Farklı renklerdeki alıç (crataegus orientalis) meyvesinde fenolik, flavonoid, antioksidan ve antosiyanin aktivitesinin araştırılması
Investigation of phenolic, flavonoid, total antioxidant and anthocyanin levels in different colored hawthorn (crataegus orientalis) fruits
  1. Tez No: 862671
  2. Yazar: İREM ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Crataegus Orientalis, antioksidan, askorbik asit, antosiyanin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada, doğal ortamda kendiliğinden yetişmiş farklı renklerdeki alıç meyvelerinde fenolik madde, total flavonoid, askorbik asit, antioksidan ve antosiyanin düzeyinin belirlenip karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal Metot: Araştırmada kullanılan olan materyali Çorum ili çevresinde doğal yayılım gösteren alıç (Crataegus Orientalis) meyvesi oluşturdu. Çorum'da sonbahar mevsiminde doğal olarak kendiliğinden yetişen alıç meyvesi 2 farklı renkte rastgele 10 farklı kaynaktan temin edildi (Grup 1 ve Grup 2). Alıç meyvelerinde Fenol bileşik tayini Folin Ciocalteu metodu ile toplam flavonoid miktarı aluminyum klorid yöntemi ile toplam antioksidan seviyesi Rel Assay marka ticari kitler kullanılarak, antosiyanin tayini ise pH diferansiyel yöntemi ile askorbik asit miktarı 2,6 diklorofenol indofenol çözeltisinin indirgenmesine dayanan spektrofotometrik yöntem ile belirlendi. Bulgular: Sarı (Grup 1) ve turuncu (Grup 2) renkteki alıç örneklerinde sırasıyla fenolik madde miktarı 11,6±1 mg GAE/g, 11,76±1,35 mg GAE/g; total flavonoid düzeyi 26,3±4 mg kuersetin/g, 35,46±8,13 mg kuersetin/g; tanen miktarı 1,54±0,26 mg tannik asit/g, 1,26±0,09 mg tannik asit/g; askorbik asit miktarı 38,95±3,59 mg askorbik asit/g, 23,06±3,59 mg askorbik asit/g; antosiyanin miktarı 0,31±0,07 mg siyanidin-3-glikozit/g, 0,34±0,07 mg siyanidin-3-glikozit/g; total antioksidan kapasitesi (TAS) 14,79±1,86 mmol/g, 17,04±1,86 mmol/g belirlendi. Sonuç: Alıç meyvelerinde fenolik madde, total flavonoid, TAS, antosiyanin miktarının turuncu renkteki alıçlarda (Grup 2), sarı renkteki alıçlara (Grup 1) göre yüksek olduğu, askorbik asit düzeyinin ise turuncu alıçlarda (Grup 2) daha düşük olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine and comparatively evaluate the levels of phenolic substances, total flavonoids, ascorbic acid, antioxidants and anthocyanins in hawthorn fruits of different colors grown spontaneously in natural environments. Material and Method: The material to be used in the research was the hawthorn (Crataegus Orientalis) fruit, which spreads naturally around Çorum province. Hawthorn fruit, which grows naturally in the autumn season in Çorum, was randomly obtained from 10 different sources in 2 different colors (Group 1 and Group 2). Phenol compound determination in hawthorn fruits was determined by the Folin Ciocalteu method, the total flavonoid amount was determined by the aluminum chloride method, the total antioxidant level was determined by using Rel Assay brand commercial kits, the anthocyanin determination was determined by the pH differential method and the amount of ascorbic acid was determined by the spectrophotometric method based on the reduction of 2,6 dichlorophenol indophenol solution. Results: Phenolic substance content in yellow (Group 1) and orange (Group 2) hawthorn samples was 11.6±1 mg GAE/g, 11.76±1.35 mg GAE/g, respectively; total flavonoid level 26.3±4 mg quercetin/g, 35.46±8.13 mg quercetin/g; amount of tannin 1.54±0.26 mg tannic acid/g, 1.26±0.09 mg tannic acid/g; amount of ascorbic acid 38.95±3.59 mg ascorbic acid/g, 23.06±3.59 mg ascorbic acid/g; amount of anthocyanin 0.31±0.07 mg cyanidin-3-glycoside/g, 0.34±0.07 mg cyanidin-3-glycoside/g; total antioxidant capacity (TAS) was determined as 14.79±1.86 mmol/g, 17.04±1.86 mmol/g. Conclusion: It was found that the amount of phenolic substances, total flavonoids, TAS and anthocyanins in hawthorn fruits was higher in orange hawthorns (Group 2) than in yellow hawthorns (Group 1), and the level of ascorbic acid was lower in orange hawthorns (Group 2).