Hashimoto tiroiditi tanılı pediatrik hastaların tanı anındaki tiroid fonksiyontestlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of thyroid function tests at the time of diagnosis in pediatric patients with hashimoto thyroiditis
- Tez No: 862136
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DURSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, tiroid fonksiyon testleri, çocuk ve adölesan, Hashimotos thyroiditis, thyroid function tests, children and adolescents
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş ve Amaç: Hashimoto tiroiditi (HT) iyot eksikliği olmayan bölgelerde çocukluk çağında kazanılmış hipotiroidizmin en sık nedenidir. Pediatrik yaş grubunda %1 ile %3 'lük bir prevalansa sahiptir ve ergenlik döneminde zirveye ulaşır. Kızlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Otoimmün tiroidit gelişiminde genetik, çevresel ve epigenetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.Hashimoto tiroiditinin klinik prezentasyonu tiroid fonksiyonlarına göre değişkenlik gösterir ve ötiroididen, aşikâr hipotiroidi ve hipertiroidiye kadar geniş bir yelpazede olabilir. Çalışmamızda Hashimoto tiroiditi tanılı çocuk hastalarda hashimoto tiroiditi alt gruplarının tanı anındaki sıklığının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğinde Ocak 2018- Aralık 2022 tarihleri arasında Hashimoto tiroiditi tanısı alan 0-18 yaş aralığındaki hastalar çalışmaya dahil edildi. Olgular tanı anındaki tiroid işlev durumlarına göre ötiroid, subklinik hipotiroidi,aşikar hipotiroidi, subklinik hipertiroidi ve hipertiroidi gruplarına ayrıldı, demografik,klinik ve laboratuvar parametreleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 270 hastanın yaşları 2 ile 18 yaş arasında değişmekte olup, yaş ortalamaları 12,1±3,5 yıldı. Hastaların 50'si (%18,5) erkek ve 220'si (%81,5) kızlardan oluşmaktaydı. Hastaların 111'nde (%41,1) pozitif aile hikayesi mevcuttu. Hastaların 199' u (%73,7) pubertaldi. Pubertal ve prepubertal grupların demografik özelliklerine göre incelendiğinde; hashimoto tiroiditinin pubertal kızlarda daha sık olduğu (p=0,024) ve diğer parametrelerde gruplar arası istatistiksel fark olmadığı görüldü. Hastaların en sık rutin sağlık taramasında tanı aldığı gözlendi.Bunların dışında 11 hasta (%4,1) boyunda şişlik, 5 hasta (%1,9) kabızlık, 16 hasta (%5,9) tip 1 Diyabetes mellitus tanılı yıllık tarama sırasında ve 4 hasta da (%1,5) vitiligo şikayeti ile başvurdu. Hashimoto subtiplerine göre incelendiğinde hastaların yaklaşık yarısı (%51,5) tanı anında ötiroid hashimoto, 84 hastanın subklinik hipotiroidi, 31 hastanın aşikâr hipotiroidi, 12 hastanın subklinik hipertiroidi ve 4 hastanın da aşikâr hipertroidi olduğu gözlendi. Çalışmamızda en sık hashimoto subtipi olarak görülen ötiroid hashimoto ve subklinik hipotiroidisi olan hastaların niteliksel verileri karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı Hastaların yaklaşık %75'inin tanı anında tedavi ihtiyacı yoktu. Serum TSH >10 μIU/ml olan subklinik hashimoto ve aşikar hipotiroidisi olan 56 hastaya levotiroksin tedavisi başlandı.Hashitoksikoz olması nedeni ile sekiz hastaya metimazol tedavisi başlandı. Sonuç: : Çalışmamızda Hashimoto tiroiditinin puberte döneminde ve kızlarda daha sık olduğunu ve hastaların tanı anında genellikle asemptomatik olduklarını saptadık. Başvuru anında hastaların Hashimoto alt tiplerinden en sık ötiroid ve subklinik hipotiroidi kliniğinde olduğunu çalışmamızda gördük. Otoimmün tiroidit açısından risk faktörüne sahip pediatrik hastalar başta olmak üzere tüm çocuk ve adölesan yaş grubundaki hastaların rutin sağlık kontrollerinde hashimoto tiroiditi semptomlarına yönelik detaylı öykü alınması, fizik muayene ve büyüme gelişme değerlendirmesinin ayrıntılı ve dikkatli bir şekilde yapılması hashimoto tiroiditinin olumsuz etkilerinin önlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Hashimotos thyroiditis (HT) is the most common cause of childhood-acquired hypothyroidism in regions without iodine deficiency. It has a prevalence of 1% to 3% and reaches it's peak during adolescence. It is more common in girls than in boys. Genetic, environmental and epigenetic factors are thought to play a role in the development of autoimmune thyroiditis. The clinical presentation of Hashimotos thyroiditis varies according to thyroid functions and can range from euthyroidism to overt hypothyroidism and hyperthyroidism. In our study, we aimed to investigate the frequency of Hashimotos thyroiditis subgroups at the time of diagnosis in pediatric patients diagnosed with Hashimotos thyroiditis. Materials and Methods: Patients between the ages of 0-18 who were diagnosed with Hashimotos thyroiditis at the Pediatric Endocrinology Polyclinic of the University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital between January 2018 and December 2022 were included in the study. The cases were divided into euthyroid, subclinical hypothyroidism, overt hypothyroidism, subclinical hyperthyroidism and hyperthyroidism groups according to their thyroid function status at the time of diagnosis and demographic, clinical and laboratory parameters were compared between the groups. Results: In our study include 270 patients, the ages of the patients ranged between 2 and 18 years and the average age was 12.1±3.5 years. 50 (18.5%) of the patients were boys and 220 (81.5%) were girls. 111 (41.1%) of the patients had a positive family history. 199 of the patients (73.7%) were pubertal. When examined according to the demographic characteristics of the pubertal and prepubertal groups; It was observed that Hashimotos thyroiditis was more common in pubertal girls (p = 0.024) and there was no statistical difference between the groups in other parameters.It was observed that patients were most frequently diagnosed during routine health screening. Apart from these, 11 patients (4.1%) had neck swelling, 5 patients (1.9%) had constipation, 16 patients (5.9%) were diagnosed with type 1 Diabetes mellitus during annual screening, and 4 patients (1.5%) had vitiligo. applied with a complaint.When examined according to Hashimoto subtypes, approximately half of the patients (51.5%) were observed to have euthyroid Hashimoto at the time of diagnosis, 84 patients had subclinical hypothyroidism, 31 patients had overt hypothyroidism, 12 patients had subclinical hyperthyroidism and 4 patients had overt hyperthyroidism. Inour study, when the qualitative data of patients with euthyroid Hashimoto and subclinical hypothyroidism, which are seen as the most common Hashimoto subtype, were compared, no statistical difference was found between the two groups. Approximately 75% of the patients did not need treatment at the time of diagnosis. Levothyroxine treatment was started in 56 patients with subclinical Hashimotos disease and overt hypothyroidism with serum TSH >10 μIU/ml. Methimazole treatment was started in eight patients due to hashitoxicosis. Conclusion: In our study, we found that Hashimotos thyroiditis is more common during puberty and in girls, and that it is usually asymptomatic at the time of diagnosis. We found in our study that the most common Hashimoto subtypes are euthyroid and subclinical hypothyroidism. It is important to take a detailed history for the symptoms of Hashimotos thyroiditis, perform a detailed and careful physical examination and growth and development evaluation during routine health checks of all children and adolescents, especially pediatric patients with risk factors for autoimmune thyroiditis, in order to prevent the negative effects of Hashimotos thyroiditis.