Dijital dönüşüm ve örgütsel değişim sinizmi ilişkisi
The relationship of digital transformation and organizational change cynicism
  1. Tez No: 863552
  2. Yazar: AYŞEGÜL KOÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ZEYNEP DÜREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital Dönüşüm, Dijital Örgüt Kültürü, Örgütsel Değişim, Örgütsel Değişim Sinizmi, Otomotiv Sektörü, Digitalization, Digital Transformation, Digital Organizational Culture, Organizational Change, Organizational Change Cynicism, Automotive Sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Strateji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 404
Özet
Dijital dönüşüm, günümüz organizasyonları için bir hayatta kalma meselesidir ve sadece teknolojik değil aynı zamanda organizasyonel bir değişimdir. Özellikle yüksek teknoloji ve uygulama değişikliği olan sektörlerde değişime direncin en önemli nedenlerinden birisi çalışanların tutumlarıdır. Buna rağmen dijital dönüşümde insan boyutu ihmal edilmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, dijital dönüşüm ve örgütsel değişim sinizmi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dijital dönüşüm, örgütsel değişim ve dijital örgüt kültürü kavramları açıklanmaktadır. İkinci bölümde örgütsel değişim sinizmi kavramı ve bu kavramlar arasındaki ilişki literatür araştırması bağlamında açıklanmaktadır. Araştırma metodolojisinin ele alındığı üçüncü bölümünde, araştırmanın amacı, kapsamı, araştırma modeli, hipotezleri, örneklemi ve veri analizleri ile birlikte bulgular sunulmuştur. Bu bölümde araştırma çerçevesinde toplanan 444 kişilik veriye keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri uygulanmış ve yapısal eşitlik modeli ile hipotezler test edilmiştir. Tez çalışması sonucunda dijital dönüşüme bakışın örgütsel değişim sinizmi arasındaki ilişkide dijital örgüt kültürünün tam aracılık ettiği görülmüştür. Bu aracılık etkisi bağlamında dijital dönüşüme bakış ile dijital örgüt kültürü arasında doğrusal yönde; dijital örgüt kültürü ile örgütsel değişim sinizmi arasında ise ters yönde ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Digital transformation is a matter of survival for today's organizations and is not only a technological but also an organizational change. One of the most important reasons for resistance to change, especially in sectors with high technology and application changes, is the attitudes of employees. Despite this, the human dimension is neglected in digital transformation. The aim of this thesis is to examine the relationship between digital transformation and organizational change cynicism. The study consists of three parts. In the first part, the concepts of digital transformation, organizational change and digital organizational culture are explained. In the second chapter, the concept of organizational change cynicism and the relationship between these concepts are explained in the context of literature research. In the third part, where the research methodology is discussed, the findings are presented along with the purpose, scope, research model, hypotheses, sample and data analysis of the research. In this section, exploratory and confirmatory factor analyzes were applied to the data of 444 people collected within the framework of the research and the hypotheses were tested with the structural equation model. As a result of the thesis study, it was seen that digital organizational culture fully mediated the relationship between the perspective on digital transformation and organizational change cynicism. In the context of this mediation effect, there is a linear relationship between the perspective on digital transformation and digital organizational culture; It has been observed that there is a reverse relationship between digital organizational culture and organizational change cynicism.