Üst keser retraksiyonu ve en-masse retraksiyonununda interradiküler ve infrazigomatik mini vida ankrajı kullanımlarının biyomekanik etkileri ile diş hareketine olan etkilerinin sonlu elemanlar analizi yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of biomechanical and tooth movement effects of interradicular and infrazygomatic mini screw anchorages during upper incisor retraction and en-masse retraction with finite element analysis
- Tez No: 872106
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental stres analizleri, diş hareketi teknikleri, mekanik stres, mini vida, ortodontik ankraj teknikleri, sonlu elemanlar analizi, Dental stress analyses, tooth movement techniques, stress mechanical, mini screw, orthodontic anchorage techniques, finite element analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, üst dört kesici diş retraksiyonu ve en masse retraksiyonunda interradiküler ve infrazigomatik mini vida ankrajlarının diş hareketi ve von Mises stres dağılımı üzerindeki etkilerini 3 boyutlu sonlu elemanlar stres analizi kullanarak değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: 17 yaşındaki bir gönüllüye ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) görüntüleri elde edildi. CBCT görüntüleri maksilla, maksiller dişler ve periodontal ligamentin üç boyutlu modellemeleri için MIMICS programına aktarıldı. Ayrıca SolidWorks yazılımında, ark teli (0,017 × 0,022 inç), braketler ve güç kolları da modellendi. Modellere interradiküler ve infrazigomatik mini vidalar ile iki farklı yükseklikte (3 ve 6mm) güç kolları yerleştirildi. Kuvvet vektörlerini simüle etmek için farklı mini vida konumları ve güç kollarının bulunduğu sekiz model oluşturuldu. Tüm modeller ANSYS yazılımına aktarılarak 150 gramlık kuvvete maruz bırakıldı. Elde edilen veriler analiz edildi. Bulgular: Güç kolu uzunluğunun 3 mm'den 6 mm'ye çıkarılması dişlerdeki devrilmeyi ve ekstrüzyonu azaltmıştır. Inter-radiküler mini vida modellerine kıyasla, genel olarak infrazigomatik mini vida ankrajı modellerinde daha az devrilme meydana gelmiştir. İnfrazigomatik mini vida ile 6 mm'lik güç kolu arasına kuvvetin uygulanması; en az devrilme dört kesici dişin retraksiyonunda olmak üzere dört kesici dişin retraksiyonu ve“en masse”retraksiyonu modellerinde daha az devrilmeye neden olmuştur. Stres ağırlıklı olarak yan kesici dişler ve köpek dişlerinde yoğunlaşmıştır. Maksimum stres ağırlıklı olarak mini vidaların etrafında yoğunlaşmıştır. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, von Mises streslerinin ağırlıklı olarak kanin dişlerinde, yan kesici dişlerde ve mini vidaların çevresinde yoğunlaştığını ve infrazigomatik mini vida ankrajı ve 6 mm'lik güç kolu kullanılarak oluşturulan dört kesici diş retraksiyon modelinin nispeten kontrollü diş hareketi ve minimum devrilme meydana getirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis study is to evaluate and compare the effects of interradicular and infrazygomatic mini screw anchorages on tooth movement and von Mises stress distribution during maxillary four-incisor retraction and“en masse”retraction using 3-dimensional finite element stress analysis. Material and Methods: Cone beam computed tomography (CBCT) images of a 17-year-old volunteer were obtained. The images were transferred to the MIMICS program for three-dimensional modelling. Modelling included the maxilla, teeth, and periodontal ligament (PDL). The SolidWorks software modelled a continuous archwire (0.017 × 0.022-inch dimensions), braces, and power arms. Interradicular and Infrazygomatic miniscrews were placed with power arms at two heights (3 and 6 mm). Eight models with different miniscrew positions and power arms were created to simulate force vectors. All models were transferred to the ANSYS software and were subjected to 150 grams of force. The data were analyzed. Results: Increasing the power arm length from 3 mm to 6 mm reduced the tipping and decreased the extrusion of the teeth. In general, less tipping occurred in infrazygomatic mini screw anchorage models compared to inter-radicular mini screw models. Applying the force between infrazygomatic mini screw and 6 mm power arm produced less tipping in four incisor retraction and“en masse”retraction models, with the former model producing the least lipping. The stress is mainly concentrated on the lateral and canine teeth. The maximum stress is mainly concentrated around the miniscrews. Conclusion: The findings of the presents study indicated that von Mises stresses were predominantly concentrated on the canine and lateral teeth and around the mini-screws, and a four-incisor retraction model with an infrazygomatic mini screw anchorage and a 6 mm power arm resulted in relatively controlled tooth movement and minimal tipping.