Tip 2 diyabetes mellitus tanılı hastalardadamgalanma durumu ve tedavi uyumunundeğerlendirilmesi
In patients diagnosed with type 2 diabetes mellitusstigma status and treatment complianceevaluation
  1. Tez No: 862763
  2. Yazar: İLAYDA ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 DM, Damgalanma, Tedavi uyumu, Type 2 DM, Stigma, Treatment compliance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Diyabetes Mellitus (DM), fiziksel bir hastalık olmakla birlikte psikososyal etkileri de olan bir hastalıktır. Damgalanmanın psikososyal sonuçlarını araştıran çalışmalarda diyabetli hastaların korku, utanç, suçluluk, düşük benlik saygısı yaşadıklarını göstermiştir. Bu durum hastaların sosyal yaşamlarını olumsuz etkilemekte ve tedavi uyumunda sıkıntı yaşamasına yol açmaktadır. Tip 2 diyabet hastalarında yaptığımız bu çalışma damgalanma durumu ve tedavi uyumunun değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Pendik Kaynarca Diyabet Merkezi'ne başvuran Tip 2 DM tanılı 384 hasta ile yürütülmüştür. Katılımcılara birebir görüşme ile Tip 2 DM için stigma değerlendirme ölçeği, Tip 2 DM için Tedaviye Uyum Ölçeği, sosyodemografik bilgilerden oluşan anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen katılımcıların yaş ortalaması 57.3±8.7 yıl olup, 175 (%45.6)'i kadın, 209 (%54.4)'u erkektir. Katılımcıların Tip 2 DM için stigma değerlendirme ölçeğinden aldıkları toplam puan ortancası 32.0 (19.0-95.0) bulunmuştur. Katılımcıların Tip 2 DM Tedavisinde Hasta Uyum ölçeğinden aldıkları toplam puan ortancası 79.0 (34.0-122.0) bulunmuştur. Alınan toplam puana göre katılımcıların 38 (%9.9)'inin tedavi uyumu iyi, 346 (%90.1)'sının tedavi uyumu orta olarak saptanmıştır. Katılımcıların Tip 2 DM için Stigma değerlendirme ölçeğinden aldıkları puan ile HbA1c düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon izlenmiştir (r=0.126, p=0.013). Katılımcıların Tip 2 DM Tedavisinde Hasta Uyum ölçeğinden aldıkları puan ile BKİ, AKG ve HbA1c düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon izlenmiştir (sırasıyla r=0.118, p=0.021, r=0.197, p=0.000, r=0.293, p=0.000). Katılımcıların Tip 2 DM Tedavisinde Hasta Uyum ölçeğinden aldıkları puan ile yaş arasında korelasyon izlenmemiştir (p=0.776). Sonuç: Tip 2 DM tanılı hastalarda damgalanma durumu ve tedavi uyumunu değerlendirdiğimiz çalışmamızda damgalanma durumu arttıkça tedavi uyumunun azaldığı sonucuna ulaştık. Bu durum kişinin tedavi planını uygulamakta zorlanmasına, tedaviden vazgeçmesine, önerileri reddetmesine yol açarak tedavi uyumunu zorlaştırarak daha ciddi sonuçlara yol açabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetes Mellitus (DM) is a physical disease, as well as a disease with psychosocial effects. Studies investigating the psychosocial consequences of stigma have shown that patients with diabetes experience fear, shame, guilt, and low self- esteem. This situation negatively affects the social life of the patients and causes difficulties in compliance with treatment. This study, which we conducted in type 2 diabetes patients, aims to evaluate stigma and treatment compliance. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted by Kartal Dr. The study was conducted with 384 patients with Type 2 DM who applied to Lütfi Kırdar City Hospital Pendik Kaynarca Diabetes Center. The stigma assessment scale for Type 2 DM, the Treatment Adherence Scale for Type 2 DM, and a questionnaire consisting of sociodemographic information were applied to the participants through one-to-one interviews. Results: The mean age of the participants included in the study was 57.3±8.7 years, with 175 (45.6%) females and 209 (54.4%) males. The median total score of the participants from the stigma assessment scale for Type 2 DM was found to be 32.0 (19.0-95.0). The median total score of the participants from the Patient Compliance Scale in Type 2 DM Treatment was found to be 79.0 (34.0-122.0). According to the total score obtained, 38 (9.9%) of the participants had good adherence to treatment, and 346 (90.1%) had moderate adherence to treatment. A positive and significant correlation was observed between the scores of the participants from the Stigma assessment scale for Type 2 DM and their HbA1c level (r=0.126, p=0.013). A positive and significant correlation was observed between the scores obtained from the Patient Adherence Scale in the Treatment of Type 2 DM and BMI, FKG, and HbA1c levels (r=0.118, p=0.021, r=0.197, p=0.000, r=0.293, p=0.000, respectively). There was no correlation between the scores of the participants in the Patient Adherence Scale in the Treatment of Type 2 DM and age (p=0.776). Conclusion: In our study, in which we evaluated the stigma status and treatment compliance in patients with type 2 DM, we concluded that as the stigma status increases, treatment compliance decreases. This situation may lead to more serious viii consequences by making it difficult for the person to comply with the treatment plan, giving up the treatment, rejecting the recommendations.