Sorgulamaya dayalı öğretim uygulamalarının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersindeki akademik başarıları ve fen bilimlerine yönelik tutumları üzerindeki etkisi
The effect of query based teaching practices on academic achievement and attitudes towards science in primary school fourth grade students' science course
- Tez No: 862977
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sorgulama, sorgulamaya dayalı öğretim, akademik başarı, fen bilimlerine yönelik tutum, inquiry, inquiry based teaching, academic success, attitude towards science
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada sorgulamaya dayalı öğretim uygulamalarının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri dersindeki akademik başarıları ve Fen Bilimlerine yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu araştırmanın problemini:“Fen Bilimleri dersinde kullanılan sorgulamaya dayalı öğretim yöntemi uygulamalarının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ve Fen Bilimlerine yönelik tutumlarına etkisi var mıdır?”sorusu oluşturmuştur. Araştırmanın bağımlı değişkeni öğrencilerin Fen Bilimleri dersindeki akademik başarıları ve Fen Bilimlerine yönelik tutumlarıdır. Bağımsız değişkeni ise uygulanan öğretim yöntemidir. Fen Bilimleri dersinde sorgulamaya dayalı yöntemin öğrenme sürecinde ne kadar etkili olduğunu sınamak amacıyla yapılan bu çalışmada“ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen”kullanılmıştır. Araştırma deneysel bir çalışma olduğu için evren ve örneklem seçimi yapılmamış çalışma grubu baz alınmıştır. Çalışma grubu Giresun ili Merkez ilçesindeki devlete bağlı iki ayrı ilkokuldaki dördüncü sınıf öğrencileri olarak belirlenmiştir. Araştırmada çalışma grubunda yer alan dördüncü sınıf öğrencilerinin bir önceki yıl sahip oldukları akademik başarı ortalamaları ve ön test denkliğine bakılarak biri deney (n=50) diğeri kontrol grubu (n=50) olarak atanmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yılı dördüncü sınıf Fen Öğretim Programı'ndaki“Madde ve Doğası”ünitesiyle ve altı hafta (18 ders saati) olarak sürdürülmüştür. Deney grubundaki öğrencilere Sorgulamaya Dayalı Öğretim Yöntemi aşamaları temel alınarak sorgulamaya dayalı öğretim yöntemine uygun olarak hazırlanan etkinliklerle öğretim yapılmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere ise Fen Bilimleri Öğretim Programı'na uygun ders kitaplarındaki ve geleneksel yönteme göre etkinlikler hazırlanıp uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak“Akademik Başarı Testi”,“Fen Bilimleri Tutum Ölçeği”ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Akademik başarı testine eklenmiş açık uçlu sorular her iki gruptaki öğrencilere ön test ve son test olarak uygulanarak araştırma nitel olarak desteklenmeye çalışılmıştır. Veriler IBM SPSS v24 (Statistical Package For The Social Sciences) paket programında analiz edilmiştir. Grupların normallik dağılımlarına bakmak için n>30 olduğundan Kolmogorov Smirnov normallik testi uygulanmıştır. Grupların normal dağılım göstermemesinden dolayı ön test ve son testler Mann Whitney U testi ile, grupların ön test-son test puanları arasındaki ilişki ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen verilere göre uygulama öncesi her iki gruptaki öğrencilerin başarı testleri ve Fen Bilimlerine yönelik tutum puanları arasında herhangi anlamlı bir fark bulunmamıştır. Uygulama sonunda ise başarı testi ve Fen Bilimlerine yönelik tutumlarında deney grubu öğrencilerinin lehine anlamlı fark bulunmuştur. Buna göre Sorgulamaya Dayalı Öğretim uygulamalarının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri dersindeki akademik başarılarının artmasında ve Fen Bilimlerine yönelik olumlu tutum geliştirmelerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda Sınıf öğretmenlerinin Fen Bilimleri dersinde sorgulamaya dayalı öğretim yöntemi ile ilgili hizmet içi eğitim ve seminerlerine alınarak bu yöntemi etkili bir şekilde fen derslerinde kullanmalarının sağlanması, Fen Bilimleri dersinde sorgulamaya dayalı öğretim yöntemine uygun etkinliklere daha çok yer verilerek ve uygun koşullar sağlanarak öğrencilerin sorgulama becerilerinin geliştirilmesinin sağlanması ve bu yöntemin farklı derslerde de uygulanarak etkililiğinin araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study it has been aimed to investigate the effect of inquiry-based teaching practices on the academic achievement and attitudes towards science lesson at 4 th grade of primary school students. The question“Does the application of inquiry-based teaching method used in Science course have an effect on the academic success and attitudes of science in fourth grade?”has formed the problem of this study. The dependent variance of the research is the academic success of students and their attitudes towards science. The independent variance is the teaching methods applied. In this study“semi-experimental design with pretest-posttest control group”has been to test the effectiveness of the inquiry-based teaching method in the Science lesson. Since there is an experimental study in the research, selection of the universe and sample hasn't been made, and the study group has been involved. The study group consists of 4 th grade students in two primary schools in the centre of Giresun province. In the research, by examining the academic achievement averages of the 4 th year students in the previous year and the pre-test equivalence one of them has been assigned as experiment group (n=50) and the other as a control group (n=50). The research has been carried out with the unit“Matter and its Nature”in the 4th grade science lesson curriculum of the 2019-2020 academic year for 6 weeks (18 lesson hours). The students that are taking place in the experimental group has been taught with activities prepared in accordance with the inquiry-based teaching method based on the stages of inquiry-based teaching method. Activities in the textbooks that are suitable for the Science education curriculum and include traditional method have been prepared and applied on students in the control group. Data collection tools“Academic Achievement Test”and“Science Attitude Scale”have been applied as a pre-test and post-test. The research has been tried to be supported qualitatively by applying open-ended questions to the students in both groups as pre-test and post-test. The data have been analyzed in IBM SPSS v24 (Statistical Package For The Social Sciences) package program. Kolmogorov Smirnov normality test has been applied to look at the distribution of normality of the groups since it is n> 30. Since the groups haven't showed normal distribution, the pretest and posttests have been analyzed and interpreted with the Mann Whitney U Test, and the relationship between the pretest-posttest scores of the groups have been analyzed with the Wılloxon Sıgned Order Test. According to the data obtained, there hasn't been any significant difference between the achievement tests and science attitude scores of the students in both groups before the application. At the end of the application there has been a significant difference in favor of the experimental group students in their attitude towards science. Accordingly, it has been concluded that inquiry-based teaching practices have been effective in increasing the academic achievement of the 4 th grade students of primary school in science lesson and in developing a positive attitude towards science. In line with the results obtained from this study it has been recommended that primary school teachers should be directed to use in-service trainings and seminars related to inquiry-based teaching method in science lesson to be ensured that they use this method effectively in science lessons by giving more place to the activities based on inquiry-based teaching method in Science lesson and by providing appropriate conditions and to be improved students' inquiry skills and the effectiveness of this method applied in different courses and researched.