Mide kanser cerrahisi sonrası komplikasyonların Clavien-Dindo sınıflamasına göre değerlendirilmesi ve risk faktörlerinin analizi
The analysis of gastric cancer surgery complications according to the Clavien-Dindo Classification and identification of risk factors
- Tez No: 862135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Clavien-Dindo sınıflaması, mide kanseri cerrahisi, postoperatif komplikasyonlar, Clavien-Dindo classification, gastric cancer surgery, postoperative complications
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, mide kanseri cerrahisi sonrası komplikasyonların Clavien-Dindo sınıflaması aracılığıyla detaylı bir şekilde incelenmesini ve bu komplikasyonların hastalar üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Erkek hastaların yüksek oranı ve elektif operasyonların baskınlığı, çalışmanın demografik dağılımını ve cerrahi tercihlerini yansıtmaktadır. En sık rastlanan komplikasyonlar, hipoproteinemi, plevral effüzyon ve anemi olarak belirlenmiştir. Bu bulgular, cerrahi sonrası komplikasyon risklerinin değerlendirilmesinde ve yönetiminde önemli göstergeler olarak hizmet etmektedir. Clavien-Dindo sınıflamasına göre, en yaygın komplikasyonlar Grade I-II'dir, bu da çoğu komplikasyonun hafif ila orta şiddette olduğunu göstermektedir. Ancak, Grade III-IV ve V komplikasyonların varlığı, mide kanseri cerrahisinin potansiyel olarak yaşamı tehdit eden sonuçlar doğurabileceğini hatırlatmaktadır. Bu komplikasyonlar, yoğun bakım ünitesi ihtiyacı, ek organ rezeksiyonu ve transfüzyon hikayesi gibi faktörlerle ilişkilidir. Ayrıca, komplikasyonların varlığı ile operasyon tipi, komorbiditeler, serum albümin düzeyleri ve ASA skorları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Özellikle, acil operasyon geçiren hastaların ve yüksek ASA skoruna sahip bireylerin daha ciddi komplikasyonlar yaşama olasılığı daha yüksektir. Çalışmada, Clavien-Dindo sınıflamasının, komplikasyonları raporlama ve klinik karar verme süreçlerinde önemli bir araç olarak değeri vurgulanmaktadır. Bu sınıflama sistemi, hastaların risk değerlendirmesinde ve yönetiminde önemli bir role sahiptir. Ancak sınırlamaları da göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle, postoperatif dönemdeki komplikasyonları tam olarak kapsayamama ve hastaların yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini hesaba katmama gibi eksiklikler mevcuttur. Dolayısıyla bu çalışma, mide kanseri cerrahisi sonrası komplikasyonların anlaşılmasında Clavien-Dindo sınıflamasının önemini ve bu komplikasyonların hasta yönetimi üzerindeki etkilerini vurgulamaktadır. Ayrıca, erken tanı ve dikkatli postoperatif izlemin, komplikasyon risklerini azaltmada ve hasta sonuçlarını iyileştirmede önemli olduğunu belirtmektedir. Bu bulgular, gelecekteki araştırmalar ve klinik uygulamalar için temel teşkil etmekte ve multidisipliner bir yaklaşımın, mide kanseri cerrahisi sonrası komplikasyonların yönetimindeki önemini vurgulamaktadır. Mide kanseri cerrahisi sonrası komplikasyonlar, Clavien-Dindo sınıflaması kullanılarak sistemik olarak incelenmiş ve bu komplikasyonların ciddiyeti, ilişkili risk faktörleri ve etkileri belirlenmiştir. Bu çalışma, erken tanı, dikkatli izlem ve multidisipliner yaklaşımın, komplikasyon risklerini azaltmada ve hasta sonuçlarını iyileştirmede kritik öneme sahip olduğunu vurgulamaktadır
Özet (Çeviri)
Complications following gastric cancer surgery were systematically investigated using the Clavien-Dindo classification, and the severity, associated risk factors, and effects of these complications were identified. The high rate of male patients and the dominance of elective operations reflect the demographic distribution and surgical preferences of the study. The most common complications identified are hypoproteinemia, pleural effusion, and anemia. These findings serve as significant indicators in the assessment and management of postoperative complication risks. According to the Clavien-Dindo classification, the most common complications are Grade I-II, indicating that most complications are mild to moderate in severity. However, the presence of Grade III-IV and V complications reminds us that gastric cancer surgery can potentially lead to life-threatening outcomes. These complications are associated with factors such as the need for intensive care unit, additional organ resection, and a history of transfusion. Furthermore, significant relationships have been found between the presence of complications and factors such as the type of operation, comorbidities, serum albumin levels, and ASA scores. In particular, patients undergoing emergency operations and individuals with high ASA scores are more likely to experience serious complications. This study emphasizes the importance of the Clavien-Dindo classification in understanding complications following gastric cancer surgery and the impact of these complications on patient management. However, its limitations should also be considered. Specifically, its inability to fully encompass postoperative complications and take into account the effects on patients' quality of life are notable deficiencies. It also notes that early diagnosis and careful postoperative monitoring are crucial in reducing complication risks and improving patient outcomes. These findings lay the groundwork for future research and clinical practices, highlighting the importance of a multidisciplinary approach in the management of complications after gastric cancer surgery.