Hatâyî Divanı (İnceleme-metin)
Hatâyî Divan (Review-text)
- Tez No: 863311
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİM YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk İslam Edebiyatı, Hatâyî, Divan, Turkish Islamic Literature, Hatayi, Divan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 409
Özet
Bu çalışmada, 16. yy. şairlerinin en önemlilerinden biri olan Şah İsmâil Hatâyî'nin divanı incelenmiştir. Divan sahibi bir hükümdar olan Hatâyî, Nasîhatnâme ve Dehnâme adında iki tane de mesnevi kaleme almıştır. Dünyanın çeşitli kütüphanelerinde divanının yazma nüshaları bulunmaktadır. Bu çalışmanın konusunu oluşturan divan metni, dört nüshadan hareketle hazırlanmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde, Hatâyî'nin hayatı, eserleri ve edebî şahsiyeti incelenmiştir. Birinci bölümde, divanın muhtevasında mevcut olan, dinî ve tasavvufî konular çeşitli alt başlıklar altında incelenmiş, ikinci bölümde ise divan metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the divan of Sah Ismail Hatayi, one of the most important poems of 16th century. Hatayi, a monarch owning a divan, also wrote out two masnavies named Nasihatname and Dehname. His divan has several hand-written copies at different libraries around the world. The current study examines text of his Divan based on four different copies. In the introduction part of the study, Hatayi's life, works and literary personality were analyzed. In the first chapter, the religious and Sufistic topics existing in the divan were analyzed under several sub-titles. Finally, the text of divan was given in the second chapter.