Uzaktan çalışma modelinde e-liderliğin çalışan motivasyonu üzerine etkisi; Türkiye örneği
The effect of e-leadership on employee motivation in remote working model: The case of Türkiye
- Tez No: 863274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: e-liderlik, motivasyon, sanal liderlik, uzaktan çalışma, e-leadership, motivation, virtual leadership, telecommuting
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada e-liderlik tarzının uzaktan çalışma yöntemi ile çalışan personeller üzerinde bazı davranış gereklilikleri ve yetenekleri göz önünde bulundurulmuş, pozitif etkiler yaratarak motivasyonlarını pozitif anlamda etkileyebileceği öngörülmüş ve uzaktan çalışma yöntemi ile çalışanlar üzerinde e-liderlik ile motivasyon arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek adına bir model ve araştırma kurgusu oluşturulmuştur. Bu araştırmanın amacı uzaktan çalışma modelinde e-liderliğin hizmet sektöründe çalışan beyaz yakalı personellerin motivasyonları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde motivasyon ile ilgili kavramsal bilgilere, ikinci bölümde liderlik ve liderlik tipleri ile ilgili bilgilere, üçüncü bölümde uzaktan çalışma kavramına ve son bölümde ise çalışmanın araştırma bulgularına yer verilmiştir. Verileri toplamak için anket tekniği uygulanmıştır. Anketler Türkiye genelinde hizmet sektöründe çalışan 423 çalışanın katılımıyla gerçekleşmiştir. Araştırma bir demografik bilgi formu, Mottaz (1985) tarafından geliştiren daha sonra Bristlin ve diğerleri (2005) ve Mahaney ve Lederer (2006) tarafından geliştirilerek iyileştirilen, Dündar, Özutlu ve Taşpınar (2007) tarafından Türkçe'ye uyarlanmış motivasyon anketi ve Tekinay (2015) tarafından geliştirilmiş e-liderlik anketi ile yapılmıştır. Elde edilen verilerin ortalamaları, standart sapmaları, varyans ve frekans analizleri, korelasyon analizi ve regresyon analizi SPSS programı ile analiz edilmiştir. Bu analizler sonucunda elde edilen bulgularla demografik özelliklerin içsel ve dışsal motivasyon üzerindeki etkileri, e-liderlik ile motivasyonun ilişkili kavramlar olduğu ve bazı e-liderlik alt boyutlarının içsel ve dışsal motivasyon üzerindeki etkileri tespit edilerek hipotezler test edilmiştir. Araştırma bulguları incelenerek araştırma sonuçları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, some behavioral requirements and abilities of e-leadership style on the employees working with telecommuting method were taken into consideration, it was predicted that it could positively affect their motivation by creating positive effects and a model and research setup was created in order to reveal the relationship between e-leadership and motivation on telecommuting employees. The purpose of this study is to examine the effect of e-leadership on the motivation of white-collar employees working in the service sector. The study consists of 4 sections. In the first part, conceptual information about motivation, in the second part, information about leadership and leadership types, in the third part, the concept of telecommuting and in the last part, the research findings of the study are given. Questionnaire technique was applied to collect the data. The surveys were conducted with the participation of 423 employees working in the service sector across Turkey. The research was conducted with a demographic information form, a motivation questionnaire developed by Mottaz (1985) and later developed and improved by Bristlin et al. (2005) and Mahaney and Lederer (2006), adapted into Turkish by Dündar, Özutlu and Taşpınar (2007) and an e-leadership questionnaire developed by Tekinay (2015). The averages, standard deviations, variance and frequency analysis, correlation analysis and regression analysis of the obtained data were analyzed with SPSS program. With the findings obtained as a result of these analyzes, hypotheses were tested by determining the effects of demographic characteristics on intrinsic and extrinsic motivation, that e-leadership and motivation are related concepts, and the effects of some e-leadership sub-dimensions on intrinsic and extrinsic motivation. Research findings were analyzed and research results were discussed.