Kolorektal kanserler,adenomlar ve poliplerde gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile yüksek riskli insan papillomavirüs tiplerinin araştırılması
İnvestigation of high-risk human papillomavirus types by real-time polymerase chain reaction in colorectal cancers,adenomas,polyps
- Tez No: 862781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER BAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Ġnsan papillomavirus, kolorektal kanser, adenokarsinom, tübüler adenom, hiperplastik polip, PCR, Human papillomavirus, colorectal cancer, adenocarcinoma, tubular adenoma, hyperplastic polyp, PCR
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Kolorektal karsinom dünyada en sık görülen kanserlerden biridir. Kolon karsinomu oluĢumunda çeĢitli risk faktörleri rol oynayabilir. Viral enfeksiyonlardan insan papillomavirus (HPV)'ün kolorektal kanser (KRK) geliĢimine neden olabileceği rapor edilmekle birlikte KRK ile HPV enfeksiyonu arasında kesin bir iliĢki hala kanıtlanamamıĢtır. Bu çalıĢmanın amacı, KRK'lar, kolon adenom ve poliplerinde HPV DNA varlığını araĢtırmaktır. Gereç ve Yöntem: 1 Ekim 2022-30 Nisan 2023 tarihleri arasında, Etlik ġehir Hastanesi Patoloji Laboratuvarında saklanan formalinle sabitlenmiĢ parafine gömülü 103 kolorektal karsinom, 270 adenom ve polip, 49 normal kolorektal doku olmak üzere toplam 422 kolorektal doku örneği incelendi. Doku örnekleri deparafinizasyon sonrası DNA ekstraksiyonuna tâbi tutuldu. Yüksek ve orta düĢük riskli HPV tipleri, gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonuyla araĢtırıldı. Bulgular: Bu çalıĢmaya dahil edilen 422 olgunun medyan yaĢı 62 (ÇAA: 54−70, aralık: 23−90) yıldı ve bunların 256'sı (%60,7) erkekti. Genel olarak, incelenen örneklerin %1,2'sinde (5/422) HPV DNA tespit edildi. KRK örneklerinin %2,9'u (3/103) HPV DNA için pozitiflik gösterirken, kolorektal adenom ve polipli örneklerinin %0,7'si (2/270) HPV DNA için pozitifti (p=0,13). Tüm normal kolorektal dokular, HPV DNA açısından negatifti. Kanserli ve normal kolon doku örnekleri arasında HPV DNA varlığı arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,55). BeĢ pozitif olgunun tamamı tekli enfeksiyon olup, ikisi HPV 16 (%40), ikisi HPV 42 (%40), birisi ise HPV 54 (%20) pozitifti. KRK'lı olguların %1,9'unun yüksek riskli (HPV16), %0,97'sinin orta ve düĢük riskli HPV tipiyle (HPV 42), benign tümörlü olguların ise %0,7'sinin orta ve düĢük riskli HPV tipiyle ix (HPV 42, HPV 54) enfekte olduğu belirlendi. Pozitif örneklerin 3'ü rektum, 2'si transvers kolon tümör dokusunda saptandı. KRK'lı HPV pozitif 3 hastadan 2'si SCC (rektum yerleĢimli), 1'i adenokarsinom (transvers kolon yerleĢimli) histolojisine sahipti. Benign tümörlü HPV pozitif 2 hastadan 1'i tubuler adenom (transvers kolon), diğeri ise hiperplastik polip (rektum yerleĢimli) histolojisindeydi. Sonuç: Bu çalıĢmada HPV pozitifliği, KRK'lı dokularda %2,9, kolon adenom ve polipli hastalarda %0,7 oranında bulundu. Bu sonuçlar, çalıĢma grubundaki hastalarda HPV enfeksiyonunun yaygın olmadığını göstermektedir. Her ne kadar HPV pozitifliği, kontrol grubuna göre anlamlı farklılık göstermese de kolon tümör dokularında, yüksek, orta ve düĢük riskli HPV tiplerinin varlığı, HPV'nin malign tümör geliĢimi ile iliĢkili olabileceğini düĢündürebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Colorectal carcinoma is one of the most common cancers in the world. Various risk factors may play a role in the formation of colon carcinoma. Although it has been reported that human papillomavirus (HPV), one of the viral infections, can cause the development of colorectal cancer (CRC), a definitive relationship between CRC and HPV infection has still not been proven. The aim of this study was to investigate the presence of HPV DNA in CRCs, colon adenomas and polyps. Materials and Methods: Between October 1, 2022 and April 30, 2023, a total of 422 colorectal tissue samples, including 103 formalin-fixed paraffinembedded colorectal carcinomas, 270 adenomas and polyps, and 49 normal colorectal tissues stored in the Etlik City Hospital Pathology Laboratory were examinated. Tissue samples were subjected to DNA extraction after deparaffinization. High- and intermediate-low-risk HPV types were investigated by real-time polymerase chain reaction. Results: The median age of 422 cases included in this study was 62 (IQR: 54−70, range 23−90) years, and 256 of them (60.7%) were men. Overall, HPV DNA was detected in 1.2% (5/422) of the samples examined. While 2.9% (3/103) of CRC samples were positive for HPV DNA, 0.7% (2/270) of colorectal adenoma and polyp samples were positive for HPV DNA (p=0.13). All normal colorectal tissues were negative for HPV DNA. The difference in the presence of HPV DNA between cancerous and normal colon tissue samples was not statistically significant (p=0.55). All five positive cases were single infections; two were positive for HPV 16 (40%), two were positive for HPV 42 (40%), and one was positive for HPV 54 (20%). 1.9% of the cases with CRC had a high-risk HPV type (HPV 16), 0.97% had a medium xi and low-risk HPV type (HPV 42), and 0.7% of cases with benign tumors had a medium and low-risk HPV type (HPV 42, HPV 54) and were determined to be infected. Three of the positive samples were detected in the rectum and two in the transverse colon tumor tissue. Of the 3 HPV-positive patients with CRC, 2 had SCC (located in the rectum) and 1 had adenocarcinoma (located in the transverse colon) histology. Of the 2 HPV-positive patients with benign tumors, one had the histology of tubular adenoma (transverse colon), and the other had the histology of hyperplastic polyp (located in the rectum). Conclusion: In this study, HPV prevalence was found to be 2.9% in CRC tissues and 0.7% in patients with colon adenomas and polyps. These results show that HPV infection was not common in the patients in the study group. Although the prevalence of HPV does not differ significantly compared to the control group, the presence of high-, medium-, and low-risk HPV types in colon tumor tissues may suggest that HPV may be associated with the development of malignant tumors.