Karapınar mutfak kültürü ve yemek çeşitliliği
Karapınar culinary culture and food diversity
  1. Tez No: 863161
  2. Yazar: GÖZDE ÇALMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ SEÇİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Karapınar Mutfak Kültürü, Karapınar Yemekleri, Gastronomi, Karapınar cuisine culture, Karapınar eats, Gastronomy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Mutfak kültürü, bir bölgenin yeme-içme kültürünün yanında tarihsel ve kültürel bir süreci de kapsamaktadır. Türkler göçebe bir toplum olduğu için, farklı birçok kültürden etkilenmiştir. Günümüzde her bölgenin kendine has bir mutfak kültürü bulunmaktadır. Kendine özgü geleneksel lezzetleri olan yörelerden biri de Konya'nın Karapınar ilçesidir. Bu bölgenin mutfak kültürü üzerine yapılmış çalışmaların az sayıda olduğu görülmektedir. Bu nedenle Karapınar mutfak kültürü ve yemek çeşitliliği üzerine bu çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Çalışma Karapınar mutfak kültürünü ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini tespit etme amacıyla hazırlanmıştır. Karapınar ilçesinde yaşayan 40 kişi ile görüşülmüş, elde edilen bulgular kayıt altına alınmıştır. Çalışmada Karapınar mutfak kültürü tüm yönleriyle ele alınmıştır. Bu kapsamda elde edilen bulgular; Karapınar'da kutsal günlerde uygulanan ritüeller, ilçede hazırlanan yöresel lezzetler, Karapınar mutfağında kullanılan mutfak araç gereçleri, Karapınar sofra adabı, unutulmaya yüz tutmuş lezzetler, dönemsel hazırlıklar, gıda muhafaza yöntemleri, bölgede yetişen yenilebilir otlar, Karapınar gastronomi turizmi ve festivalleri konuları incelenmiştir. Karapınar'da geçmişte uygulanan birçok gelenek ve göreneğin günümüzde uygulanmadığı görülmüştür. Karapınar mutfak kültüründe de geçmişten günümüze değişimler olduğu tespit edilmiştir. Özellikle bazı lezzetlerin unutulmaya yüz tuttuğu anlaşılmaktadır. Teknolojinin ilerlemesiyle geçmişte kullanılan mutfak ekipmanlarının da günümüzde değiştiği görülmektedir. Aynı şekilde kışlık hazırlıklarda da günümüzde insanlar istedikleri ekipman ve ürüne rahatlıkla ulaşabildiklerinden, kışlık hazırlıklar için yapılan ortak çalışma azalmıştır. Bu çalışma Karapınar mutfak kültürünün ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Culinary culture of a region. Since the Turks are a nomadic society, they have been influenced by many different cultures. Today, each region has its own culinary culture. One of the regions with its own unique traditional tastes is the Karapınar district of Konya. It is observed that there are few studies on the culinary culture of this region. For this reason, it was necessary to conduct this study prepared on the culinary culture and food diversity of Karapınar. The study was prepared in order to identify the culinary culture of Karapınar and its forgotten flavors. 40 People living in Karapınar district were interviewed and the findings were recorded. In the study, Karapınar culinary culture was considered in all aspects. The findings obtained in this context; Rituals practiced on holy days in Karapınar, local delicacies prepared in the district, kitchen tools used in Karapınar cuisine, Karapınar table manners, forgotten delicacies, periodic preparations, food preservation methods, edible herbs grown in the region, Karapınar gastronomic tourism and festivals were examined. It has been seen that many traditions and customs that were applied in the past in Karapınar are not applied today. It has also been determined that there have been changes in the Karapınar culinary culture from the past to the present. It is understood that some tastes in particular are being forgotten. With the advancement of technology, it is seen that the kitchen equipment used in the past has also changed today. In the same way, in winter preparations, since people can easily access the equipment and products they want today, the joint work done for winter preparations has decreased. This study is important in terms of bringing Karapınar culinary culture and forgotten flavors to the surface.