Acil serviste metil alkol zehirlenmesi tanısı alan hastaların klinik değerlendirilmesi ve zehirlenmeye bağlı ortaya çıkan sekellerin retrospektif analizi
Clinical evaluation of patients diagnosed with methanol poisoning in the emergency department and retrospective analysis of poisoning-related sequelae
- Tez No: 862800
- Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA AÇIKALIN AKPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Metanol zehirlenmesi, acil servis, mortalite, Methanol poisoning, emergency medicine, mortality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Metil alkol zehirlenmeleri ciddi metabolik asidoz, şok ve akut çoklu organ yetmezliği ile seyredebilen ciddi bir klinik durumdur. Metil alkol zehirlenmeleri kalıcı körlük gibi ciddi sekellere yol açabilir, morbiditesi ve mortalitesi yüksektir. Bu çalışmanın amacı MZ'li hastaların retrospektif olarak incelenerek, literatüre tanı, tedavi, sekel oranları ve sonlanımları ile ilgili değerli veriler kazandırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan onay alındıktan sonra, 01.01.2015-01.06.2023 tarihleri arasında acil serviste toksik alkol zehirlenmesi tanısı alan hastalar, hastanemiz bilgi yönetim sistemi ve arşiv dosyaları kullanılarak geriye dönük tarandı. Sağlıklı verilerine ulaşılamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hasta özellikleri, başvuru şikayetleri, başvuru şekli, tanı, tedavi, antidot alma oranları, hemodiyaliz erişimi, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları, hastanede yatış süreleri, sonlanım şekilleri ve sekel oranları kaydedilerek istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda verilerine ulaşılabilen toplam 116 hasta değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 48,3±13,5 yıl olup, %94,8'i (110 hasta) erkekti. Hastalarımızın en sık ambulans ile getiriliği (18'i olay yerinden/evden, 72'si başka kurumdan sevk) görüldü. Mortal seyreden hastaların daha sık ambulans ile getirildiği saptandı (p0,05). Eksitus olan hastaların Beyin BT'sinde beyin ödemi ve intrakranial kanama sıklığı, anlamlı olarak yüksek saptanırken (p0,05). Hastalarımızın %33,7'si görme sekeliyle ve %6,2'si ise nörolojik sekelle taburcu edildi. Sonuç: Alkollü herhangi bir içecek sonrası, ani görme bozukluğu (körlük, bulanık görme, çift görme, vb.) sebebiyle AS'ye başvuran bir hastada, özellikle hiperventilasyon, bilinç değişikliği, artmış anyon açıklı ve baz defisitli metabolik asidoz eşlik ediyorsa aksi ispatlanıncaya kadar MZ kabul edilmelidir. Başta kan gazı olmak üzere birçok laboratuvar parametresi ve görüntüleme bulgusu mortalite açısından öngörücüdür. Maalesef her ne kadar erken başvuran hastalar, etkin tedavi edilebilse de, maluliyete yol açabilen görme sekeli ve mortalite oranları halen oldukça yüksektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Methanol poisoning is a severe clinical condition that can manifest with serious metabolic acidosis, shock, and acute multiple organ failure. Methanol poisoning can lead to significant sequelae such as permanent blindness, resulting in high morbidity and mortality rates. The aim of this study is to provide valuable data on the diagnosis, treatment, sequelae rates, and outcomes of patients with methanol poisoning through retrospective analysis. Materials and Methods: After obtaining approval from the Çukurova University Faculty of Medicine Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee, patients diagnosed with toxic alcohol poisoning in the emergency department between January 1, 2015, and June 1, 2023, were retrospectively screened using the hospital's information management system and archive files. Patients for whom complete data could not be obtained were excluded from the study. Patient characteristics, presenting complaints, mode of presentation, diagnosis, treatment, antidote administration rates, hemodialysis access, laboratory and imaging results, duration of hospitalization, types of outcomes, and sequelae rates were recorded and statistically analyzed. Results: A total of 116 patients with accessible data were evaluated in this study. The mean age of the patients was 48.3±13.5 years, with 94.8% (110 patients) being male. Ambulance transportation was the most common mode of arrival for patients (18 from the scene/home, 72 referred from another institution). It was observed that patients with fatal outcomes were more frequently transported by ambulance (p0.05). The frequency of brain edema and intracranial hemorrhage on Brain CT was found to be significantly higher in patients with fatal outcomes (p0.05). 33.7% of our patients were discharged with visual sequelae and 6.2% with neurological sequelae. Conclusion: In a patient presenting to the emergency department with sudden visual impairment (blindness, blurred vision, double vision, etc.) following the consumption of any alcoholic beverage, especially if accompanied by hyperventilation, altered consciousness, increased anion gap, and base-deficit metabolic acidosis, methanol poisoning should be considered until proven otherwise. Many laboratory parameters and imaging findings, especially arterial blood gas, are predictive of mortality. Unfortunately, although early-presenting patients can be effectively treated, the rates of visual sequelae leading to disability and mortality remain quite high.