Oyunculukta beden-hareket ilişkisi bağlamında mask tiyatrosu
Mask theater in the context of body-movement relationship in acting
- Tez No: 862050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU AYTEN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Hareket-Beden, Jacques Lecoq, Ingmar Bartenieff, Rudolf Von Laban, Mask Tiyatrosu, Movement/Body, Jacques Lecoq, Ingmar Bartenieff, Rudolf Von Laban, Masque Theatre
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Maskın kökeni tiyatroda kullanımından çok öncesine, ritüellere dayanır. Maskın tiyatroda kullanımı Antik Yunan tiyatrosu ile başlamış ve Commedia dell'Arte ile çeşitlenmiştir. Yirminci yüzyılda mask, tiyatroda işlevsel olarak kullanılmasının yanı sıra oyuncular için bir eğitim aracı olur. Artaud ve Grotowski gibi kaynağa ve ritüelistik olana dönüş yapmak isteyen deneysel tiyatro arayışlarında mask önemli bir araç olmuştur. Özellikle Jacques Capeau ve Jacques Lecoq tiyatroda maskın kullanımını sistematik hale getiren tiyatro insanlarının önde gelenleri sayılır. Günümüzde mask hem bir eğitim yöntemi hem de bir tiyatro biçemi olarak var olmaktadır. Mask Tiyatrosu örnekleri giderek artmıştır. Mask tiyatrosunda sözün değil bedenin, eylemin, fiziksel olanın ön planda olduğu görülür. Aynı durum fiziksel tiyatro anlayışı için de geçerlidir. Beden- hareket ilişkisi mask tiyatrosunda başat öğedir. Bu bağlamda maskı oyuncunun hareket- beden çalışmalarında bir araç olarak ön planda tutmak, özellikle nötr maske üzerine çalışmak karaktere hazırlanması konusunda oyuncuya büyük katkı sağlayacaktır. Oyuncunun hareket-beden çalışmaları, role hazırlanma konusunda büyük bir öneme sahiptir. Oyuncu bunun için, Rudolf Von Laban'ın temellerini attığı ve Irmgard Bartenieff'in sistemleştirdiği Laban/Bartenieff hareket çalışmalarını kullanarak hareket ve beden yönünden kendini geliştirebilir. Laban hareket analizi ve Bartenieff'in somatik farkındalık anlayışıyla hareket ve beden üzerine çalışan oyuncu, bedenen güçlendiğini ve hem mental hem de fiziksel olarak daha esnek hale geldiğini fark edecek ve bedeninin yapabileceği hareketlerin sınırını ya da sınırsızlığını öğrenerek oyunculuk çalışması için bir farkındalık yaratabilecektir. Oyuncu Laban/Bartenief hareket tekniğiyle ve özellikle nötr maske ile çalışarak kendini bir karaktere hazırlamaya başlayabilir. Bu çalışmalarla nötr duruma gelen oyuncu bir karakter yaratma konusunda daha yaratıcı, hazır ve hem kendisine hem de role karşı farkındalık içinde yaklaşabilecektir. Bu bağlamda tezin birinci bölümünde mask tiyatrosu örneklerine yer verilmiş, ikinci bölümde ise hareket-beden ilişkisi noktasında maskın nasıl kullanılabileceğine ilişkin bilgi ve egzersizlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The origin of the mask dates back to rituals, long before its use in the theater. The use of the mask in the theater began with the Ancient Greek theater and diversified with the Commedia dell'ARTE. In the twentieth century, the mask, in addition to being used functionally in the theater, becomes an educational tool for actors. Like Artaud and Grotowski, the mask has been an important tool in the search for experimental theater that wants to return to the source and the ritualistic. In particular, Jacques Capeau and Jacques Lecoq are considered to be the leading theatrical people who systematically made the use of masks in the theater. Today, the mask exists both as an educational method and as a theatrical style. Examples of Mask Theater have gradually increased. In the mask theater, it is seen that not the word, but the body, the action, the physical are in the foreground. The same applies to the understanding of physical theater. The body- movement relationship is the main element in the mask theater. In this context, keeping the mask at the forefront of the player's movement-body studies as a tool, especially working on the neutral mask will make a great contribution to the player in preparing for the character. The movement-body studies of the actor have a great importance in preparing for the role. For this purpose, the player can improve himself in terms of movement and body by using the Laban/Bartenieff movement studies, which Rudolf Von Laban laid the foundations for and Irmgard Bartenieff systematized. An actress who studies movement and body with Laban's movement analysis and Bartenieff's somatic awareness understanding will notice that she is getting stronger physically and becoming more flexible both mentally and physically, and she will be able to create an awareness for acting by learning the limit or infinity of the movements that her body can do. The actor can start preparing himself for a character by working with the Laban/Bartenief movement technique and especially with the neutral mask. The actor who becomes neutral with these studies will be able to approach the creation of a character more creatively, ready and aware of both himself and the role. In this context, examples of mask theater are given in the first part of the thesis, and in the second part, information and exercises on how the mask can be used at the point of movement-body relationship are given.