Aydın ilindeki kedilerde FELV ve FIV enfeksiyonlarının yöntemiyle belirlenmesi
Detection of felv and fiv infections by in cats on Aydin region
  1. Tez No: 765069
  2. Yazar: MUSTAFA ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: FIV, FeLV, Kedi, Cat, ELISA, FIV, FeLV
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, Aydın ilinde yaşan kedilerde FeLV ve FIV varlığının ELISA yöntemi ile belirlenmesidir. Çalışmanın materyalini; tedavi, kontrol, kastrasyon, kısırlaştırma, anti-paraziter uygulama ve aşı gibi çeşitli sebeplerle Aydın'daki özel bir kliniğe başvuran 6 aylık ve üzeri farklı ırk [Sfenks (2), British Shorthair (12), Scottish Fold (5), Tekir (68), İran kedisi (3), Himalayan (3), Siyam (3), Chincila (1), Bombay (1), Russian Blue (1), Van kedisi (1)] ve cinsiyetteki (E:51, D:49) rastgele seçilen 100 adet kediden toplanan kan örnekleri oluşturdu. Çalışmaya dahil edilen kedilerin klinik muayeneleri yapılarak, alınan kan örneklerinde hemogram ölçümleri ile FIV antikoru ve FeLV antijeni yönünden hızlı tanı testi [Bionote®, Anigen Rapid (FIV Ab/FeLV Ag), Güney Kore] yapıldı. Örnek alınan kedilerin 3'ünün (%3) FIV antikorunun pozitif, FeLV Ag (antijen) yönünden ise hepsinin negatif olduğu belirlendi. FIV pozitif bulunan 3 kediden 3'nün de (%100) dişi, ikisinin Scottish Fold (4 ve 1,5 yaş) ve birinin Tekir (3 yaş) olduğu kaydedildi. Scottish Fold kedilerde herhangi bir klinik semptom gözlenmezken, birinin dışarı çıktığı ve FeLV' ye karşı aşılanmış olduğu belirlendi. FIV pozitif belirlenen tekir kedinin klinik muayenesinde aralıklı kusmalarının olduğu ve dışarıya çıktığı kaydedildi. FIV pozitif kedilerin hematolojik değerleri incelendiğinde bir kedinin kan değerlerinin hafif dehidrasyon dışında referans değerlerde olduğu gözlenirken, birinde lökopeni ile hafif dehidrasyon ve birinde ise lökositozis, lenfositozis ve trompositozis belirlendi. Sonuç olarak, Aydın ilindeki kedilerde %3 oranında FIV pozitiflik belirlenirken FeLV antijen görülme oranı %0 olarak belirlendi. FIV pozitif kedilerin klinik ve hematoloji bulgularının değişkenlik gösterdiği kaydedildi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to determine of FeLV and FIV infections in cats, living in the province of Aydin using the ELISA method. The blood samples taken from cats, six months and older aged and different breeds [Sphynx (2) British Shorthair (12) Scottish Fold (5) Tabby (68) Persian (3) Himalayan Cat (3) Siamese (3) Chinchilla (1) Bombay Cat (1) Russian Blue (1) Van Cat (1)] and sexes, brought for the purpose treatment, control, castration, overiohsyterectomi, antiparaziter treatment and vaccination to a special clinic in Aydın are used as the materials of this study. The hemogram examinations and rapid diagnostic test for FIV antibodies and FeLV antigens [Bionote®, Anigen Rapid (FIV Ab/FeLV Ag), South Korea] were performed in blood samples taken after clinical examinations of cats. It was determined that 3 (3%) of the cats tested positive for FIV antibodies, and all results to FeLV AG (antigen) were found to be negative. The 3 cats with FIV positive were female, two of them recorded as Scottish Folds (4 and 1.5 aged respectively) and the other as Tekir (3 years old). While no clinical symptoms were observed in as Scottish Fold cats, it was determined that one of them went oustside and vaccinated aganist FeLV. In the clinical examination of the FIV positive Tekir cat were noted to intermittent vomiting and recored to went outside When the hematological values of FIV-positive cats were examined, one of the cats showed signs of minor dehydration but was within the reference range in all other aspects, In another cat, minor dehydration and leukopenia were observed, and in yet another leukocytosis, lymphocyte and thrombocytosis were observed. In conclusion, while FIV posivitiy was determined at a rate od 3% in cats in Aydın province, the FeLV antigen rate was found to be 0%. The clinical and hematological findings of FIV positive cats were noted to variable.