Hodgkin lenfoma hastalarında tek merkez brentuximab tedavi deneyimimiz
Our single center brentuximab treatment experience in hodgkin lymphoma patients
- Tez No: 863020
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KELKİTLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Hodgkin lenfoma, Brentuximab Vedotin, Progresyonsuz Sağkalım, İnterim pet, Hodgkin lymphoma, Brentuximab Vedotin, Progression-Free Survival, Interim PET
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Brentuximab vedotin(BV): hodgkin lenfoma başta olmak üzere normal hücrelere oranla fazla miktarda CD30 eksprese eden kanser hücrelerine yönelik tedavide kullanılan yeni nesil bir antikor bağımlı ilaç konjugatıdır. Bu çalışmada 2010- 2022 yılları arasında kliniğimizde hodgkin lenfoma tanısı konulan ve tedavisinde BV kullanılan hastaların geriye dönük incelemesini yaptık. Gereç ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2010- 2022 yılları arasında HL tanısı alan ve tedavi rejiminin bir ya da birkaç aşamasında brentuximab vedotin kullandığımız hastalar belirlendi. Hastaların epidemiyolojik verileri, hastalık evresi, kemik iliği tutulumu, ECOG skoru, bulky hastalık durumu,ekstranodal tutulum varlığı, otolog kök hücre nakli yapılma durumu, radyoterapi uygulanma durumu, hastalık son yanıt durumu, brentuximab sonrası yanıt ve nüks durumları, bretuximab aldığı tedavi aşaması, interim pet değerlendirme sonuçları, progresyonsuz sağkalım oranları, genel sağkalım oranları ve tedavi ilişkili olabilecek nöropati, nötropeni ve trombositopeni yan etkileri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Toplam hasta sayısı 50, bu hastaların 26'sı (%52'si) erkek ve 24'ü (%48'i) kadındı. Hastaların ortalama yaşı 42,56 ± 15,81 olarak saptandı. En genç hasta 18 yaşında iken en yaşlı hasta 75 yaşındaydı. Hastaların %42'si 2. evrede, %24'ü 3. evrede ve %34'ü ise 4. evrede yer almakta olup evre 1 olarak tespit edilen hasta yoktu. Kemik iliği tutulumu, hastalık evresi, bulky hastalık, brentuximab verilen basamak, önceki tedavi sayısı, brentuximab maruziyet süresi, interim pet parametrelerinin herbirinin brentuximab sonrası yanıtla arasındaki ilişki incelendi. Sadece interim pet değerlendirmesi deav skoru 1-3 (negatif) olanların brentuximab sonrası yanıtlarının anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü. (p:0,013**) Kemik iliği tutulumu, hastalık evresi, bulky hastalık, önceki tedavi sayısı, brentuximab verilen basamak, brentuximab maruziyet süresi, brentuximab sonrası yanıt, interim pet parametrelerinin herbirinin toplam sağkalım süresi, progresyonsuz sağkalım süresi, brentuximab sonrası nüksle arasındaki ilişki ikişerli gruplar şeklinde kıyaslandı. Sadece interim pet değerlendirmesi deav skoru 1-3 (negatif) olanların progresyonsuz sağkalım süreleri istatistiksel olarak anlamı uzun bulundu. (p:0,04**) Diğer hipotezlerin hiçbirinde istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Çalışmamızda toplam sağkalım ortalaması 109,626 ay olarak elde edilmiş olup 2 yıllık sağkalım oranı 93,80% ve 5 yıllık beklenen sağkalım oranı 82,70% olarak elde edildi. Progresyonsuz sağkalım ortalaması 86,167 ay olarak elde edilmiş olup 2 yıllık progresyonsuz sağkalım oranı 91,70% ve 5 yıllık beklenen progresyonsuz sağkalım oranı 91,70% olarak elde edildi. Çalışmamızdaki interim PET yanıtı ile PFS ve OS yanıtlarının kıyaslaması yapıldı. İnterim PET ile OS arasında istatiksel olarak anlamlı sonuç çıkmadı. İnterim PET negatif olanlarda 5 yıllık beklenen PFS %97, pozitif olanlarda %78.5 olarak hesaplandı.(p:0.041) İnterim PETPFS arasındaki bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Brentuximab vedotin son yıllarda endikasyon alanı genişletilen ve kullanım sıklığı giderek artan yeni nesil bir ilaçtır. Hodgkin lenfomada: ileri evre hastalarda birinci basamak tedavide, relaps refrakter hastalıkta ikinci basamak konsalidasyonda, okit yapılan hastalarda ise sonrasında idame tedavide kullanılmaktadır. Çalışmamızda brentuximab sonrası yanıt üzerine istatiksel olarak anlamlı etkisi olan tek etken interim pet yanıtı olarak bulundu. Yine mevcut literatürle uyumlu şekilde interim pet yanıtı ile OS arasında anlamlı ilişki saptanmamışken;interim pet yanıtı-PFS arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Brentuximab vedotin (BV): It is a new generation antibody-dependent drug conjugate used in the treatment of cancer cells that express high amounts of CD30 compared to normal cells, especially Hodgkin lymphoma. In this study, we conducted a retrospective analysis of patients who were diagnosed with Hodgkin lymphoma in our clinic between 2010 and 2022 and used BV in their treatment. Material and Method: Patients diagnosed with HL between 2010 and 2022 at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital and who used brentuximab vedotin in one or more stages of the treatment regimen were identified. Epidemiological data of the patients, disease stage, bone marrow involvement, ECOG score, bulky disease status, presence of extranodal involvement, autologous stem cell transplantation status, radiotherapy application status, disease final response status, response and recurrence status after brentuximab, treatment stage in which brentuximab was received, Interim pet evaluation results, progression-free survival rates, overall survival rates, and treatment-related side effects of neuropathy, neutropenia and thrombocytopenia were retrospectively examined. Results: The total number of patients was 50, 26 (52%) of these patients were male and 24 (48%) were female. The average age of the patients was found to be 42.56 ± 15.81 years. The youngest patient was 18 years old, while the oldest patient was 75 years old. 42% of the patients were in stage 2, 24% in stage 3 and 34% in stage 4, and there was no patient identified as stage 1. The relationship between bone marrow involvement, disease stage, bulky disease, brentuximab administration step, number of previous treatments, brentuximab exposure duration, and interim pet parameters and response after brentixumab was examined. It was observed that only those with an interim pet evaluation DEAV score of 1-3 (negative) had a significantly higher response after brentuximab. (p:0.013**) Bone marrow involvement, disease stage, bulky disease, number of previous treatments, brentuximab administration step, brentuximab exposure duration, post-brentuximab response, interim pet parameters; The relationship between total survival time, progression-free survival time, and recurrence after brentuximab were compared in pairs. Only those with an interim pet evaluation with a DEAV score of 1-3 (negative) had a statistically significant longer progression-free survival time. (p:0.04**) No statistically significant difference was observed in any of the other hypotheses. In our study, the OS average was obtained as 109.626 months, the 2-year expected OS was 93.80% and the 5-year expected OS was 82.70%. The average progression-free survival was obtained as 86.167 months, with a 2-year expected progression-free survival rate of 91.70% and a 5-year expected progression-free survival rate of 91.70%. A comparison was made between the interim PET response in our study and the PFS and OS responses. There were no statistically significant results between interim PET and OS. The 5-year expected PFS was calculated as 97% in those with negative interim PET and 78.5% in those with positive ones. (p:0.041) This result between interim PET and PFS was found to be statistically significant. Conclusion: Brentuximab vedotin is a new generation drug whose indication area has been expanded in recent years and its frequency of use is increasing. In Hodgkin lymphoma: It is used in first-line treatment in advanced stage patients, in second-line consolidation in relapsed refractory disease, and in post-transplant maintenance treatment in patients who have undergone autologous stem cell transplantation. In our study, the only factor that had a statistically significant effect on the response after brentuximab was the interim PET response. Again, consistent with the current literature, no significant relationship was found between interim PET response and OS; A statistically significant relationship was found between interrim PET response and PFS.