Finite element analysis of canine retraction to evaluate tipping values while using different hook heights for force application
Farklı uzunluktaki kancalar kullanılarak yapılan kaninretraksiyonu ile oluşabilecek devrilme değerlerinin sonlueleman analizi ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 861928
  2. Yazar: OMAR H Z HARARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSU TRAKYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kanin Dişlerinin Retraksiyonu, Ortodontik Biyomekanik, Braket Kanca Yüksekliği Değişimleri, Ortodontide Sonlu Elemanlar Analizi, Diş Hareketi, Canine Retraction, Orthodontic Biomechanics, Bracket Hook Height Variations, Finite Element Analysis in Orthodontics, Tooth Movement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sabit ortodontik mekanikler ile kanin dişlerinin retraksiyonuyla ilişkili biyomekanik tepkileri araştırarak, farklı braket kanca yüksekliklerinin kanin dişlerinin devrilme derecesini incelemektir. Bu çalışma, braket tasarımı ile diş hareketi arasındaki ilişkinin daha net anlaşılmasını sağlayarak daha etkili ortodontik tedavilere katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Sonlu Elemanlar Analizi (FEA) kullanılarak yapılan bu çalışmada model olarak bir hastanın Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (CBCT) taramalarından oluşturulan üç boyutlu modeli kullanılmıştır. Model; 5 mm, 10 mm ve 15 mm olmak üzere üç farklı braket kanca yüksekliği kullanılarak kanin dişlerinin retraksiyonu simülasyonuna tabi tutulmuştur. Bu simülasyonlar, klinik uygulamalarda kullanılan ortodontik kuvvetleri ve koşulları yakından taklit ederek diş hareketi üzerindeki biyomekanik etkilerin kapsamlı bir görünümünü sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Deneysel ölçümler yerine, yazılım tarafından elde edilen sonuçların doğrulanması yeterli olması nedeniyle istatistiksel analize gerek duyulmamıştır. Bulgular: Yapılan çalışma farklı braket kanca yükseklikleri ile diş hareketi paterninde bir değişiklik olduğunu ortaya koymaktadır. Spesifik olarak, 5mm'lik kanca yüksekliği kanin dişinin daha fazla devrilmesine neden olurken (Kron: 0.35 mm, Kök: 0.23 mm), 15 mm'lik kanca yüksekliği daha fazla translasyonel hareket sağlamaktadır (Kron: 0.26 mm, Kök: 0.15 mm). Sonuç: Braket kanca yüksekliği seçimi, kanin retraksiyonu sırasında diş hareketinin yönünü ve kapsamını kontrol etmede çok önemli bir rol oynamaktadır. Ortodontik tedavide özelleştirilmiş braket tasarımı önem taşımaktadır. Diş hareketi üzerindeki hassas kontrol, tedavi sonuçlarını ve hasta memnuniyetini önemli ölçüde artırabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study is to investigate the biomechanical responses associated with canine retraction in orthodontic treatment, focusing on how different bracket hook heights affect the degree of canine tipping. This study aims to provide a clearer understanding of the relationship between bracket design and tooth movement, contributing to more effective orthodontic treatments. Material and Methods: In the present study, a finite element analysis (FEA) via ANSYS software was utilized to explore the biomechanical impacts of various hook heights (5 mm, 10 mm, and 15 mm) on canine retraction, based on a 3D model constructed from patient's CT scans of the upper right quadrant with extracted the 1st premolar, with simulations applying a 1.5N force to assess differential effects on tooth displacement and quantifying the displacement of the crown and root tip to discern the balance between tipping and bodily movement across differing hook heights, aiming to pinpoint optimal configurations for effective orthodontic treatment. And it was enough to validate the results obtained by the software instead of experimental readings so statistical analysis was not required. Results: The findings reveal a variation in the pattern of tooth movement with different bracket hook heights. Specifically, a 5 mm hook height results in greater tipping (C: 0.35 mm, R: 0.23 mm), while 15 mm hook heights lead to more bodily movement (C: 0.26 mm, R: 0.15 mm). These differences are quantified and analyzed to understand the biomechanical principles underlying these variations. Conclusion: The conclusion drawn from these findings is that the selection of bracket hook height plays a pivotal role in controlling the direction and extent of tooth movement during canine retraction. The study underscores the importance of customized bracket design in orthodontic treatment, emphasizing that precise control over tooth movement can significantly enhance treatment outcomes and patient satisfaction.