The concurrent comparison of blood and breath alcohol concentrations
Eşzamanlı kan ve solunum alkolünün karşılaştırılması
  1. Tez No: 862148
  2. Yazar: HAKAN OĞUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ATILGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kan Alkol Düzeyi, Solunum Alkol Düzeyi, Zeytinyağı, Alkolmetre
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Son zamanlarda dünyada ve ülkemizde alkol tüketiminde görülen hızlı artışa paralel olarak alkol nedeniyle işlenen suçlarda ve meydana gelen trafik kazası gibi adli olaylarda artış gözlenmektedir. Bu nedenle pek çok ülke tarafından alkolle ilgili yasal sınırlamalar getirilmiş ve alkol tayini ile ilgili olarak kan, solunum ve diğer vücut sıvılarından yapılan analiz yöntemleri, analitik teknolojide son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte daha fazla önem kazanmıştır. Çalışmamız iki aşamalı olarak düşünülmüş olup ilkinde acil servise başvuran olgulardan yararlanılarak alkolmetre ile saptanan solunum havası alkol düzeyleri (SAD) ile eş zamanlı olarak enzimatik yöntemle elde edilen kan alkol düzeylerinin (KAD) karşılaştırılması ve kullanılan yöntemlerin etkinliği ile güvenilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Deneysel çalışma ile de rutin trafik denetimleri sırasında, sürücüler tarafından alındığında solunum havası alkol seviyesini düşük gösterdiği düşüncesiyle alkol alımı öncesi zeytinyağı içilmesinin SAD ve KAD üzerine herhangi bir etkisinin olup olamayacağını araştırmak üzere zeytinyağının, SAD ve KAD değerlerine etkisinin karşılaştırması ve kullanılan yöntemlerin etkinliği ve güvenilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızın ilk aşamasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne çeşitli sebeplerle başvuran ve anamnezinde alkol kullanımı olan genel durumu iyi, şuuru açık 45 erkek ve 7 kadın toplam 52 hastanın SAD ile eş zamanlı elde edilen KAD verileri karşılaştırılmıştır. Tüm olgularda alkolmetre ile yapılan ölçümlerde elde edilen veriler kan analizlerinde elde edilen verilere paralel ancak daha düşük olarak saptanmıştır. Çalışmamızın ikinci aşamasında 10 erkek ve 5 kadın toplam 15 gönüllü katılımcıdan 3 saat süresince solunum havası örnekleri 15 dk, kan örnekleri ise 30 aralıklarla alınmıştır. SAD'leri karşılaştırıldığında; tüm olgularda ilk 45 dk.da zeytinyağı etkisiyle elde edilen alkol düzeylerinin açlık sonrası elde edilen alkol düzeylerine göre aralarında anlamlı bir fark oluşturacak şekilde daha düşük bulunduğu gözlenmiştir. Erkeklerde zeytinyağı etkisiyle elde edilen S AD ilk 75 dakikada daha düşük bulunmuş, kadınlarda ise zeytinyağının SAD üzerine etkisinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. KAD'leri karşılaştırıldığında; tüm olgularda ilk 15 dk.da zeytinyağı etkisi ile elde edilen alkol düzeyleri daha düşük bulunmuş, istatistiksel olarak erkek ve kadınlar ayrı ayrı değerlendirildiğinde ise zeytinyağının KAD üzerine etkisinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çalışmamızda ayrıca zamana göre KAD ve SAD'de meydana gelen azalmanın hesaplanması açısından basit lineer regresyon analizleri yapılmıştır. Açlık ve zeytinyağı etkisinde solunum alkol düzeylerinde, sırasıyla; 18,42 mg/dl/saat ve 9,72 mg/dl/saat azalma olduğu gözlenmiştir. Kan alkol düzeylerinde ise, sırasıyla; saatte 8,28 mg/dl/saat ve 2,88 mg/dl/saat azalma oranları saptanmıştır. Çalışmamızın ilk aşamasındaki SAD sonuçları, KAD sonuçlarına oranla paralel ancak daha düşük seyretmiştir. Bu sonuçtan hareketle; hem tıbbi hemde yasal açıdan rutin alkolmetre ölçümleri yanı sıra mümkün olduğunca kan alkol düzeyleri ölçülmeli ve nöropsikiyatrik değerlendirme yapılarak kişinin alkolden etkilenme derecesi saptanmalıdır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise zeytinyağının özellikle SAD'lerini etkileyerek alkol alımı sonrası erken dönemlerde düşük çıkmasını sağlaması, geriye dönük hesaplamalarla emilimin tamamlanan düzeyi ve alkolle birlikte alman yemeğin miktarı ve cinsinin önemini göstermektedir. Ayrıca çalışmamızdaki gerek açlık, gerekse zeytinyağı alımı sonrası solunum ve KAD'nin saatlik azalma miktarlarındaki farklılıklar, bu konuda daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılarak gerekirse yasal düzenlemelerle geriye dönük alkol düzeyi hesaplamalarında bir standardizasyonun gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The Concurrent Comparison of Blood and Breath Alcohol Concentrations In forensic cases such as traffıc accidents and crimes related with alcohol has increased recently parallel with the increase in alcohol consumption in our country and in the world. Thats why legal limitations about alcohol has been made and the importance of alcohol analyze methods in blood, breath and other body fluids has increased with the recent development in analytical technologies. This study has been planned as two steps, in the first step our aim was to compare the breath alcohol concentrations (BrAC) measured from the patients in the emergency service by using alcoholmeter with blood alcohol concentrations (BAC) evaluated by enzymatic methods and the search the efficiency and reliability of the methods which were used. It is believed that olive oil intake before alcohol drinking can decrease the BAC and BrAC. Thats why we aimed to explore and to compare the effects of olive oil on BAC, BrAC experimentally and to search the efficiency and reliability of the methods which were used. In the first step of our study the BrAC and the synchronically measured BAC of total 52 patients who came to the emergency service with various of causes and with alcohol intake anamnese, was compared. 45 of these cases were men, 7 of them were women and ali of them were conscious with a good general condition. In ali cases the BrAC datas measured by alcoholmeter showed similar characteristic as BAC datas but BrAC datas were lower than BAC datas. In the second step, 10 men and 5 women total 15 volunteers joined our study. Breath samples were taken per 15 minutes and blood samples were taken per 30 minutes within three hours from the volunteers. In the comparison of BrAC datas; the alcohol concentrations measured after olive oil intake were expressively lower than alcohol concentrations measured in fasted volunteers in the fırst 45 minutes. BrAC datas measured after olive oil intake in men were lower, but the BrAC datas with olive oil effect in women did not show an expressive difference in the fırst 75 minutes. In the comparison of BAC datas; the blood alcohol concentrations measured after olive oil intake were lower than alcohol concentrations measured in fasted volunteers in the first 15 minutes. When the men and women were evaluated separately an expressive effect of olive oil on BAC could not found statistically. To measure the decrease in BAC and BrAC according to time, simple lineer regression analyses were also performed in our study. The BrAC in fasted volunteers and in olive oil intake showed different decrease pattems like; 18,42 mg/dl/h and 9,72 mg/dl/h respectively. The decrease in BAC was 8,28 mg/dl/h and 2,88 mg/dl/h (in fasted volunteers and in olive oil intake) respectively. In the fırst step of our study BrAC datas showed similar characteristic as BAC datas but BrAC datas were lower. Because of this conlusion; blood alcohol concentrations must be measured beside routine alcoholmeter measurements if it is possible, and the degree alcohol effect on a person must be determined with a neuro-psychiatric examination according to medical and legal importance. In the second step of our study the breath alcohol concentrations after olive oil intake were found to be lower in the early period after drinking. So it is important to know the amount and the kind of the food eaten with alcohol to calculate the alcohol concentration at the previous erime time. A difference in the amount of decrease in BAC and BrAC per hour was found in both volunteers who had taken olive oil and who had fasted. Thats why comprehensive researehes must be done about this subject and standardizations about alcohol concentration calculations of previous time must be legally arranged. Keyvvords: Blood Alcohol Concentrations, Breath Alcohol Concentrations, Olive Oil, Alcoholmeter