Scottısh fold ve brıtısh shorthaır ırkı kedilerde radyografik görüntüleme ile skeleton axıale'nin lumbal, sacral ve caudal bölümlerinin morfometrik analizi
Radiographic imaging in scottish fold and british shorthair cats and morphometric analysis of lumbal, sacral and caudal sections of skeleton axiale
- Tez No: 862163
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: British Shorthair, Kedi, Morfometrik, Scottish Fold, Skeleton Axiale, British Shorthair, Cat, Morphometry, Scottish Fold, Skeleton Axiale
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu tez çalışması ile; Scottish Fold ve British Shorthair ırkı kedilerde skeleton axiale'nin pars lumbalis, pars sacralis ve pars caudalis'lerinin radyografik görüntülerinin analizi ve görüntüler üzerinden alınacak morfometrik verilerin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 16 Scottish Fold ve 16 British Shorthair olmak üzere toplam 32 kedi kullanılmıştır. Skeleton axiale'nin pars lumbalis, pars sacralis ve pars caudalis'lerini oluşturan anatomik yapıların ventro-dorsal ve latero-lateral radyografileri alınmış, bu görüntüler üzerinden karşılaştırmalı makroanatomik inceleme ve morfometrik ölçümler yapılarak, elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: British Shorthair ve Scottish Fold ırkı kedilerin röntgen görüntüleri üzerinden yapılan makroanatomik incelemede, iki kedide 8 adet bel omuru ve sakralizasyon, yetişkin dört kedide tam kaynaşmamış S2-S3, on aylık bir kedide tam kaynaşmış S3-Ca1 olgusuna rastlanmıştır. Morfometrik verilerin analizinde, tüm bel omurlarının ortalama uzunluk ve genişlik değerlerinin British Shorthair, foramen vertebrale yüksekliğinin ise Sottish Fold ırkı kedilerde daha büyük olduğu görülmüştür. Irk farkı göz ardı edilerek yapılan karşılaştırmada erkeklerde, L₇ dışındaki diğer tüm bel ve kuyruk omurları daha uzun, bel omuru ortalama genişlikleri de daha büyük bulunmuştur. Sonuç: Her iki ırka ait bazı morfometrik veriler ve makroanatomik bulgular sunulmuştur. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin, sağlıklı kediler yetiştirilmesi ve vertebraların stabilizasyonu için güvenli implantasyon koridorlarının tanımlanmasına yönelik araştırmalara katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis study is to analyze the radiographic images of the pars lumbalis, pars sacralis and pars caudalis of the skeleton axiale in Scottish Fold and British Shorthair cats and to comparatively evaluate the morphometric data obtained from these images. Material and Methods: A total of 32 cats, 16 Scottish Fold and 16 British Shorthair have been in the experimental group of this study. Ventro-dorsal and latero-lateral radiographs of the anatomical structures forming the pars lumbalis, pars sacralis and pars caudalis of the skeleton axiale were imaged, comparative macroanatomical examination and morphometric measurements were run on these images and the obtained data have been evaluated statistically. Results: In the macroanatomical examination made on the x-ray images of British Shorthair and Scottish Fold cats, eight lumbar vertebrae and sacralization were detected in two cats, incompletely fused S2-S3 in four adult cats, fully fused S3-Ca1 in a ten-month-old cat. In the analysis of morphometric data, it was observed that the average length and width values of all lumbar vertebrae were greater in British Shorthair cats, and the height of the foramen vertebrae was greater in Scottish Fold cats. With the comparison by ignoring racial differences, all lumbar and tail vertebrae except L₇ were detected to be longer in men as well as the average width of the lumbar vertebra was larger. Conclusion: Alongside some morphometric data of both races macroanatomical findings are presented. It is expected that the data obtained as a result of this study will contribute to the researches of raising healthy cats as well as identifying safe implantation corridors for and stabilizing vertebrae.