Ehrlichiosisli köpeklerde mikrolbuminüri ile hematolojik parametreler arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between microlbuminuria and hematological parameters in dogs with ehrlichiosis.
  1. Tez No: 861992
  2. Yazar: EYÜP CAN ÖZKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR PAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ehrlichiosis, Hematolojik Parametreler, Mikroalbuminüri, Ehrlchiosis, Hematological Parameters, Microalbuminuria
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı vektör kaynaklı hastalıklardan ehrlichiosisli doğal enfekte köpeklerde hematolojik parametreler ile mikroalbuminüri (MAÜ) arasında, bir ilişkinin olup olmadığının ortaya konulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın hayvan materyalini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğine getirilen sahipli, farklı ırk, yaş ve cinsiyetten 40 adet köpek oluşturdu. Fakültemiz kliniklerine farklı şikayetlerle getirilen ve hızlı test kistleri ile E. canis ile mono enfekte olduğu bildirilen 30 hasta köpek çalışmaya alındı. Sağlıklı gruba ise herhangi bir sağlık problemi olmayan, fiziksel ve laboratuvar bulgularında anormallik saptanmayan ve hastanemize aşı ya da genel sağlık taraması amacıyla getirilen 10 köpek dahil edildi. Tüm köpeklerde tam kan analizleri ile idrarda mikroalbumin düzeyleri belirlendi. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan hayvanlarda mikroalbümin seviyelerinin hasta ve sağlıklı kontrol grubunda sırası ile 150 ± 0 ve 18 ± 6,96 (mg/dL) seviyelerinde olduğu ve enfekte grupta bulunan hayvanların mikroalbuminüri seviyelerinin sağlıklı hayvanlara göre istatistiksel açıdan anlamlı (p=0,000) derecede yüksek olduğu belirlendi. Çalışma kapsamında değerlendirdiğimiz sağlıklı köpeklere göre Ehrlishiosis ile mono enfekte köpeklerin NUE sayılarındaki değişimlerin anlamlı derecede yüksek olduğu buna karşın LYM sayılarında ise sağlıklı köpeklerde enfekte köpeklere kıyasla anlamlı bir artışın bulunduğu belilendi. Anemi ve anemi ile ilişkili hematolojik parametrelerin değerlendirilmesinde ise RBC, HGB ve HCT düzeylerinin sağlıklı kontrol grubundaki köpeklere kıyasla değişen düzeylerde anlamlı derecede düşük olduğu, bununla birlikte MCHC ve PLT konsantrasyonlarında da enfekte köpeklerin sağlıklı kontrol gurubuna kıyasla anlamlı derecede düşük seyrettiği belirlendi. Sonuç: Kanin monositik ehrlichiosis'li hayvanlarda hastalığın akut döneminde yüksek mikroalbumin seviyeleri tespit edilmiştir, bu durum erken evrede glomerulonefrite işaret etmekte ve tedavi planlamasında dikkate alınmalıdır. Ancak, eş zamanlı PCR analizi yapılamaması, araştırmanın kısıtlılığıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine whether there is a relationship between hematological parameters and microalbuminuria (MAU) in naturally infected dogs with ehrlichiosis, a vector-borne disease. Material and Methods: The animal material of the study comprised 40 owned dogs of different breeds, ages, and genders brought to the Internal Medicine Clinic of the Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine. Thirty patient dogs with various complaints brought to our clinics and reported to be co-infected with E. canis and mono by rapid test kits were included in the study. Ten dogs without any health problems, with no abnormalities detected in physical and laboratory findings, and brought to our hospital for vaccination or general health screening purposes were included in the healthy group. Complete blood counts and urine microalbumin levels were determined in all dogs. Results: In the animals encompassed within the study, the levels of microalbumin in the observed diseased and healthy control groups were within the range of 150 ± 0 and 18 ± 6.96 (mg/dL) conditions, respectively. It was identified that animals in the proliferating regions exhibited a significantly elevated level of microalbuminuria. In the context of the study, significant changes were observed in the NUE (neutrophil-to-lymphocyte ratio) of dogs infected with Ehrlichiosis compared to healthy dogs, while there was a notable increase in LYM (lymphocyte) counts in infected dogs compared to healthy ones. Evaluation of anemia and hematological parameters associated with anemia revealed that RBC (red blood cell), HGB (hemoglobin), and HCT (hematocrit) levels were significantly lower in infected dogs compared to the healthy control group. Additionally, MCHC (mean corpuscular hemoglobin concentration) and PLT (platelet) concentrations were also found to be significantly lower in infected dogs compared to the healthy control group. Conclusion: In animals with monocytic ehrlichiosis, high levels of microalbumin have been detected during the acute phase of the disease, indicating early-stage glomerulonephritis and should be considered in treatment planning. However, the inability to perform concurrent PCR analysis is a limitation of the study.