Teknoparklarda bulunan işletmelerin finansmanında devlet desteklerinin analizi
Analysis of state supports in the financing of businesses located in technoparks
- Tez No: 862590
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AHMET MENTEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknopark, Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Teşvikler, Destekler, Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Technopark, Technology Development Zone, Incentives, Supports, Namık Kemal University Technology Development Zone
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Teknoparklar, üniversitelerin Ar-Ge ve yenilik odaklı faaliyetlerini desteklemek, teknoloji tabanlı girişimciliği teşvik etmek ve sanayi ile akademik dünyayı buluşturmak amacıyla kurulan özel alanlardır. Teknoparklar, Ar-Ge projelerinin ticarileştirilmesi, yenilikçi ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, yeni teknoloji tabanlı işletmelerin kurulması ve gelişmesi için gerekli altyapıyı sağlarlar. Teknoparklar, sanayi kuruluşlarıyla iş birliği yaparak endüstriyel ihtiyaçlara yönelik yenilikçi çözümler geliştirirler. Aynı zamanda, üniversitelerle iş birliği içinde olan şirketler için Ar-Ge projeleri yürüterek, bilimsel ve teknolojik bilginin ticarileştirilmesine olanak sağlarlar. Bunun yanında teknopark içinde araştırma geliştirme, yenilik ve tasarım konularında 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Kanunu kapsamında birçok vergi indirimi, muafiyeti ve istisnası sağlanarak işletmelerin yenilikçi girişimcilik aktiviteleri de teşvik edilmektedir. Namık Kemal Üniversitesi Teknoparkı da bu amaçla kurulmuş, üniversite bünyesindeki akademisyenlerin ve öğrencilerin Ar-Ge çalışmalarını desteklemek, teknoloji tabanlı girişimciliği teşvik etmek ve bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir. Namık Kemal Üniversitesi Teknoparkı, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak yenilikçi projelerin hayata geçirilmesine öncülük ederken, aynı zamanda öğrencilere ve araştırmacılara Ar-Ge alanında çalışma imkanı sunarak onların yeteneklerini geliştirmeye destek olur. Bu sayede, teknoloji ve bilim odaklı ekonomik büyümenin sağlanması ve rekabet gücünün artırılması hedeflenmektedir. Namık Kemal Üniversitesi Teknoparkı, sadece bilgi ve teknolojiyi üretmekle kalmaz, aynı zamanda bu bilgi ve teknolojinin ekonomik değere dönüşmesini sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlar. Bu yönüyle hem akademik dünya hem de sanayi için önemli bir köprü vazifesi görmektedir.
Özet (Çeviri)
Technoparks are special areas established to support the R&D and innovation-oriented activities of universities, to encourage technology-based entrepreneurship and to bring together the industry and the academic world. Technoparks provide the necessary infrastructure for the commercialization of R&D projects, the development of innovative products and services, and the establishment and development of new technology-based businesses. Technoparks develop innovative solutions for industrial needs by collaborating with industrial organizations. At the same time, they enable the commercialization of scientific and technological knowledge by carrying out R&D projects for companies in cooperation with universities. In addition, innovative entrepreneurship activities of businesses are encouraged within the technopark by providing many tax deductions, exemptions and exceptions within the scope of the Technology Development Law No. 4691 on research and development, innovation and design. Namık Kemal University Technopark was established for this purpose and operates to support the R&D studies of academics and students within the university, to encourage technology-based entrepreneurship and to contribute to the economic development of the region. While Namık Kemal University Technopark leads the implementation of innovative projects that will contribute to regional development, it also supports students and researchers to develop their skills by offering them the opportunity to work in the field of R&D. In this way, it is aimed to ensure technology and science-oriented economic growth and increase competitiveness. Namık Kemal University Technopark not only produces knowledge and technology, but also contributes to the country's economy by transforming this knowledge and technology into economic value. In this respect, it serves as an important bridge for both the academic world and the industry.