Türkiye'deki çocuk kitapları yayıncılığının üretim sürecini etkileyen faktörlere yönelik bir araştırma
A research on the factors affecting the production process of children's books publishing in Turkey
  1. Tez No: 862283
  2. Yazar: ADEM KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK SÖNMEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kitap, Çocuk Kitapları, Çocuk Kitapları Yayıncılığı, Üretim ve Tüketim, Book, Children's Books, Children's Book Publishing, Production and Consumption
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte yayıncılık alanında köklü değişimler olmaktadır. Çocuk kitapları yayıncılığı da bu değişimden etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı çocuk kitapları yayıncılığının üretim ve tüketim aşamalarının dönüşümünü incelemektir. Çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşmelere 6 kişi katılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre çocuk kitapları yayıncılığında üretim yazım dili, baskı, yazar ve yayın sayısı, güncel konuların takip edilmesi gibi konuları içermektedir. Çocuk kitapları yayıncılığında tüketimin dijital okuma alışkanlıkları, popüler kültür gibi konularla ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonuçları eşliğinde çocuk kitapları yayıncılığı alanında teknolojideki gelişmelerin yanı sıra değişimlerin takip edilmesi önerilmiştir. Ulaşılan sonuçlar 6 katılımcının verdiği yanıtlarla sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
With the developments in technology, there are radical changes in the field of publishing. Children's book publishing is also affected by this change. The aim of this study is to examine the transformation of the production and consumption stages of children's book publishing. Semi-structured interview method was used in the study. 6 people participated in the interviews. According to the results obtained, production in children's book publishing includes issues such as writing language, printing, number of authors and publications, and following current issues. It has been concluded that consumption in children's book publishing is related to issues such as digital reading habits and popular culture. Based on the results of the study, it is recommended to follow the changes as well as the developments in technology in the field of children's book publishing. The results are limited to the answers given by 6 participants.