Acil yoğun bakım ünitesine yatırılan pnömoni tanılı hastalarda mortaliteyi ön görmede cap pıro(toplum kökenli pnömoni) ve vap pıro(ventilatör ilişkili pnömoni) skorlarının karşılaştırılması
A comparison of cap piro (community acrossed pneumonia) and vap piro (ventilator associated pneumonia) scores for prediction of mortality in patients with pneumonia installed in the emergency intensive care unit
- Tez No: 862875
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ORAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pnömoni, mortalite, yoğun bakım, morbidite, Pneumonia, mortality, intensive care, morbidity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Pnömoni tanım olarak mikroorganizmaların akciğerlere ulaşması ve çoğalması sonucu akciğer dokusunun inflamasyon ve infeksiyonu ile oluşan yangısal süreçtir. Yoğun bakımda takip ettiğimiz hastalarda sıklıkla karşılaştığımız bir hastalık olarak öne çıkmaktadır. Pnömoni nedeniyle yoğun bakımda takip edilen hastalarda mortalite yüksek olabilmektedir. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Yetişkin Acil Servis Yoğun Bakımına 01.01.2020-31.06.2022 tarihleri arasında başvuran hastaların hastane kayıtları incelendi. Çalışmaya en az 1 gün takibi yapılmış ve yoğun bakıma yatan 1-111 yaş arası hastalar dahil edildi. Yoğun bakım ünitemizde yatan toplum kökenli ve ventilatör ilişkili pnömoni tanısı alan 120 hasta geriye dönük olarak incelendi. Pnömoni tanısı alan hastaların komorbid hastalıkları, organ yetmezliği durumları, mekanik ventilasyon desteği alıyor olması, bakteriyemi durumu, hipoksemi mevcudiyeti, şok tablosu, KOAH veya immün yetmezlik durumu, multilober infiltrasyon varlığı, bakteriyemi, septik şok, sistolik kan basıncı, sepsis durumu ve bunların mortalite üzerine etkisi incelendi. Hastaların komorbid durumları incelendiğinde 43'ünde KOAH (%35), 55'inde(%45) Kalp yetmezliği, 11'inde (%9) siroz, 28'inda (%23) kronik böbrek yetmezliği, 17'sinde(%14) immünsüpresyon saptandı. Hastaların yaş ortalaması 70±17 idi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 63'ü (%52) erkek, 57'si (%48) kadındı.
Özet (Çeviri)
Pneumonia is defined as the inflammatory process resulting from the invasion and proliferation of microorganisms in the lungs. It is prominently observed as a disease commonly encountered in intensive care units. Mortality rates can be high among patients monitored in intensive care units due to pneumonia. Hospital records of patients admitted to the Adult Emergency Service Intensive Care Unit of Dicle University Faculty of Medicine between 01.01.2020 and 31.06.2022 were examined. Patients with at least 1 day of follow-up and aged between 1-111 years who were admitted to the intensive care unit were included. A total of 120 patients diagnosed with community-acquired and ventilator-associated pneumonia were retrospectively reviewed in our intensive care unit. Comorbidities of patients diagnosed with pneumonia, organ failure status, mechanical ventilation support, presence of bacteremia, hypoxemia, shock status, COPD or immunodeficiency status, presence of multilobar infiltrates, bacteremia, septic shock, systolic blood pressure, sepsis status, and their effects on mortality were examined. Among the comorbid conditions of the patients, COPD was present in 43 (35%), heart failure in 55 (45%), cirrhosis in 11 (9%), chronic kidney failure in 28 (23%), and immunosuppression in 17 (14%). The mean age of the patients included in the study was 70±17. Of the patients included in the study, 63 (52%) were male and 57 (48%) were female.