Sosyal medya ile birlikte yıldızlaşan benlikler: Instagram fenomenleri
The selves becoming stars on social media: Instagram phenomenons
  1. Tez No: 862642
  2. Yazar: GÖZDE İSLAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR PÖSTEKİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik, Şöhret, Yıldız, Instagram, İçerik Analizi, Self, Celebrity, Star, Instagram, Content Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
“Sosyal Medyada Yıldızlaşan Benlikler: Instagram Fenomenleri”başlıklı bu çalışmada sosyal medya platformlarını kullanım şekilleri ile öne çıkan ve benliklerini yıldız olarak sunan kişilere odaklanılmaktadır. Çevrimiçi dünyada kendisine bir benlik oluşturan hesaplar, ürettikleri ve paylaştıkları içerikler aracılığıyla diğer kullanıcılara ulaşarak yüksek takipçi sayılarına erişebilmektedirler. Takipçiler tarafından onaylanma ve beğenilme önem kazanırken buradaki etkileşimin sayısal değerinin yüksek olması bu hesapların sosyal medya üzerinde bir şöhret elde etmelerine ve bir yıldız konumuna erişmelerine imkân tanımaktadır. Böylece iş bağlantıları, ekonomik anlaşmalar, diğer sektörler tarafından fark edilme gerçekleşmekte, sosyal medya alanında verilen ödüller de kazanılabilmektedir. Benzer şekilde farklı sektörlerde ünlenmiş yıldız isimler yine şöhretlerini sosyal medyaya aktarabilmekte, bu alandaki organizasyonlarca ödüllendirilebilmektedirler. Bu çalışma, 1 milyonun üzerinde takipçisi olan ve sosyal medya organizasyonlarından ödül alan popüler hesapların benliklerini Instagram'da nasıl inşa ettiklerini ve sunduklarını incelemektedir. Örnekleme dâhil edilen hesaplar paylaşılan içeriğin türü, profil bilgileri, toplam takipçi, paylaşım, beğeni ve yorum sayıları açısından dijital etnografi ve içerik analizi yöntemlerinden faydalanılarak ele alınmıştır. Ayrıca, bu ünlü hesapların yıldız imajlarının ortaya koyulması amacıyla bir model geliştirilerek tüm örnekleme uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, Instagram'da inşa edilen ve sunulan benliklerin yıldızlaşma veya başka bir alandaki yıldızlığı koruma potansiyeli taşıdığı tespit edilmiştir. Sıradan insanların yıldıza dönüşebilmeleri için takipçi sayılarını artırma konusunda çaba göstermeleri gerekmektedir. Böylece reklam pastasından pay alabilmeleri kolaylaşmaktadır. Önemli olan elde edilen bu şöhretin korunabilmesidir. Başka bir alandaki ününü Instagram'a aktaran isimler ise var olan hayran kitlelerini korumak için burada kendi etkinliklerini ve başarılarını paylaşmaktadırlar. Takipçi sayılarını artırma çabaları bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study titled“The Selves Becoming Stars on Social Media: Instagram Phenomenons”focuses on people who stand out with the way they use social media platforms and present their selves as stars. Accounts that create a self for themselves in the online world have access to high follower counts by reaching out to other users through the content they produce and share. While being approved and liked by followers gain importance, the high numerical value of the interaction here allows these accounts to achieve fame on social media and reach a star position. Thus, business connections, economic agreements, being noticed by other sectors are realized, and awards given in the field of social media can also be won. Similarly, star names who are famous in different sectors can also transfer their fame to social media and be rewarded by organizations in this field. This study examines how popular accounts with over 1 million followers and receiving awards from social media organizations construct and present their selves on Instagram. The accounts included in the sample were examined using digital ethnography and content analysis methods in terms of the type of content shared, profile information, total number of followers, shares, likes and comments. Additionally, a model was developed and applied to the entire sample in order to reveal the star images of these famous accounts. As a result of the research, it has been determined that the selves constructed and presented on Instagram have the potential to become a star or to maintain stardom in another field. In order for ordinary people to turn into stars, they need to make an effort to increase their number of followers. This makes it easier for them to get a share of the advertising pie. The important thing is that to maintain this achieved fame. People who transfer their fame in another field to Instagram share their own events and successes here to maintain their existing fan base. They do not make any special efforts to increase their number of followers.