Polipropilen geri dönüşümünde kullanılabilecek katkı maddeleri ile orijinal hammadde özelliklerinde geri dönüşümlü polipropilenin elde edilmesi
Aining recycled polypropylene with original raw material properties with additives that can be used in the recycling of polypropylene
  1. Tez No: 864001
  2. Yazar: HÜSEYİN TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Geri dönüşüm, Enjeksiyon, Polipropilen, Katkı maddeleri, TGA-DSC testi, Recycle, Injection, Polypropylene, Additives, TGA-DSC test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Geri dönüşüm ile elde edilen polipropilenlerin ele alındığı bu tez çalışmasında, katkı maddeleri ile hazırlanan geri dönüştürülmüş polipropilen ve orijinal hammadde ile üretilen polipropilen plastik malzemelerin özellikleri araştırılıp, ortaya koyulan sonuçlar birbirleri ile kıyaslandı. Geri dönüştürülmüş polipropilenlerin hazırlanma sürecinde, katkı maddeleri olarak, şişirici, antioksidan, antistatik, çilek kokusu, mukavemet artırıcı, UV stabilizatör ve wax ile belirli yüzdelik kullanım oranlarında çalışıldı. Plastik malzemelerin üretilme işlemi plastik enjeksiyon yöntemi ile gerçekleştirildi ve böylece, homojen karışımlar sağlanarak numuneler üretildi. Farklı katkı oranlarıyla yapılan üretimler sonucu elde edilen numunelere, katkısız geri dönüşüm polipropilen numunelerine ve orijinal hammadde ile elde edilen numunelere yoğunluk, eriyik akış hızı, kül tayini ve TGA-DSC testleri uygulanarak kimyasal ve mekanik özellikleri incelendi. Yapılan testler sonucunda elde edilen verilere göre, katkılı hammaddeler arasında yoğunluğu 0,92 g/cm3 olan, orijinal polipropilen hammaddeye en yakın değere sahip olan plastik malzemenin %2 şişirici katkılı geri dönüştürülmüş polipropilen olduğu belirlendi. Katkılı geri dönüşüm hammaddeleri arasında en yüksek erime akış hızı değerlerine sahip malzemelerin %3 ve %6'lık wax katkılı malzemelerin olduğu saptandı. Minimum dolgu yüzdesine sahip katkı %3 çilek kokusu olurken (Kül yüzdesi: %2,52), maksimum dolgu yüzdesine sahip katkı %6 antistatik (Kül yüzdesi: %7,12) olduğu ortaya koyuldu. TGA-DSC testlerinde, sırası ile, sıcaklığa bağlı olarak meydana gelen ağırlık ve ısı akışındaki değişimlerinde katkılı hammaddelerin katkısız hammaddeye göre küçük oranlarda iyileşme gösterdiği gözlemlendi. Geri dönüşüm aşamalarıyla üretilen polipropilenler ile uyumlu katkı maddelerinin son ürün özelliklerinin orijinal hammadde özelliklerine yakın olup olmadığı incelendi ve geri dönüşüm içeriğinin ve oranının bu duruma etkisi saptandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which deals with polypropylene obtained through recycling, it has been investigated how recycled polypropylene with the properties of the original raw material can be obtained with the additives that can be used to recycle polypropylene. Among the additive materials planned to be used in the study, the percentage usage rates of blowing agents, antioxidants, antistatic, strawberry scent, strength enhancers, UV stabilizers, and beeswax were determined. Samples were produced by providing a homogeneous mixture using the plastic injection method. Density, melt flow rate, ash determination, and TGA-DSC tests were applied to samples obtained from production with different additive ratios, recycled polypropylene samples without additives, and samples obtained with original raw materials, and their chemical and mechanical properties were examined. According to the data obtained from the tests, among the additive raw materials, the closest value to the original polypropylene raw material with a density of 0.92 g/cm3 was determined as the recycled raw material with 2% blowing agent additive. Among the recycled raw materials with additives, the raw materials with the highest melt flow rate values were obtained with 3% and 6% wax additives. The additive with the lowest filling percentage has a strawberry odor of 3% (Ash percentage: 2.52%), while the additive with the highest filling percentage has 6% (Ash percentage: 7.12%) antistatic properties. In TGA-DSC tests, it was observed that raw materials containing additives showed minor improvements in weight changes and temperature-dependent heat flow changes compared to natural materials without additives. It has been determined that it is possible to produce polypropylene with properties close to the original raw material properties due to the combination of polypropylene obtained through recycling stages and compatible additives. Still, the recycling content will affect this situation.