Öğretmenlerin motivasyonları ile sınıf içi etkili iletişim becerilerine yönelik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between teachers' motivation and perceptions of effective communication skills in the classroom
  1. Tez No: 862701
  2. Yazar: DERYA ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Öğretmen, Sınıf İçi Etkili İletişim, Effective communication skills in the classroom, Teacher, Teacher motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin sınıf içi etkili iletişim becerileri algıları ile motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde, betimsel bir araştırma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklem grubu uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olup, Antalya İli Korkuteli ilçesinde resmi eğitim kurumlarında görev yapan 341 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmenlerin demografik bilgilerini elde etmek amacıyla ''Kişisel Bilgi Formu'', öğretmenlerin motivasyon düzeyini belirlemek için ''Öğretmen Motivasyon Ölçeği'', öğretmenlerin sınıf içi etkili iletişim becerileri algı düzeyini tespit etmek için ''Sınıf içi Etkili İletişim Becerileri Algı Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin motivasyon düzeyleri cinsiyetlerine, yaşa, çalıştığı kurumdan memnun olma durumuna göre anlamlı olarak farklılık göstermektedir. Öğretmenlerin motivasyonlarının mesleki doyum ve kişisel gelişim, öğretim süreci ve öğrenciler alt boyutunda kadın öğretmenlerin lehine, öğretim süreci ve öğrenciler alt boyutunda 31-35 yaş lehine ve motivasyon toplam puanlarında çalıştıkları kurumdan memnun olma durumu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Öğretmenlerin sınıf içi etkili iletişim becerileri algıları yaş, cinsiyet, mesleki kıdem, görev yapılan eğitim kurumu ve çalıştığı kurumdan memnun olma düzeylerine göre anlamlı olarak farklılaştığı görülmektedir. Sınıf içi etkili iletişim becerileri algıları kadın öğretmenlerin anlamlı olarak daha yüksekken, beden dilini etkili kullanma alt boyutu puanları 26-30 yaş arası öğretmenlerin anlamlı olarak daha düşüktür. Öğretmenlerin kıdem yılı arttıkça sınıf içi etkili iletişim becerileri algıları da artmaktadır. İlkokul eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin ortaokul eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden empati puanları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Öğretmenlerin sınıf içi etkili iletişim becerileri algıları ile motivasyon düzeyleri arasında orta düzeyde, pozitif yönde , anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Buna göre öğretmenlerin sınıf içi etkili iletişim becerileri algıları arttıkça motivasyon düzeyi de artmaktadır. Araştırma sonuçları doğrultusunda araştırmacılara ve eğitimcilere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between teachers' perceptions of effective communication skills in the classroom and their motivation. The research was conducted as a descriptive research in the relational survey model, one of the quantitative research methods. The sampling group of the research was determined by convenient sampling method and consists of 341 teachers working in official educational institutions in Korkuteli district of Antalya province. ''Personal Information Form'' was used as a data collection tool to obtain demographic information of teachers, ''Teacher Motivation Scale'' was used to determine the motivation level of teachers and ''Effective Communication Skills Perception Scale'' was used to determine the perception level of teachers' effective communication skills in the classroom. As a result of the research, teachers' motivation levels differ significantly according to their gender, age, and satisfaction with the institution they work in. A significant difference was found in favour of female teachers in the sub-dimensions of professional satisfaction and personal development, teaching process and students, in favour of 31-35 years of age in the sub-dimension of teaching process and students, and in favour of being satisfied with the institution they work in total motivation scores. It is seen that teachers' perceptions of effective communication skills in the classroom differ significantly according to their age, gender, professional seniority, the educational institution where they work and their level of satisfaction with the institution where they work. While the perceptions of effective communication skills in the classroom were significantly higher for female teachers, the scores of the sub-dimension of using body language effectively were significantly lower for teachers aged 26-30. As the seniority of the teachers increases, their perceptions of effective communication skills in the classroom also increase. Empathy scores of teachers working in primary school educational institutions were significantly higher than those of teachers working in secondary school educational institutions. There is a moderate, positive and significant relationship between teachers' perceptions of effective communication skills in the classroom and their motivation levels. Accordingly, as teachers' perceptions of effective communication skills in the classroom increase, motivation level also increases. In line with the results of the research, suggestions were made to researchers and educators.