COVID-19 pandemi sürecinde medyada yer alan spiritüel içerikler üzerine bir analiz
An analysis of spiritual content featured in media duringthe COVID 19 pandemic the
  1. Tez No: 906359
  2. Yazar: SİBEL BARUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR MURATOĞLU PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Media and Spir ituality, Spirituality, New Age Beliefs, Spiritual
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çin'in Wuhan kentinde 2019 yılında koranavirüsün neden olduğu salgın kısa bir sürede küresel bi r sağlık krizi haline geldi. 2020 yılında resmi olarak ilan edilen Covid 19 pandemisi kaçınılmaz şekilde dünya çapında büyük değişimlere neden oldu. B ireysel ve toplumsal anlamda değişimlerde teknoloj i ve medya önemli rol oynadı . Konfor alanlarından çıkmak zorunda olan insanlar dönemin getirdiği psi kolojik ve toplumsal zorluklarl a birlikte farklı alanlara ilgi duymaya başladılar. Pandeminin getirdiği ş artlarla yalnızlaşan insanların, umut, i ç huzur ve denge arayışı onları spiritüel konulara yönel tt i. Medya, artan ilgiyi fark ederek bu alanda bilgi kaynakları sunmaya ve spiritüel içeriklere daha fazla yer vermeye başladı Bu çalışma da 9 Mayıs 2020 ile 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında Habertürk kanalında belirlenen programlar incelen erek COVID 19 pandemisi sırasında medyanın alternatif bilgi kaynakları olarak spiritüalite konular a olan yaklaşımını analiz etmek hedeflenmiştir. Araştırma, eleştirel söylem analizi yöntemiy le, medyanın spiritüel konulara uzman görüşleriyle uzun zamanlı yer vererek, spiritüel inançların popülerleşmesine ve insanların belirsizliklerle başa çıkma arayışın d a bilgi kaynağı olarak nasıl şekillenebileceği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The coronavirus outbreak that emerged in Wuhan, China, in late 2019 rapidly escala ted into a global health crisis . Officially declared a pandemic in 2020, COVID 19 inevitably led to significant changes worldwide. Technology and media played an significant role in these changes on bot h individual and societal collective experiences . As people were forced to step outside their comfort zones due to unprecedented psychological and social challenges, many began to explore new interests. The conditio ns brought about by the pandemic led people to experience isolation, prompting a search for hope, inner peace, and balance, which directed them toward spiritual topics. The media, noticing the growing interest, began offering sources of information in this area and increasingly featured spiritual content. This study aims to analyze the media's approach to spirituality as an alternative source of information during the COVID 19 pandemic and the societal impacts of such content by examining selected programs on the Habertürk channel from May 9, 2020, to May 30, 2020. The research uses critical discourse analysis to explore how the media covered spiritual topics with expert opinions and the potential effects of this coverage on society.