Çalışan memnuniyeti ve algılanan örgütsel desteğin kadın çalışanların iş-yaşam dengesi ve örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilişkisi: Tekstil sektöründe bir uygulama
The relationship of employee satisfaction and perceived organizational support with work-life balance and organizational citizenship behavior of women employees: An implementation in the textile sector
  1. Tez No: 745199
  2. Yazar: GÜVEN TAKIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED KÜRŞAT TİMUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-yaşam dengesi, Örgütsel vatandaşlık, Çalışan memnuniyeti, Algılanan örgütsel destek, Work-life balance, Organizational citizenship, Employee satisfaction, Perceived Organizational Support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın amacı; çalışanların, pandemi ile birlikte zorlaşan çalışma hayatında çalışan memnuniyeti ile algılanan örgütsel desteğin iş yaşam dengesi ve örgütsel vatandaşlığa olan ilişkisini incelemektir. Söz konusu analizde literatür taramasının yanında saha çalışması ile çalışma evrenini Erzurum ilinde yeni bir istihdam alanı oluşturan Tekstilkent sektöründe ki kadın çalışanlar oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışanların; memnuniyetleri, algıladıkları örgütsel destek, örgütsel vatandaşlık ve iş yaşam dengesi incelenmiştir. Bu faktörler arasındaki ilişkileri incelemek için Erzurum ilinde faaliyet gösteren tekstil sektöründe çalışan 400 kadın çalışana anket yapılmış 347 anket analize tabi tutulmuştur. Çalışmada her bir değişkene ait normal dağılım analizleri yapılmıştır. Değişkenler arası ilişkileri ortaya koymak için korelâsyon analizi, iki farklı demografik grup için Mann Whitney U, ikiden fazla demografik gruplar için ise Krsuskal Wallis H testleri yapılmıştır. Analizler için SPSS 26 programı üzerinden girilen verilerden yararlanılmıştır. Bulgulara göre, çalışan memnuniyeti ile algılanan örgütsel destek ve örgütsel vatandaşlık arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışan memnuniyeti ile iş yaşam dengesi arasında ise negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Algılanan örgütsel destek ile örgütsel vatandaşlık arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu, iş yaşam dengesi arasında ise negatif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel vatandaşlık ile iş yaşam dengesi arasında herhangi bir anlamlı ilişki olmadığı görülmektedir. Araştırmada ayrıca çalışanların yaş, eğitim durumu, medeni halleri, iş deneyim süreleri işe girmede kullandıkları arama kanalı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationships between employee satisfaction and perceived organizational support, work-life balance, and organizational citizenship in the working life, which has become more difficult with the pandemic. In the aforementioned analysis, besides the literature review, the field work and the working universe are composed of female employees in the Tekstilkent sector, which creates a new employment area in Erzurum. For this purpose, employees; satisfaction, perceived organizational support, organizational citizenship, and work-life balance were examined. To examine the relationships between these factors, 400 female employees working in the textile sector operating in Erzurum were surveyed and 347 questionnaires were analyzed. In the study, normal distribution analyzes of each variable were performed. Correlation analysis, Mann Whitney U tests for two different demographic groups, and Kruskal Wallis H tests for more than two demographic groups were used to reveal the relationships between the variables. The data entered through the SPSS 26 program was used for the analysis. According to the findings, it was concluded that there is a positive relationship between employee satisfaction, perceived organizational support, and organizational citizenship. It was concluded that there is a weak negative relationship between employee satisfaction and work-life balance. It was concluded that there is a positive relationship between perceived organizational support and organizational citizenship, and a negative relationship between work-life balance. It was seen that there is no significant relationship between organizational citizenship and work-life balance. In the study, the age, education level, marital status, work experience period of the employees were also examined.