Otolog kondisyonel serumun(ACS)sıçan arka bacaklarında tendon kesisi ile oluşturulmuş deneysel modelde tendon adezyonuna etkisinin incelenmesi
The effect of autologue conditional serum (ACS) for tendon adhesion in an experimental model created with achi̇lles tendon i̇nci̇si̇on
- Tez No: 863991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH SUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Orthopedics and Traumatology, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: ACS, Autologous Conditioned Serum, PBS, Phosphate Buffered Saline, Tendon adezyonu, Eklem hareket açıklığı, Ekskürsiyon
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Tendon yaralanmaları sıklıkla karşılaşılan ve hayatı olumsuz etkileyen bir durumdur.Tendon yaralanmalarının en sık komplikasyonu tendon adezyonlarıdır. Adezyonlar tendon etrafındaki dokularda yaralanma sonrası iyileşme yanıtı olarak inflamasyon ve proliferasyonun artmasıyla oluşmaktadır. İyi bir tendon iyileşmesinde tenosit proliferasyonu artması ile intrinsik tendon iyileşmesi artması amaçlanırken tendon kılıfı ve tendon etrafındaki dokularda inflamasyon ve proliferasyonun azaltılarak tendon adezyonlarının azaltılması amaçlanmalıdır. ACS bu etkileri gerçekleştirebileceği düşünülen otolog bir ürün olarak içeriğindeki artmış büyüme faktörleri ile tenosit proliferasyonunu destekleyerek intrinsik tendon iyileşmesini artırmakta bu duruma ilave olarak içeriğindeki IL-1 reseptör antagonistinde dahil olduğu antiinflamatuar sitokinlerce tendon etrafındaki dokular üzerine inflamasyon ve proliferasyonu azaltarak tendon adezyonunu azaltmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 48 adet sprauge dawley cinsi rat kullanılmıştır. 8 rat intrakardiyak olarak haftada 1 olacak şekilde 10 cc kan alınarak sakrifiye edilmiştir. Alınan kanın 37,5 santigrat derecede 3 saat inkübe edilmesi ardından santrifüjlenmesi ile toplanan yaklaşık 4 cc supernatant ile ACS hazırlanmıştır. Deneyin ilk günü denek ratların tümünün anestezi sonrası sol arka bacakları aşil tendonun üzerinde insize edilerek aşil tendonları izole edilmiş ardından tendon transekte edilip 5-0 prolen sütur kullanılarak modifiye kessler metodu ile onarım gerçekleştirilmiş ve cilt onarılarak cerrahi prosedür sonlandırılmıştır. Deneklerin yarısına yani 20 adet ratın sol aşil tendonu onarım bölgesine ACS, kalan yarısına ise PBS uygulanmış olup 3 ve 8. Haftalarda bu gruplar sakrifiye edilerek incelenmiştir. 3. Hafta seçilme sebebi tendon iyileşme basamaklarından proliferatif fazın en fazla izlendiği hafta olup 8. Haftada ise proliferatif faz sonlanıp remodeling fazı başlangıcı olmasından dolayıdır. 3. Hafta sakrifiye edilen 20 adet ratın 10 tanesine ACS 10 tanesine PBS uygulanmıştır. Sakrifiye edilen bütün ratların diz eklemi hareket açıklığı goniometrik olarak ölçülmüş ve bu eklem hareket açıklığı değerleri derece cinsinden kaydedilmiş aynı zamanda onarım hattındaki sütur materyalinin sabit ağırlık altında geldiği konum işaretlenerek ekskürsiyon(kayma) değerleri milimetre cinsinden kaydedilmiştir. Bu gruplarında yarısı yani 5'er adet rat patoloji ,5 'er adet rat ise biyomekanik tendon gerim deneyi için incelenmiştir. Patolojik olarak vaskülerite artışı, inflamatuar hücre infiltrasyonu , adezyon oluşan bölgeler incelenmiş olup aynı zamanda adezyon oluşan bu bölgeler için skar kalınlığı cellsense entry isimli program ile ölçülerek milimetre cinsinden kaydedilmiştir. Bulgular: 3. hafta (sig.=0.009< p-value=0.05) ve 8. Hafta(sig.=0.028< p-value=0.05) otolog kondisyonel serum ve kontrol gurubu olan fosfat tamponlu salin uygulanan grup kıyaslandığında haftada 1 otolog kondisyonel serum uygulanan grup kontrol grubuna göre tendon gerim kuvvetine dayanma direnci daha fazla izlenirken bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. 3. hafta(sig.=0.000< p-value=0.05) ve 8. Hafta(sig.=0.009< p-value=0.05) elde edilen değerlere göre ekskürsiyon(kayma) verileri incelendiğinde PBS uygulanan grup değerleri ile ACS uygulanan grup kıyaslandığında ACS uygulanan grupta kontrol grubuna göre daha fazla bir tendon kayması izlenirken bu fark hem 3 hem 8. Haftada istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Aktif eklem hareket açıklığı ölçümleri değerlendirildiğinde 8. hafta elde edilen değerlere göre PBS değerleri ile ACS değerleri arasında ACS uygulanan grupta eklem hareket açıklığı daha fazla izlenirken bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.(sig.=0.002< p-value=0.05). Hematoksilen-eozin ve trikrom boyama altında değerlendirildiğinde 3. Ve 8.Hafta sonuçları kıyaslandığında ACS uygulanan grupta adezyon daha hafif izlenirken PBS uygulanan grupta daha yoğun ve şiddetli bir bağ doku artışı ve adezyon izlenmektedir. ACS uygulanan grupta vaskulerite artışı kontrol grubuna kıyasla belirgin şekilde daha fazla izlenmekle birlikte inflamatuar hücre sayısı kontrol grubuna kıyasla daha az izlenmiştir. 3. hafta (sig.=0.007< p-value=0.05) ve 8. hafta (sig.=0.009< p-value=0.05) tendon skar kalınlığı verileri incelendiğinde ACS uygulanan grup aksine kontrol grubu olarak belirlenen PBS grubunda oluşan skar kalınlığı ise daha fazla izlenmiştir ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Otolog kondisyonel serum (ACS) içeriğindeki antiinflamatuar mediyatörlerce tendon adezyonunu azaltan içeriğindeki büyüme faktörleriyle tendon iyileşmesini olumlu etkileyerek tendon gerim kuvvetini artıran otolog, pratik, ucuz ve etkili bir metod olarak göz önünde bulundurulması gerekir.
Özet (Çeviri)
Aim: Tendon injuries are common problems that effects patients dailiy life negatively. The most common complication after tendon injury is tendon adhesions. Adhesions can occur soft tissues and tendon sheat around as a result of the healing process and increased proliferation after injury. In a optimal tendon healing, tendon sheat and soft tissue inflammation and factors and also it aims to reduce tendon adhesion by increasing IL-1 receptor antagonist and anti-inflammatory cytokines on the tissues around the tendons. Materials and Methods: A total of 48 isogenic sprague-dawley rats were used in this study. 10 cc of blood was stored intracardially from 8 rats once a week. The Blood incubating at 37.5 degrees Celsius for 3 hours than ıncubated blood centrifugated. Supernatant part of blood collected and nearly 4cc supernatant(ACS) obtained. On the first day, after anesthesia, all of the test rats were incised from the left back extremity over the Achilles tendon, and the Achilles tendons isolated. Then, the tendon transected, repaired with 5-0 prolene. In this repair the modified Kessler method used after tendon repair skin closed. 20 rats sacrificed at 3rd week remaining 20 rats sacrificed in 8th proliferation must reduced that means extrinsic tendon healing reduction in the same time enhance tenocytes proliferation that means intrinsic tendon healing support. As an autologous product in which these effects can occur, ACS aims to increase internal tendon healing by supporting tenocyte proliferation with the growth week for biomechanical and pathological experiments. 3rd week chosen because in terms of tendon healing phases proliferative phase of the tendon healing observes the most in this week, and in the 8th week, chosen because in this week proliferative phase nearly ends and final phase remodeling phase has just started. 3rd week 20 rats sacrificed after anestesthesia. ACS is applied for 10 rats left back extremity and same as 10 of them are PBS aplied. All sacrificed rats were measured goniometrically, while at the same time, the excursion values were documanted. That measurement proceed tendon repair zone marked firstly after weight sutured to the extremity of the rat then allow freely to flex that extremity. Second position of the suture material marked. Distence between first and second position measured. At the end of these documantation, 5 rats were selected for pathologic research and 5 rats for biomechanical tendon tensile strenght experiment. Pathologically, vasularity increase, inflammatory cell infiltration, and adhesion was examined, and the scar thickness for this area of adhesion were measured with the program called Cellense Entry. Results: During the comparison of the 3rd week (sig.=0.009< p-value=0.05) and 8th week (sig.=0.028< p-value=0.05) autologous conditioned serum and the control group, phosphate buffered saline, both applied once per week. Tendon tensile strenght force was observed to be higher in the ACS group compared to the control group, this difference significant. İn terms of biomecanichal measurements 3rd week (sig.=0.000< p-value=0.05) and the 8th week (sig.=0.009< p-value=0.05), ACS group has higher excursion values compared to PBS values this difference found significant at both 3 and 8 weeks. According to the active joint range of motion measurements, compared to the values obtained at the 8th week, the distance between the PBS values and the ACS values is observed more and this distance is maintained significantly. (sig.=0.002< p-value=0.05). When evaluated under hematoxylin-eosin and trichrome staining, 3rd and 8th weeks compared between ACS and PBS groups, more intense and severe connective tissue increase and adhesion is observed in the PBS applied groups. Although more vascularity increase was observed in the ACS group compared to the control group, less inflammatory cells counted in repair zone compared to the control group. İn terms of scar thickness ;ACS group tendon scar thickness data were recorded at the 3rd week (sig.=0.007< p-value=0.05) and 8th week (sig.=0.009< p-value=0.05) differences are significant. ACS has less scar thickness compared to PBS. Conclusion: Autologous conditioning serum (ACS) should be considered as an autologous, practical, cheap and effective method that reduces tendon adhesion. İt contains anti-inflammatory mediators so it positively affects tendon healing and increases tendon tensile strength with growth factors it contains.