Konvansiyonel laringoskopi ile video laringoskopinin hemodinami ve göz içi basınç üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of conventional laryngoscopy and video laryngoscopy on hemodynamics and intraocular pressure
- Tez No: 862051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT BALTACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hava yolu, video laringoskop, göz içi basınç, hemodinami, Airway, video laryngoscope, intraocular pressure, hemodynamics
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Laringoskopi ve entübasyon işlemi hastalarda önemli hemodinamik yanıtlara neden olabilmektedir. Bu hemodinamik yanıtlara bağlı olarak göz içi basınçlarında da artış olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada iki farklı laringoskopi yöntemi (Konvansiyonel Macintosh Laringoskop ile Endolarenx Video Laringoskop) kullanılarak, entübasyon işleminin hemodinami ve göz içi basınç üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize, kontrollü, çift kör çalışmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nda izin alındıktan sonra, tüm hastalardan aydınlatılmış gönüllü oluru alınarak, 18-65 yaş arası, ASA sınıflandırması 1 ve 2 olan, katarakt cerrahisi için entübe edilerek genel anestezi alan 100 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele örnekleme yöntemi ile (Bilgisayarlı Randomizasyon programı ile) Macintosh (Grup M; n=50) ve Video laringoskop (Grup VL; n=50) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki grupta hastalar standart anestezi tekniği kullanılarak entübe edildi. İndüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası ve entübasyonun 5. dakikasında sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB), ortalama arter basıncı (OAB), kalp hızı (KAH) ve göz içi basınçları (GİB) ölçüldü. Veriler bilgisayar ortamında SPSS (statistical package for social sciences, Chicago, IL, USA) 22.0 paket programıyla analiz edildi. İstatistiksel olarak p0,005). Entübasyondan hemen sonra yapılan ölçümlerde grup VL ile karşılaştırıldığında grup M'de ortalama SKB (p=0,001), DKB (p0,005). Tartışma: Trakeal entübasyon sırasında konvansiyonel Macintosh laringoskop ile karşılaştırıldığında Video laringoskop kullanımının entübasyonun hemen sonrasında kan basıncı, kalp hızı ve GİB'de daha az bir artışa yol açtığı görülmektedir. Entübasyonun 5. dakikasında ise hemodinamik değerler ve GİB her iki laringoskopla entübe edilen hastalarda benzer düzeye gelmektedir. Genel anestezi altında GİB artışının ve hemodinamik yanıtların önemli olduğu hasta gruplarında ilk seçenek olarak video laringoskop kullanılmasının faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Laryngoscopy and intubation procedures can induce significant hemodynamic responses in patients. It has been reported that there is an increase in intraocular pressures associated with these hemodynamic responses. This study aims to compare the effects of intubation using two different laryngoscopes (Macintosh laryngoscope and Endolarenx Video Laryngoscope) on hemodynamics and intraocular pressure. Material and Methods: This prospective, randomized, controlled, double-blind study was approved by the Ethics Committee for Clinical Research at the University of Health Sciences Ankara Training and Research Hospital. Informed consent was obtained from all patients, who were between the ages of 18-65, classified as ASA classes 1 and 2, and underwent general anesthesia with endotracheal intubation for cataract surgery. A total of 100 patients were included in the study. Using a computerized randomization program, patients were randomly assigned into two groups: Macintosh group (Group M; n=50) and Video laryngoscope group (Group VL; n=50). In both groups, patients were intubated using standard anesthesia technique. Systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean arterial pressure (MAP), heart rate (HR), and intraocular pressure (IOP) were measured before the induction of anesthesia, after the induction of anesthesia, after intubation, and at the 5th minute of intubation. The data were analyzed on a computer using the SPSS (statistical package for social sciences, Chicago, IL, USA) 22.0 package program. p0.005). Immediately after intubation, compared to Group VL, Group M had significantly higher mean SBP (p=0.001), DBP (p0.005). Discussion: Video laryngoscopy, compared to conventional Macintosh laryngoscopy during tracheal intubation, seems to result in less increase in blood pressure, heart rate, and IOP immediately after intubation. At the 5th minute of intubation, hemodynamic values and IOP become similar in patients intubated with both laryngoscopes. It has been determined that, in patients where the increase in IOP and hemodynamic responses during endotracheal intubation under general anesthesia is crucial, the use of video laryngoscope as the primary choice is beneficial.