Çağdaş fıkıh problemleri ve kurul ictihadı: Uluslararası Mecmau'l-Fıkhi'l-İslâmî örneği
Contemporary fiqh problems and the ijtihad of committee: The case of International Islamic Fiqh Academy
  1. Tez No: 863965
  2. Yazar: MOHAMMED W T SULAİMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM KOZALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, İslam Hukuku, Çağdaş Fıkıh Problemleri, Güncel Fıkıh Meseleleri, İctihad, Kurul İctihadı, Kollektif İctihad, Uluslararası Mecmau'l-Fıkhi'l-İslamî, İslam Fıkıh Akademisi, Fiqh, Islamic Law, Contemporary Fiqh Problems, Current Fiqh Issues, Ijtihad Collective Ijtihad, International Majma al-Fiqh al-Islami, Islamic Fiqh Acadmy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışma, çağdaş fıkıh problemlerinin çözümü konusunda kurul ictihadını ve bu ictihadın uygulamalı örneği olarak Uluslararası Mecmau'l-Fıkhi'l-İslâmî'ni incelemeyi hedeflemektedir. Dolayısıyla bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ilk olarak çağdaş fıkıh problemlerinin tanımı, çeşitleri ve ortaya çıkma nedenleri hakkında bilgiler verilmiş, sonrasında kurul ictihadının tanımı, tarihçesi, meşruiyeti, şartları ve şekilleri ortaya konulmuştur. İkinci bölüm önde gelen fıkıh kurullarının tanıtımına hasredilmiştir. Bu bölümün ilk kısmında uluslararası ve özel fıkıh kurulları incelenmiş ve bu kurullara ait fetva örnekleri verilmiştir. İkinci kısmında ise Uluslararası Mecmau'l-Fıkhi'l-İslâmî ayrıntılı bir şekilde tanıtılmış ve fıkıh kurulları çeşitli yönlerden karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde bu çalışma için örnek olarak seçilen Uluslararası Mecmau'l-Fıkhi'l-İslâmî'nin çalışmaları ele alınmış, ilk olarak kurum faaliyetleri, dönem toplantıları, araştırmaları, müzakereleri ve kararları incelenmiştir. İkinci kısımda kurumun çalışmalarına uygulamalı bir örnek olarak sağlık sigortası konusu seçilmiş, konu tüm ayrıntılarıyla ele alınmış ve genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the the ijtihad of committee in solving contemporary fiqh problems and the International Islamic Fiqh Academy as an applied example of this ijtihad of committee. Therefore, this study is divided into three chapters. Chapter one first provides information on the definition, types and causes of contemporary fiqh problems, followed by the definition, history, legitimacy, conditions and forms of ijtihad of committee. The second chapter is devoted to the introduction of the leading fiqh committees. In the first part of this chapter, international and private fiqh committees are analysed and examples of their fatwas are provided. In the second part, the International Islamic Fiqh Academy is introduced in detail and the fiqh committees are compared in various aspects. In the third chapter of the study, the work of the International Islamic Fiqh Academy, which was selected as an example for this study, is discussed. Firstly, the activities of the institution, its meetings, researchs, negotiations and decisions are analysed. Secondly, the subject of health insurance is selected as an applied example of the work of the organization, the subject is discussed in detail and a general evaluation is made.