, özellikle son dönemde yüksek enflasyonun da etkisiyle kira uyuşmazlıklarının yaygın olarak ortaya çıktığı düşünüldüğünde, kira uyuşmazlıklarının çözümü için ilk yol hâline gelen zorunlu arabuluculuk ile ilgili yapılan bu çalışmanın, faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı, hangi kira uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabuluculuk yoluna başvurmanın zorunlu olduğunun, bu uyuşmazlıklar için zorunlu arabuluculuk sürecinin nasıl işlediğinin hem teorik hem de uygulamaya dönük olarak ortaya konulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Various disputes arise between the parties due to different reasons. In order to maintain social peace, these disputes must be resolved. The resolution of this dispute is - as a rule - carried out by the courts as a result of the judicial power held by the state. However, in recent years, new alternative dispute resolution methods have been developed to resolve the dispute between the parties and as a result, mediation has taken its place in the legal system of many states. In order to be among the states where the mediation method is applied, our country has adopted legal regulations on this subject. Mediation, which was first applied on a voluntary basis in our legal system, has been made mandatory for some disputes with the legal regulations made, and for these disputes, applying for mediation before filing a lawsuit has been accepted as a condition of litigation. With the recent legal regulations, rent disputes, with exceptions, have also taken their place among the disputes for which it is mandatory to apply for mediation before filing a lawsuit. Considering that lease disputes have become widespread in our country, especially with the effect of the recent high inflation, this study on mandatory mediation, which has become the first way to resolve lease disputes, is thought to be useful. Accordingly, the aim of this study is to reveal which lease disputes are mandatory to apply for mediation before filing a lawsuit and how the mandatory mediation process works for these disputes, both theoretically and practically.
Benzer Tezler
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre Sulh Hukuk Mahkemelerinin kira ilişkisinden doğan davalarda görevi
According to the civil procedure law numbered 6100, duties of the civil courts of peace for the tenancy relationship conflict cases
AHMET AYMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
HukukKırıkkale ÜniversitesiÖzel Hukuk Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. AZİZ SERKAN ARSLAN
- Kira ilişkisinden doğan yan edim yükümlülükleri ve ihlalinin sonuçları
Side consideration obligations arising from the lease relationship and the consequences of breach
HASİBE SENA AKKIŞLA
- Konut ve çatılı işyeri kiralarında yeniden kiralama yasağı (TBK m. 355)
The prohibition of re-leasing (TCO Art. 355) in leasing of residential and commercial premises
HATİCETÜL KÜBRA GANBARİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Hukukİstanbul Medeniyet ÜniversitesiÖzel Hukuk Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEZER ÇABRİ
- Rödövans Sözleşmesinde alt işverenlik kurumu ve buna ilişkin hukuki sorumluluğun esasları
The institution of subcontracting in Royalty (Redevance) Aggrement and the principles of civil liability in this regard
FATMA OKAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
HukukAntalya Bilim ÜniversitesiÖzel Hukuk Bilim Dalı
PROF. DR. AHMET NİZAMETTİN AKTAY
- Kira sözleşmelerinde taraf değişikliği hâlleri ve bunlara bağlanan hukuki sonuçlar
Party change in tenancy contract and their legal results
AZİM ÖNCÜ
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
HukukGazi ÜniversitesiÖzel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HURİYE REYHAN DEMİRCİOĞLU