Algılanan sosyal desteğin iş yaşam dengesi ve işe angaje olmaya etkisi
The effect of perceived social support on work life balance and work engagement. Banking sector example
- Tez No: 862289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE DARICAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, İş Yaşam Dengesi, İşe Angaje Olma, Perceived Social Support, Work-Life Balance, Work Engagament
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Globalleşen dünyada, örgütler rekabet üstünlüğü sağlayabilmek adına sunulan hizmet ya da ürün kalitesinin artırtılmasına; bu amacı da yüksek performanslı çalışanlarla gerçekleştirebilecekleri fikrine odaklanmışlardır. Bu nedenle kendini işe adamış çalışanların önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bir çalışanın işe angaje durumu aynı zamanda özel hayatını da dengeli yürütebilmekle bağlantılıdır. İş yaşam dengesinin oluşması için, önceliklerin iyi belirlenerek iş ve özel hayatı eş zamanlı idare edebilmek gerektirmektedir. Çalışanın iş yaşam dengesini sağlayabilmesinde ve işe angaje olmasında çevresinden aldığı sosyal destek etkilidir. Banka çalışanları üzerinde yapılan bu araştırmanın amacı, algılanan sosyal desteğin, iş-yaşam dengesi ve işe angaje olmaya etkisinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da hizmet veren bir kamu sermayeli bankanın farklı kademelerinde görev yapan ve çalışmaya gönüllü katılan 492 banka çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada, örneklemden verilerin toplanması açısından“survey modeli”olarak anket yöntemi uygulanmış olup kullanılan ölçeklerden elde edilen verilerin analizi IBM SPSS 26.0 ve AMOS 23.0 paket programları ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere yönelik açıklayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Ölçeklerin yapı geçerliliğine yönelik doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Uyum iyilikleri değerleri olumlu sonuç vermiştir ve ölçüm modeline göre, ilişkilerin belirlenmesine yönelik yapısal eşitlik modeli uygulanmış ve analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Araştırmada, ana boyutlar ile alt boyutların ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla korelasyon analizi uygulanmıştır. Analizlerin ardından elde edilen sonuçlara göre algılanan sosyal desteğin iş-yaşam dengesi üzerinde negatif yönde anlamlı etkili olduğu ve algılanan sosyal desteğin işe angaje olma üzerinde pozitif yönde anlamlı etkili olduğu ortaya konmaktadır. Araştırmada bankacılık sektöründe algılanan sosyal destek arttıkça iş-aile ve aile iş çatışmalarının azalacağı; işe angaje olmanın artacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In a globalizing world, organizations have focused on increasing the quality of services or products offered in order to achieve competitive advantage, and they have focused on the idea that they can achieve this goal with high-performing employees. For this reason, the importance of dedicated employees is increasing day by day. An employee's commitment to work is also linked to the ability to maintain a balanced private life. In order to achieve work-life balance, it is necessary to be able to manage work and private life simultaneously by setting priorities well. The social support received from the social environment is effective in achieving work-life balance and being engaged in work. The purpose of this study conducted on bank employees is to determine the effect of perceived social support on work-life balance and work engagement. The sample of the study consists of 492 bank employees wh owork at different levels of a publiccapital bank serving in Istanbul and who voluntarily participated in the study. In the study, the survey method, which is a data collection method in which the opinions of the participants are taken in written form as a“survey model”in terms of collecting data from the sample, was applied. The data obtained from the scale used in the study were analyzed using IBM SPSS 26.0 and AMOS 23.0 package programs. Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis for the construct validity of the scales were performed for the data obtained as a result of the research, and the goodness of fit yielded positive results. According to the measurement model, structural equation modeling was applied to determine the relationships and the results were evaluated. In the study, correlation analysis was applied to determine the main dimension and sub-dimension relationships. According to the results obtained in the study, it is revealed that perceived social support has a significant negative effect on work-life balance and perceived social support has a significant positive effect on work engagement. The study concluded that as perceived social support increases in the banking sector, work-family and family-work conflicts will decrease and work engagement will increase.