Fitness yapan bireylerin egzersiz bağımlılığı, yaşam kalitesi düzeyleri ve ilişkili faktörler
Exercise addiction, quality of life levels and related factors of fitness individuals
  1. Tez No: 861870
  2. Yazar: EKREM ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜREŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz Bağımlılığı, Fitness, Yaşam Kalitesi, Exercise Addiction, Fitness, Quality Of Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, fitness yapan bireylerin egzersiz bağımlılığı, yaşam kalitesi düzeyleri ve ilişkili faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada nicel yöntem takip edilmiş ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Gt Sports Fitness ve Folkart Carrera Fitness & Spa'da spor yapmaya başlayalı bir yıl olan, haftanın en az dört günü spor yapan 18-60 yaş arası 368 birey oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları, Kişisel Bilgi Formu, Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği, WHOQOL-BREF (Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Form) olarak belirlenmiştir. Verilerin analizinde önce verilerin normallik analizleri yapılmış ve normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Dolayısıyla parametrik testler yerine non-parametrik testler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada katılımcıların egzersiz bağımlılık düzeyi orta düzeyin üzerinde tespit edilmiştir. Egzersiz bağımlılık düzeyinde, haftalık antrenman süresi dışında diğer demografik özelliklerin (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, gelir düzeyi) anlamlı bir farklılık oluşturmadığı bulgusu elde edilmiştir. Ayrıca, katılımcıların yaşam kalitesi düzeyi yüksek düzeyde bulgulanmıştır. Yaşam kalitesi düzeyinin yaş, gelir düzeyi ve haftalık antrenman süresine göre anlamlı düzeyde değiştiği tespit edilirken; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu değişkenlerine göre istatistiksel yönden bir farklılık oluşmadığı bulgusu elde edilmiştir. Araştırmada son olarak egzersiz bağımlılığı ile yaşam kalitesi arasında istatistiksel yönden anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Yapılan araştırmanın sonucunda katılımcıların egzersiz bağımlısı olduğu, egzersiz bağımlılığının haftalık antrenman süresi ile anlamlı düzeyde değiştiği, yaşam kalitesi düzeyinin yüksek düzeyde tespit edildiği, katılımcıların yaşam kalitesinin yaş, gelir düzeyi ve haftalık antrenman süresine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı, egzersiz bağımlılığı ile yaşam kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığı yönünde sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to examine exercise addiction, quality of life and related factors of individuals who do fitness. Material and Methods: The quantitative method was followed in the study and the relational survey model was used. The sample group of the study consisted of 368 individuals between the ages of 18-60, who started doing sports at Gt Sports Fitness and Folkart Carrera Fitness & Spa one year ago and who do sports at least four days a week. The data collection tools of the study were determined as Personal Information Form, Exercise Addiction Scale, WHOQOL-BREF (World Health Organization Quality of Life Scale-Short Form). In the analysis of the data, normality analysis of the data was performed first and it was determined that the data did not show normal distribution. Therefore, non-parametric tests were used instead of parametric tests. Results: In the study, the exercise addiction level of the participants was found to be above the medium level. It was found that other demographic characteristics (gender, age, educational status, marital status, income level) did not create a significant difference in the level of exercise addiction, except for the weekly training time. Also, the quality of life level of the participants was found to be high. While it was determined that the level of quality of life varied significantly according to age, income level and weekly training time; it was found that there was no statistical difference according to gender, marital status and educational status variables. Finally, it was determined that there was no statistically significant relationship between exercise addiction and quality of life. Conclusion: As a result of the research, it was concluded that the participants were exercise addicted, exercise addiction changed significantly with weekly training time, quality of life level was determined at a high level, quality of life of the participants differed significantly according to age, income level and weekly training time, and there was no statistically significant relationship between exercise addiction and quality of life.