A study of female entrepreneurs' behavior and their appetite towards risk-taking & innovative skills in the Arab countries of the Middle East
Orta Doğu'daki Arap ülkelerinde kadın girişimcilerin davranışları ve risk alma eğilimleri ile inovatif becerilerinin incelenmesi
- Tez No: 863551
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL SIĞRI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirsizlikten kaçınma, cinsiyet rolleri, eğitim programları, inovasyon, risk alma, kadın girişimcilerin davranışı ve Orta Doğu, Uncertainty avoidance, gender roles, educational programs, innovation, risk-taking, female entrepreneurs' behavior, and Middle East
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma, Ortadoğu'daki kadın girişimcilerin davranışlarını analiz ederek belirsizlikten kaçınma, cinsiyet rolleri ve eğitim programları arasında bir ilişki bulma olasılığını incelemiş ve çalışmanın bağımsız değişkenlerinin etkisi altında risk alma ve yenilik becerilerini kullanma davranışlarının nasıl etkilenebileceğini araştırmıştır. İlk bölümde, ana sorun ifadesi, Ortadoğu'daki kadın girişimcilerin toplumsal normlar, kültürel kalıplar, cinsiyet farkları ve değişime direnme gibi zorluklarla nasıl karşılaştığını tartışmaktadır. Ayrıca, çalışmanın temelini oluşturan üç ana teorinin yer aldığı teorik çerçeve de bu bölümde bulunmaktadır. Araştırma soruları ve araştırma hedefleri ve önemi de ilk bölümde yer almakta olup çalışmanın kısıtlamaları da belirtilmiştir. İkinci bölüm, araştırma konusuyla ilgili önceki literatürü incelemekte ve çalışmanın değişkenlerine ilişkin ilgili konuları sergilemektedir. Daha sonra üçüncü bölümde, kullanılan programlar ve veri analizi yöntemleriyle araştırma metodolojisi ve değişkenler açıklanmıştır. Bu araştırmayla karşılaşılan kısıtlamalar arasında, Ortadoğu'daki kadın girişimciliğiyle ilgili yanlış bilgi ve bu tür bir örneğin yeterli sayıda temsilciyle iletişim kurmanın daha zor olması yer almaktadır. Dördüncü bölüm, veri analizini ve bulguların sunumunu içermekte olup, araştırma sorularına cevap vermek için kullanılan kodlama sistemlerini ve analizi göstermektedir. Çalışma, Ortadoğu'daki kadın girişimcilerin davranışlarının cinsiyet rolleri, belirsizlikten kaçınma ve eğitim programları ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Son olarak, beşinci bölüm, çalışmanın ilgili taraflarına ve akademiyaya yardımcı olacak önerilerle sonuçları içermektedir.
Özet (Çeviri)
This research studied the possibility of finding a relationship between uncertainty avoidance, gender roles and educational programs on female entrepreneurs' behavior in the Middle East analyzing the behaviors of female entrepreneurs in the region and examining how their behavior towards risk taking and employing innovation skills can be subject to the influence of the independent variables of the study. In the first chapter, the main problem statement discusses how female entrepreneurs in the Middle East have been facing challenges and struggles mainly related to their societal norms, cultural stereotypes, gender gaps and resistance to change. The chapter also includes the theoretical framework which illustrates the three main theories that the study was based on. Research questions and research objectives and significance were also included in the first chapter as well as the limitations of the study. The second chapter examines the previous literature of the research topic and exhibits the related topics to the variables of the study. Later on the third chapter, the research methodology is clarified with the used programs and data analysis methods. The variables are explained within the third chapter as well. The limitations encountered with this research include the misguided info related to female entrepreneurship in the Middle East and the fact that this type of sample is more difficult to contact in sufficient numbers. Chapter four includes the data analysis and presentation of the findings while showing the coding systems and the analysis handled to provide answers to the research questions. The study has shown that the female entrepreneurs' behavior in the Middle East has a relationship with gender roles, uncertainty avoidance and educational programs. Finally, the fifth chapter includes the conclusion with recommendations to assist the study's related parties.